Bezár!
2021. április 22., csütörtök, Csilla, Noémi napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot18:23 Palesztin kormányfő: az izraeli kormány minden létező eszközt felhasznál, hogy beavatkozzon a választásokba 18:00 Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt17:48 Magánzárkában őrzik a zsidó-néger bosszúhadjárat legújabb áldozatát, de "legalább" félóránként megzavarják17:22 Lapértesülés: Biden az örmény népirtás elismerésére készül16:56 Kiszivárogtak az államtitkár szavai: "a magyar egészségügy nem élné túl a negyedik hullámot"16:42 Szijjártó a hegyeshalmi határnál egyeztetett16:17 Elkezdődött a Citadella megújítása
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Régen kihaltnak hitt rovarfajt fogott egy fénycsapda

Egy Nagy-Britanniában több mint száz éve kihaltnak hitt rovarfaj egyedét találták meg a Skócia nyugati partjai mentén fekvő Külső-Hebridákon egy kertben.
A Limnephilus Pati nevet viselő tegzesfaj nagy-britanniai észleléséről utoljára több mint száz éve készült feljegyzés.
Ezúttal azonban egy hím egyedet fényképezett le a kertjében elhelyezett fénycsapdánál, Dél-Uist szigetén Robin Sutton. Szakértők a rovarról megállapították, hogy a fajhoz tartozik.
"Nagyon izgalmas, hogy ez a faj, bár kihaltnak tűnt, megtalálható a brit szigeteken" - mondta Craig Macadam, a Buglife brit rovarvédő szervezet vezetője.
"Nem sokat tudunk az igényeiről, de egy új populáció felfedezése azt jelentheti, hogy egy lépéssel közelebb jutunk annak megértéséhez, mi vezetett a faj zsugorodásához másutt" - mondta a szakértő.
Dél-Uist bővelkedik a tegzesfajok számára ideális élőhelyekben, számtalan apró tavacskával, alacsony ásványianyag-tartamú patakokkal rendelkezik.
Sutton júliusban találta a különleges példányt. Kertjében összesen 23 faj egyedét találta már meg.
"Négy éve van fénycsapdám a Külső-Hebridákon, de nem hittem volna, hogy az én hátsó kertem lesz az egyetlen hely, ahol megtalálható egy Nagy-Britanniában kihalt faj" - mondta.
"Jól példázza, milyen keveset tudunk még ezekről a távoleső helyekről" - hangsúlyozta.
A Limnephilus Patiról úgy vélik, lehetnek még populációi Írországban és Man szigetén.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready