Izraeli légitámadásokban legkevesebb 50 palesztin vesztette életét szombaton a Gázai övezetben - közölték a Hamász palesztin iszlamista rszervezet ellenőrzése alatt álló palesztin egészségügyi hatóságok.
Az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz városát és környékét ért légicsapásokban legkevesebb háromtucatnyian haltak meg - tudatta a Nasszer kórház, ahová a holttestek és sebesülteket nagy részét szállították. Az intézmény tájékoztatása szerint az egyik támadásban egy család 11 tagja, köztük két gyermek halt meg, amikor szombat hajnalban találat érte az otthonukat.
A kórházba összesen 33 olyan ember holttestét vitték be szombaton, akik a körzetet ért három különböző csapásban haltak meg, egy másik kórházba pedig további három holttestet szállítottak.
A Nasszer kórház emellett további két támadásról is beszámolt. A jelentés szerint az egyikben 17-en haltak meg, köztük egy motoros riksa (tuk-tuk) utasai és járókelők, amikor egy Hán-Júnisztól délre vezető utat légicsapás ért. A másik csapás telibe talált egy tuk-tukot a várostól keletre, a támadásban legalább öten vesztették életüket.
A Nasszer kórház emellett közölte, hogy elsősegélynyújtók tíz további holttestre bukkantak egy lakótömbben Hán-Júnisz nyugati részén. Az áldozatok halálának körülményei nem tisztázottak, de a jelentés szerint ez egy olyan terület, amelyet az izraeli hadsereg az elmúlt héten többször is bombázott. Az AP hírügynökség helyszíni tudósítója igazolta a holttestek számát.
Az izraeli hadsereg, amely pénteken arra szólította fel az övezet lakóit, hogy a közelgő katonai műveletek elől vonuljanak nyugatra, a Földközi-tenger felé, annyit közölt, hogy vizsgálja a jelentésekben szereplő állításokat. Katonáik azóta benyomultak a területre, a hadsereg jelentése szerint több palesztin fegyverest megöltek, valamint megsemmisítették a terroristák ottani infrastruktúráját.
(MTI nyomán)