Nincs önálló gondolatod, de szeretnéd növelni pártod támogatottságát? Egy gyors reflexióra képtelen összefogás-moslék tagja vagy, ahol az egyes pártok mozgástere szükségszerűen behatárolt és szűk? Valahogy azért csak ki kellene tűnni az "arctalan tömegből"! Vélhetően ezek a gondolatok játszódtak le a Momentum vezetőségi tagjainak fejében, amikor egyik percről a másikra a kormány általi lezárások ellen kezdtek kampányolni.
Zoom
Hivatalos álláspont nem is olyan régen... Itt még szigorúbban zártak volna le a kormánynál is (képek forrása: Fb/Momentum)
Ez még önmagában is furcsa lenne, hiszen mielőtt meglátták a lezárások ellen való fellépésben rejlő "lehetőségeket", semmi jel nem utalt arra, hogy megérinti őket a dolog, de különösen visszatetsző úgy, hogy szövetségeseikkel számtalanszor bírálták a kormányt az "engedékeny és nem következetes víruspolitikájuk" miatt. Hasonló káoszt a Jobbiknál is felfedezhettünk, mikor egyik percben azon rinyáltak, hogy nem lesz elég oltás, a másikban meg már azon, hogy nem bíznak a sebtében összekotyvasztott oltásokban. "Mily' meglepő", utóbbit akkor deklarálták, mikor egy felmérésből kiderült, hogy a balliberális pártok közül az ő táborukban van a legtöbb oltásszkeptikus ember.
Ez nagyjából tökéletesen ki is meríti a "politikai hiéna" fogalmát, és egy pillanatig ne legyenek kétségeink, hogy ha valaha hozzájuk kerül a kormányrúd, hasonló "következetességgel" fognak kormányozni. Ha valami még egy ellenfélben (vagy inkább ellenségben) is tisztelhető lehet, az pontosan az, hogyha az igazáért és elveiért mindvégig kiáll. Ilyenről ebben az esetben szó sincs, mint ahogy természetesen revideálni is lehet bizonyos nézeteket, ha az emberfia rájön, hogy eddig hibás úton járt. Természetesen utóbbinak sincs semmi nyoma és nem is lesz.
Mikor először megláttam Donáth Anna nyomulását, hogy "nyissuk újra Magyarországot", első gondolatom az volt, hogy meglehetősen lassú reakció ez egy olyan párttól, amely minden jel szerint sokkal nagyobb mértékben van kitömve pénzzel, mint ahogy azt a támogatottságuk alátámasztaná. A második pedig az, hogy bizony a rengeteg anyagi támogatás még nem egyenlő az őszinte, valóban a köz érdekét szolgáló politizálással, sem a politikai éleslátással.
"A vírus nem úgy működik, hogy kivárja, amíg sötét van, és aztán támad" – olvashattuk korábban a hivatalos Facebook-oldalukon, most mégis a kijárási korlátozás kitolását kérik este 10 órára, valamint az üzletek nyitvatartási lehetőségét este 9-re. Persze az "oltási kártyát" és az ezzel járó diszkriminatív előnyöket (érdekes, ilyenkor nem számít az "egyenlőtlenség") ők sem engedték el (a kormánypártoknál ez plasztikkártya néven fut), de ezzel az izzadságszagú próbálkozással olyan embereket kívánnak megszólítani, akikkel korábban egy jottányit nem foglalkoztak, kizárólag, miután szembesültek az országban egyre fokozódó nyitásellenes hangulattal. Azontúl, hogy félmegoldásokat kínálnak (minek megőrizni a kijárási korlátozást 10 utánra?), a leírtakból való végkövetkeztetés egyértelmű. Akik ilyen meglepetésszerűen, minden őszinteséget nélkülözve halásznak a zavarosban, csak mert ott támogatottságot és extra szavazatokat remélnek, ugyanilyen hirtelen fogják elhagyni vagy lecserélni az adott tábort, ha pillanatnyi érdekeik úgy kívánják majd. A sebtében összetákolt "5+1 intézkedés" is erről tanúskodik, amiből az utolsó ráadásul élesen vitatható is.
Zoom
Meggondolta magát a vírus és vele együtt a Momentum is! Most éppen ezzel az üzenettel lehet "nagyobbat szakítani"...
Nos, az egésszel kapcsolatban nekem két vezérgondolat jut eszembe, érdekes módon mindkettőnek a "hajókhoz" van köze. Egyrészt, kedves Momentum ez a hajó már elment, hiszen a Mi Hazánk révén már valódi és hathatós képviseletet kapnak az érintettek, másrészt pedig a csapongással járó problémákat már Seneca is kiválóan átlátta az ókorban: “Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” A Momentum is pont ilyen, lényeg csak a szavazatmaximálás!
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info
Frissítés: már versenyeznek is a ballibek, hogy ki lett hirtelen nagyobb nyitáspárti:
Tisztelt Elnök úr! Kedves András!
Ez így nem volt túl elegáns. Egy hazug, lopós pártot akarunk éppen közösen leváltani. Együtt. Nem szerencsés, ha eltanulod tőlük azt, ami épp taszít mindannyiunkat.
Pár perccel ezelőtt az ATV „Egyenes beszéd” című műsorában azt állítottad: nem láttad egyetlen ellenzéki párttól sem, hogy az ésszerű nyitás mellett foglalt volna állást, bezzeg a Momentum elég bátor ahhoz, hogy kimondja, amit az emberek elvárnak. Attól, hogy letagadod más ellenzéki politikus akcióját és javaslatait, azok még a nyilvánosság részei.
Az Európai Parlament turisztikai szakbizottságának alelnökeként az elmúlt hetekben végig egyeztettem a szolgáltatói szektor képviselőivel és érdekvédőivel, ezek tapasztalatai alapján fogalmaztam meg az ésszerűtlen szigorítások átgondolására vonatkozó – akkor sokakat meglepő - javaslatomat. Örültem is neki, hogy nem sokkal később Soproni Tamás momentumos polgármester hasonló tartalmú posztot tett közzé. Múlt szombaton egy sajtótájékoztató keretében fogalmaztam meg azokat a konkrét javaslatokat, amelyeket szinte kivétel nélkül a Momentum most sajátjaként hirdet.
A változtatás és az eredményesség nem presztízskérdés. Örülök, ha egyfelé húzunk és el tudunk érni valamit a magyar emberek, a magyar vállalkozások érdekében. Együtt. Az viszont, amikor azt állítod, hogy a Momentumon kívül nincs más, aki elég bátor lenne ehhez, az erős. (Hogy az ATV műsorvezetője sem kérdez ilyenkor vissza, akinél pár nappal korábban többek között ezekről a javaslatokról is beszéltünk, az más kérdés.)
Kedves András, a propaganda-dömping és az einstand a Fidesz stílusa. Mi gondolkodni, tárgyalni és szövetségeseket szoktunk gyűjteni. Ez vezet el a kormányváltásig.
Várom korrigáló hívásodat, üdvözlettel: István.
2. frissítés: a Le az adók 75%-ával Párt közleménye:
Az ellenzéki színház ne csak a fotelhuszárkodjon, hanem vállalja is a büntetéseket, mint mi!
Ahogy változott a széljárás, úgy állt át a Fidesztől is szigorúbb lezárásokat követelő ellenzéki színház a nyitás oldalára - szavakkal. Mind ez idáig ugyanis semmi jelét nem láttuk annak, hogy ők is kimennének az utcára, és kiállnának a dolgozókért és a vállalkozókért.
A nyitást csak addig propagálták, amíg a média beszámolt róla - azt is egymás hegyén-hátán lökdösődve prüszkülve, hogy ki ér előbb célba. Nyilván azonban nem várhatunk mást egy olyan ellenzéktől, ami 2022-től még a Fidesztől is több adót akar még jobban növelve az amúgy is 50% feletti az állami újraelosztás arányát.
A kormány a fenyegetéseivel visszazavarta éhen halni a maréknyi elszánt vállalkozót is, és ők tétlenül nézik, hogy megy át a rendszer tervgazdaságba, ahol a kormány az adófizetők zsebében turkálva igyekszik bértámogatásokkal túlélni a statisztikailag teljesen hatástalan üzletzárást, csakhogy megfeleljen a gondoskodó állam szerepének.