A katari külügyminiszter hétfőn felszólította az afganisztáni vezetést, hogy tartsa tiszteletben a nők jogait, és hangsúlyozta, még túl korai lenne elismerni az új tálib kormányt.
Mohammed bin Abdul Rahman Ál Száni sejk a Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón beszélt erről Katar fővárosában, Dohában.
Le Drian megerősítette, hogy még mindig több tucat francia állampolgár tartózkodik Afganisztánban, és Párizs szorosan együttműködik Katarral az evakuálásukban.
"Mindig is azt kértük a táliboktól és az afgán kormányzattól, amit tegnap megismételtünk, hogy az afgán emberek szerzett jogait meg kell védeni, beleértve a nők jogait és szerepüket Afganisztán újjáépítésében" - hangsúlyozta a katari külügyminiszter.
Ál-Száni sejk vasárnap Kabulban találkozott a tálib kormány miniszterelnökével és más vezető tisztségviselőkkel. A katari külügyminiszter kiemelte: a tálib vezetés hangsúlyozta a katari delegációnak, hogy Kabul szeretne kapcsolatba lépni a nemzetközi közösséggel, és azt szeretné, ha a tálib hatalomátvételt követően bezárt nagykövetségek újranyílnának Kabulban.
A katari és a francia külügyminiszter Dohában arra mutatott rá: a nemzetközi közösség azt várja, hogy a keményvonalas iszlamista tálib vezetés váltsa valóra az ígéreteit, ezért egyelőre még túl korai az új kabuli kormányzat elismeréséről beszélni.
"Meggyőződésünk, hogy jelenleg senkinek nem segít a folyamatos ragaszkodás a kormány elismeréséhez. Úgy véljük, akkor tudunk előre lépni, ha együttműködünk velük annak érdekében, hogy az általuk tett vállalásokat valóban végre is hajtsák" - húzta alá a katari külügyminiszter.
Katarnak jelentős befolyása van a tálibokra, és Doha fontos szerepet játszott az amerikaiak által vezetett légi mentés végrehajtásában, amelynek során amerikai, külföldi és a nyugati szövetségeseket segítő afgán állampolgárokat is kimentettek Kabulból.
A katari fővárosban működik a tálibok politikai irodája, amely tető alá hozta az Egyesült Államokkal az amerikai katonai csapatok afganisztáni kivonásához vezető megállapodást.
(MTI)