2015. április 21., kedd, Konrád, Zsombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Magyar boltok
CSS váltás
Friss hírek
06:50 Diákok tüntettek a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen21:52 Kémkedés vádjával állítanak bíróság elé egy amerikai újságírót Iránban21:46 Visszavonták a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét21:30 Rezesova magyar állampolgár szeretne lenni21:21 Különleges leleteket találtak Tiszapüspöki határában21:13 Csúnya holokauszttagadók gyűltek össze Londonban - és igen helyénvaló megállapításokat tettek felszólalásaik során20:51 Rogán elismerte: nem javallott a fideszeseknek a Simicska-média20:30 Szaúdi dollármilliárdok Izraelnek; a terrorállam szándékosan ölt meg 535 gyereket Gázában19:34 Magyar névtáblákat rongáltak és nemzeti lobogóinkat tépkedték Kárpátalján19:19 Kiválasztotti kettős mérce: az új holokauszttal riogató nürnbergi peres gazember háborús bűnöket vallott be, őt mégsem vonják felelősségre19:13 Kihallgatták Marcsika lányait18:17 Szolnok: böjtölő vállalkozók a virágzó városban17:43 Zsidók csak áldozatok lehetnek, elkövetők soha: megszüntették a nyomozást a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszere ügyében17:27 Mai jobbikos felszólalások17:14 Hold-missziót tervez Japán
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: 2007. május 2. 16:24

"Áruló szent földben nem nyughat" - kiásták Kádár hulláját


Reklám

Gyilkos és áldozatai
Megrongálták a hazaáruló Kádár János síremlékét a fővárosi Fiumei úti temetőben szerdán – közölte a rendőrség szerdán. Sajtóinformációk szerint a tettesek elvitték Mária asszony, Kádár János felesége urnáját és a néhai tömeggyilkos MSZMP-főtitkár csontjait is.

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese elmondta: ismeretlenek leszedték a síremlék fedlapját, a földet pedig kidobálták. A kerületi kapitányság rongálás miatt rendelt el nyomozást, a vizsgálat jelenleg is tart – tette hozzá. Az ügy kivizsgálására a kapitányságvezető tíz fős (sic!!) nyomozócsoportot állított fel, mely megkezdte a tanúkutatást és adatgyűjtést. A temetőt megszállták a rendőrök, tudósítónk legalább 10 rendőrautót és egy csapaszállító kisbuszt is látott. A helyszínelők kordonnal lezárták a sírt körülvelő füves, legalább 40x50 méteres területet. A sírt egy sövény veszi körül, a rendőri helyszínelők és a temető munkatársai amögött vizsgálják a családi sírhelyen keletkezett károkat.  (Amikor egyszerű magyar halandók sírját gyalázzák meg, lopják le róluk a nemesfémet, a rendőrség messze nem szokott ekkora erőket mozgósítani - a szerk.)
A rendőrség egyelőre az emberi maradványokkal kapcsolatban egyetlen információt sem erősített meg. A Népszabadság Online szerint a sír mellett egy meredek, embernyi vastagságú „alagút“ látható. Vélhetően a tettesek azon keresztül érték el a koporsót, és vitték el a csontokat vagy azok egy részét.

A temetőben a munkásmozgalom (vagyis a kommunista gyilkosok és talpnyalóik) panteonjára fekete festékkel  feliratot írtak: „Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat.“ A BRFK vizsgálja, hogy van-e köze a feliratnak a sírrongáláshoz.
Gyilkosok Panteonja

Ismeretes: az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtása után kivégzett 229 embert - csaknem harmaduk 24 évnél fiatalabb volt! - jeltelen sírba, sokszor megkötözve, arccal lefelé földelték el. A híres-hírhedt 301-es parcellában - ahol a legtöbb meggyilkolt hazafi nyugodott -33 évig egy szál virágot sem szabadott elhelyezni. Hozzátartozóik közül sokan 1989-ig nem is tudták, hova temették szülőjüket, gyermeküket, házastársukat, vagy testvérüket.
A munkásmozgalmi panteon felállításáról egyik tanulmányában így ír Apor Péter történész:
"Hozzávetőleg egy hónappal annak a jelentésnek a kézhezvétele után, amelyben megtervezték az 1956-os elesettek szétválogatását, 1958. június 16-án fölakasztották Nagy Imrét, az 1956-os forradalom kommunista miniszterelnökét és három társát. Először – együtt egy ötödik áldozattal, aki a börtönben halt meg a kihallgatások során – a fogház udvarán temették el őket. Három évvel később hamvaikat átszállították egy akkortájt távoli temető távoli parcellájába.12 Temetésük valódi „kivezető rítus” volt: nem volt sem szertartás, sem sírkövek, sem feliratok. A halottak nem csupán a kommunizmus világából vettettek ki, hanem magából a világból is. Nyughelyüknek nem volt nyilvános jele, mint ahogy nem létezett biztos tudás magáról e helyről sem. Nyilvánosan nem lehetett rájuk emlékezni, így emlékük arra kényszerült, hogy elhagyja a társadalmi világot. A beavatás és kivezetés egymást kiegészítő rítusai segítségével a kommunista párt határozottan és látványosan kijelölte két egymással szembenálló csoport határait: forradalmárokét és ellenforradalmárokét. Az a világos szétválasztás, amely az 1956-os felkelés elesettjeinek korábban megkülönböztethetetlen holttestein alapult, az első kísérletet jelentette a mártírok közösségének meghatározására, és ezáltal arra is, hogy valamilyen jelentést adjanak az eseménynek magának is."

1989 után a nemzet nagyjainak végső nyughelyéül szolgáló Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben álló munkásmozgalmi panteont nem távolították el, az emlékmű ma is hirdeti Kun Béla, Korvin Ottó, Cserni József és a Pártházból tömegre lövető ÁHV-sok dicsőségét. Sőt Kádár Jánost is ide temették síremléket emelve földi maradványai fölé. 
Együtt gajdol a politikai elit
Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti bizottság elnöke az Indexnek azt mondta, a testület álláspontja ismert, főhajtás csak a diktatúra áldozatainak jár, de a diktatúra résztvevői sírjainak is jár az a tisztelet, mint bármelyik állampolgár nyughelyének. "Így a kgyeleti bizottság csak elítélő hangnemben nyilatkozhat Kádár János és felesége sírjának feldúlásáról" - mondta Boross. Hozzátette, hogy a bizottság soha nem támogatta a diktatúra prominenseinek földi maradványait tároló sírhelyek eltávolítását.

Az, amit Kádár János sírjával és földi maradványaival tettek, köztörvényes bűncselekmény, annak is a leggyalázatosabb és legembertelenebb formája. Ennek a szégyenteljes eseménynek semmi köze a politikához vagy a történelemhez, azt pártállástól és világnézettől függetlenül minden jóérzésű, civilizált ember elítéli" - áll Gyurcsány Ferenc közleményében. A miniszterelnök szerint az emlékhely meggyalázásának elítélése független attól, hogy a harmadik Magyar Köztársaság hogyan viszonyul a Kádár-rendszerhez és Kádár János politikai örökségéhez: ez a bűncselekmény nem Kádár Jánosról, hanem a sírját meggyalázókról szól. "Azzal, ami történt, egy teendője van minden politikusnak: a lehető leghatározottabban elítélni. Így teszek a magam és a kormányom nevében én is: nincs olyan politikai, vagy egyéb szempont, amely menthetne, vagy magyarázhatna a szememben ilyen szörnyűséges, embertelen és gyáva tettet. A többi a rendőrség dolga" - írta a kormányfő.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége közleményben tudatta, a párt "mélységes aggodalmának és felháborodásának ad hangot Kádár János sírjának meggyalázása miatt", és elítélik mindazokat, akik a sírgyalázást elkövették, vagy elősegítették. A párt azt követeli, hogy a kormány "azonnal és a leghatározottabban ítélje el az eseményt", a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség pedig találja meg a tetteseket.

A magyar szélsőbal gyakorlatilag összes prominens szervezete csatlakozott a gajdoló kórushoz. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Antifasiszta Liga, a Kádár János Baráti Kör, a Marx Károly Társaság, a Május 1. Társaság, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Magyarországi Munkáspárt 2006 közös közleményben tiltakozott a sírrongálás ellen.
A parlamenti "ellenzék" is sajnálja a hóhért
"A Fidesz ezt az esetet nem politikai, hanem kegyeleti kérdésnek tekinti. A végső nyugalom mindenkinek jár" - olvasható Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivőjének közleményében. Az MSZP is kegyeleti kérdésnek tartja az esetet. "Európában sírt gyalázni és könyvet égetni nem illik, nem szokás, nem szabad" - fogalmazott Nyakó István, a párt szóvivője, hozzátéve, hogy az esetet "ugyanebbe a kategóriába" sorolják. A Kereszténydemokrata Néppárt csatlakozik mindazokhoz, akik elítélik Kádár János sírjának barbár meggyalázását, közölte Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője. Hozzátette, hogy egy ember életében elkövetett cselekedetei halála után csak istenre és őrá tartoznak, olvasható a közleményben.

"Kádár János és felesége síremlékének meggyalázása egy tolerálhatatlan, ízléstelen tett volt. Mi, liberálisok elítéljük a diktátor cselekedeteit – de nem jobbak nála a temetői vandálok sem" - olvasható az SZDSZ közleményében. Elkeserítő, hogy a temetői fütyülés és ordibálás után rongálásba kezdett a politikai ostobaság, teszik hozzá a liberálisok, akik közül többeknek szülei a munkásmozgalmi panteonban nyugszanak tettestársaikkal együtt.

Kuruc kommentár: Mi erre a kádárizmus élő klasszikusával, Horn Gyulával szólva csak azt tudjuk mondani: Na és?
Talán sokak megelégelték a tétlenséget? Mi várható még?
(MN - Kuruc.info)

Kapcsolódó

Reklám

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat

Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Támogassa portálunkat!
Legolvasottabb hírek
Jobbikos programok
További programokÖsszes jobbikos program
Linkek
További linkek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2015 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Ingyenes linkcsere | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready
16