Bővebb információ, rendelés a megadott linkeken.

Barabási László székely anekdotái: Fele sem tréfa!


Furcsa, érthetetlen észjárásúnak tarják a székelyt. Az ő, mások számára meghökkentően tömör, lényegre törő gondolkodás- és beszédmódjuk évezredek alatt alakult ki. Aki nem ismeri a székely társadalom felépítését, az nem is értheti gondolkodásuk gyökereit. Egy olyan közösségben éltek évezredek óta, ahol már gyerekkoruktól harcra, támadásra, önvédelemre nevelték őket. A régi idők legkiválóbb kiképzését kapták. Ebbe a szigorú hangulatba állandó enyhülést hozott a humor. Félszavakból kerekednek történetek, melyekből szólásmondás, közmondás, példálózás keletkezik. Rövidebb-hosszabb csattanós, tanító mesék. Mindenképp intelmek.

Barabási László 1943. április 15-én született Kolozsvárott. Erdélyben, a Hargita tövében él. Történész. Hosszú ideig a Hargita megyei múzeumhálózat igazgatója. Kényszerűségből egy ideig Budapesten volt újságíró, ma kizárólag az őstörténet kutatásával és írással foglalkozik. A meséket is író Barabási László nem csak kiemelkedő, hatalmas ismeretanyaggal rendelkező tudós, hanem lebilincselő stílusú elbeszélő is.
 

Fejes Pál: Mit írtak az ősmagyarokról 46 000 évvel ezelőtt?


A könyv szerzője közel 60 éven át a természettudományokat (a kémiát és az alkalmazott matematikát) művelte és oktatta; tudományos fokozatokat, felsőfokú nyelvvizsgákat (angol és német nyelvből) szerzett és több száz dolgozatot, számos könyvet publikált. 1964-1965-ös amerikai (Ford-) ösztöndíja idején, az esti órákban a Baltimore-i egyetem könyvtárában megismerkedett az "írás" tudományával, az epigráfiával is. Ennek az érdekes tudománynak a művelésére már csak a nyugdíjas éveiben maradt elég ideje, de ez a 15-20 éven át (többnyire hétvégeken) végzett kitartó és "makacs" munka végül is lehetővé tette, hogy "átírja" a homo sapiens sapiens, a modern ember történelmét.
Az első és egyben a legfontosabb felismerése az volt, hogy a Biblia 4. "1". Káinnal és Ábellel foglalkozó fejezete "kissé pontatlanul" adja vissza a köztük kialakult konfliktust. Az Úrnak bemutatott áldozat kedvezőtlen fogadtatása után (a Biblia szerint) "Káin rátámadt testvérére, Ábelre és agyonütötte". Ez azonban nem biztos, hogy "így" történt, de a modern ember történelme valóban "itt" és "valahogyan így" kezdődött.
Az "itt" és a "mikor" tisztázása nem volt könnyű! Az "itt" Észak-India, ahová a homo sapiens ősei (valószínűleg) a kínai SECHUAN-ból menekültek a Würm II jégkorszak éhínsége elől, kb. Kr.e. 48 000 táján. Az útra kelt 8 törzsből (ez kb. 500 000 ember) végül is 7 érkezett meg. Közülük 6 EEM.EESSAL = EEM.HUL, vagyis ősmagyar törzs "anyajogú" (matriarchális) társadalmi keretek között a mai DELHI, egy JAU = HAR.HABA patriarchális törzs pedig a (későbbi) HARAPPA körzetében telepedett le. "Úgy tanultuk", hogy az ezt követő "arany-kor" kb. 3500 éve békében telt el. A Káin és Ábel közötti konfliktust az "irigység" váltotta ki, melynek során Káin (népe) Kr.e. 44 600 ± 100 táján felperzselte a halászó/gyűjtögető EEM.HUL nép téli időben száraz náddal borított, mocsaras életterét, amely a JAMUNA folyó bal oldalán terült el. Ebben a korai genocidiumban kb. 40 000 ember vesztette el az életét, a tűzárban és az azt követő árvízben ("eredő bűn"), kb. 320 000 pedig menekült, amerre látott.
Aki életben maradt, a legszükségesebbeken túl, vitte az ismereteit, a fogalmait és az ú.n. "észak-indiai lineáris írás" (a szerző NILW néven említi) tudományát. A Föld szinte valamennyi, a menekültek által lakott barlangjában Borneótól Patagóniáig megtalálható ennek az EESSA-exodusnak a "névjegye", a tenyér-lenyomat. A szerző azonban nem csak ezt kereste, hanem a menekültek NILW, OGAM és ékírással írt beszámolóit is, melyet nem csak el tudott olvasni, hanem ezt a nyelvet meg is értette. A könyv ezekről az eredeti írásos emlékekről ad részletes tájékoztatást.
 

Vámos Ferenc: Kozmosz a magyar mesében - A térelképzelés


A magyar meseanyagról joggal feltételezhető, hogy benne időben és térben különféle anyagok, rétegek tornyosodnak egymásra. Ahhoz, hogy ezek a rétegek a mai mesetömbből kiszedhetők legyenek, tudományos rendszerezéssel kell eljárnunk. Solymossy Sándor írja: "Bebizonyult, hogy a [népmese] részleteit alkotó kisebb epikus egységek: ún. motívumok, ősvallási elemek törmelékeit rejtik magukban." Az az érdekes, hogy a magyar mesékben ezek az "apróbb" egységek válószínűen ugyanahhoz a nagyobb körhöz tartoznak, csak éppen azonos tartalmú mesében más-más változatban, másképpen rendeződve jönnek elő. Egyikben egyik, másikban másik kisebb egység kimaradt. A váz maga viszont feltehetően állandó. A különféle mesepéldákból így bizonyos rekonstrukció lehetősége adódik - s elébünk kerül az eredeti mesekör tartalma.

Rozsnyai Ágnes: A magyarság spirituális gyökerei


Rozsnyai Ágnes Budapesten született, a Szegedi Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, majd Szegeden és Budapesten volt újságíró. Tanulmányait 1972-től kezdve Németországban és Kalifomiában folytatta. Utána közel húsz évig Kölnben rádióriporterként dolgozott. Mai publikációs munkájának súlypontja az antropozófia.
Milyen módszerekkel rekonstruálható a régmúlt? Lehet-e hagyományaink máig is ismeretlen szellemi vonatkozásait a mai, modem olvasóval megismertetni, aki az intellektualitás uralma miatt nemigen jut közvetlenül az érzéken túli világ képszerű élményeihez? Lehet-e népi örökségünk, motívumaink egyes, rejtett üzenetét felszínre hozni? Vannak-e, és ha igen, melyek a magyarság spirituális gyökerei? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szerzőt, aki könyvében formakincsünk egyetemes kultúrába ágyazott spirituális távlatait és kozmikus hátterét kívánta megvilágítani. Könyvében központi helyet kapnak a nőiség, az Anyaistennő misztériumai, aki itt nemcsak a Magyar Nyelvgéniusz jelmezébe öltözötten lép elő, hanem, többek között, Boldogasszony alakján keresztül azt is láttatja velünk, hogy az ókori pogány istennők végül miért váltak, miként válhattak a kereszténység Madonnájává?
 

Cser Ferenc – Darai Lajos: Magyar folytonosság a Kárpát-medencében avagy kőkori eredetünk és a sejti tulajdonság-örökítő kutatás


Mindannyian mindig is éreztük: itthon vagyunk a Kárpát-medencében, de most már tudhatjuk is, hogy itt élünk a kezdetektől, mert mi idevalósiak vagyunk. Itt születtünk, a sejti férfi tulajdonság-örökítőink szerint már az őskőkorban, s azóta folyton ide kötődünk. Mindez a természettudomány bizonyossága. Viszont ez a könyv a felmerült új, szenzációs genetikai adatokat régészeti, művelődéstörténeti és embertani összefüggéseikkel egyeztetve tárja az olvasó elé, aki így a magyar ősmúlttal együtt megismerheti az európai egyetemes őstörténetet is.
 
A Hazai Porta könyváruház a kezdetektől elkötelezetten kitart a nemzeti értékrend mellett. Természetesen teszünk is azért, hogy hazánk, mint hovatartozásunk anyagi megtestesülése, magyar maradjon, magyar értékekkel. Teljesen magyar tulajdonú könyváruházunk magyar szállítóval szállíttat, magyar kiadók termékeit forgalmazza, magyar papírba csomagol, s zömében magyar szerzők és előadók szerepelnek termékpalettánkon. Ez alól a vallási, történelmi, közéleti művek lehetnek kivételek.
Mi így próbálunk meg tenni azért, hogy a termékekre fordított összeg itt is maradjon hazánkban. Hisszük, hogy ez egy igen fontos lépcsőfoka annak, hogy terjedjen a nemzetért tenni képes, tudatos vásárlók köre.
Áruházunkban természetesen a bolti árnál olcsóbban vásárolhatják meg a termékeket, s bizonyos megrendelési összeg felett a szállítási költséget átvállaljuk.