Az új kabuli kormány összetételét bírálta az iráni kormányszóvivő hétfőn teheráni sajtótájékoztatóján, és arra szólította fel az afganisztáni tálibokat, tegyék sokszínűbbé a kabinetet.
"Az afgán átmeneti kormány egészen nyilvánvalóan nem olyan összetételű, amire a nemzetközi közösség és Teherán várt - szögezte le Szaid Hatibzadeh, aki egyébként már augusztus végén felszólította az afgán népcsoportokat, dolgozzanak ki egy mindegyikőjük számára elfogadható összetételű kormányt.
Augusztus közepi hatalomátvételüket követően a tálibok a múlt hét kedden jelentették be átmeneti kormányuk megalakulását, amelyben a miniszteri tárcákat kivétel nélkül a radikálisok - többnyire a pastu népcsoportból kikerülő - emberei kapták. A kabinet néhány tagja már a tálibok korábbi, Afganisztánt 1996-tól 2001-ig ellenőrző kormányában is helyet kapott.
A síita Iránnak - amelynek 900 kilométeres közös határa van Afganisztánnal - nem volt felhőtlen a viszonya a tálibokkal 1996 és 2001 között, egyebek között azért sem, mert a radikálisok a síita muszlimokat hátrányosan megkülönböztető politikát folytattak.
Jóllehet Teherán és a tálibok között az elmúlt hónapokban párbeszéd indult, az iszlám köztársaság szeptember elején élesen elítélte a tálibok Pandzsír-völgy elleni offenzíváját.
Iránban több mint hárommillió afgán menekült él, és sokan attól tartanak, hogy a tálibok ismételt hatalomra kerülése miatt ez a szám nőni fog.
(MTI)