Kamala Harrist alelnököt támogatja a Demokrata Párt elnökjelöltjeként Barack Obama volt elnök – írta meg a BBC. Barack Obama és felesége, Michelle Obama erről közösen adott ki nyilatkozatot. Ebben azt írták: szerintük Harris asszonynak megvan az a víziója, karaktere és ereje, amit ez a kritikus pillanat megkíván.
Zoom
Obama és Harris 2022-ben a Fehér Házban (fotó: Kenny Holston / The New York Times)
Állítólag Obama az egyike volt annak a száz demokrata prominensnek, akit Harris Biden visszalépésének pillanatától kezdve győzködött, hogy támogassa. Obama ekkor még csak Bident méltatta, de nem jelezte, hogy támogatná Harrist.
Aztán az alelnök begyűjtötte a demokrata küldöttek többségének támogatását, így hivatalosan elnökjelöltté vált.
Obamáék így pénteken közölték: nagy várakozással támogatják Harrist, s megfogadták, hogy "mindent megtesznek" a megválasztása érdekében. Hozzátették: egyetértenek Bidennel, hogy "Kamala választása volt az egyik legjobb döntése, amit hozott".
Emlékeztettek, hogy volt kaliforniai főügyész, szenátor és alelnök, de valójában több van benne, mint az önéletrajza sugallja: "minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy megnyerje ezt a választást", sőt: "sosem volt még nagyobb a tét, ő viszont mindannyiunknak reményt ad".
A bejelentést egy szappanoperába illő videóval kísérték, amelyen Harris fogadja Obamáék telefonhívását: "te jó ég" – mondja a videóban az alelnök –, "Michelle, Barack, ez nagyon sokat jelent nekem!".
(BBC - Mandiner nyomán)