Ausztriában a zsidó közösség vezetősége nem jelent meg a nemzetközi holokausztnapon tartott kormányzati megemlékezésen, miután azon az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) miniszterei is részt vettek. Döntésüket a zsidók azzal indokolták, hogy a „jobboldali párt nevét a múltban összefüggésbe hozták az antiszemitizmussal”. Oskar Deutsch, az ausztriai zsidó hitközség elnöke azt is mondta, hogy nem hajlandók kezet fogni az Osztrák Szabadságpárt politikusaival. Az FPÖ politikusai azonban elmentek a megemlékezésre. A zsidó vezetők távolmaradását végül az Osztrák Szabadságpárt zsidó parlamenti képviselője ítélte el éles szavakkal – írja a Jiszráél Há-Jom című izraeli és a kleinezeutung.at osztrák újság.
Zoom
Heinz-Christian Strache alkancellár az első sorban ül (fotó: APA)
A nemzetközi holokausztnap január 27-én lesz, ám Ausztriában már csütörtökön megtartották a központi megemlékezést a Ringstraßén álló Epstein-palotában. Többszörösen homokszem került a fogaskerekek közé, mert azon az Osztrák Szabadságpárt minisztereinek részvétele, illetve a zsidó hitközség vezetőségének tiltása, távolmaradása ellenére is megjelentek a meghívott holokauszt-túlélők. Mint ismert, Budapesten január 27-én celebráltak volna szentmisét Horthy Miklós emlékére, ám az itteni zsidó vezetőség tiltakozása és alig burkolt fenyegetőzése miatt a kormány, az egyház és a KÉSZ egységesen meghátrált, s a szentmise pedig annak rendje-módja szerint elmarad.
Zoom
Oskar Deutsch zsidó vezető – bojkottálta volna az FPÖ politikusait (fotó: Hádász Porus)
Nem így a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt politikusai, akik csütörtökön a kiközösítő, zsaroló szándék ellenére is meg mertek jelenni a bécsi megemlékezésen. Sőt, az eseményen a kormány által meghívott, holokauszttúlélőknek nevezett zsidók is ott voltak. David Lasar, az FPÖ parlamenti (alsóházi) képviselője, s egyben a Zsidó Kulturális Közösség tagja (!) a megemlékezésen erélyes szavakkal ítélte a hivatalos zsidó hitközséget, amiért nem vett részt az állami megemlékezésen. David Lasar hangsúlyozta: az ausztriai zsidóság képviselői távollétükkel nem az FPÖ-t, hanem az egész osztrák kormányt sértették meg.
Zoom
A megemlékezés résztvevői (fotó: APA)
Zoom
Heinz-Christian Strache koszorúval és pártja "Csanádjával", David Lasarral a jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeumban (fotó: Reuters)
A Kleine Zeitung beszámolója szerint a tegnapi megemlékezésen a többi között jelen volt Sebastian Kurz kancellár (ÖVP), Heinz-Christian Strache alkancellár (FPÖ), Beate Hartinger-Klein szociális miniszter (FPÖ), illetve két államtitkár, Karoline Edtstadler (ÖVP) és Hubert Fuchs (FPÖ). Az Osztrák Szabadságpárt részéről még ott volt Anneliese Kitzmüller, Walter Rosenkranz és Reinhart Waneck is.
Zoom
Tiltakozó zsidók és antifák tegnap is voltak (fotó: kleinezeutung.at)
Antifák, zsidók és egyéb „jóemberek” (Gutmenschen) a bécsi parlament által az Epstein-palotában rendezett holoemlékezésen is hallatták a hangjukat, megmutatták magukat és antifasiszta transzparenseiket.
H. J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: