A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást folytat Ahmed, H. (39) szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt.
Zoom
Szeptember 16-án indultak ostromra a vadak
A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ kijelölt műveleti egysége 2015. szeptember 19-én 12 óra 55 perckor fogta el, majd gyanúsítotti kihallgatását követően a rendőrség előterjesztésére az ügyészi indítvánnyal összhangban az illetékes bíróság 2015. szeptember 22-én elrendelte előzetes letartóztatását.
Ahmed, H. 2015. szeptember 16-án bizonyíthatóan, általa is elismerten jelen volt a jelenlegi magyar-szerb határszakasz Röszke II. határátkelőhelyen kitört tömegzavargás helyszínén, majd a magyar államhatárt védő kapu bedöntését követően az államhatár védelmét biztosító létesítményen keresztül legalább egy alkalommal jogosulatlanul Magyarország területére lépett.
A nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint Ahmed, H. a Tabligh Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. A Tabligh Jamaat elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalmat a terrorszervezetek radikális személyek egyes célországokba történő bejuttatásához, fedőszervezetként is felhasználják.
(Police.hu nyomán)
Frissítés: Hét hamis útlevelet találtak Ahmednél, mindben volt schengeni vízum
Elfogásakor hét különböző útlevelet találtak Ahmed H.-nál, s mindben volt schengeni vízum. A röszkei határátkelő elleni támadás egyik irányítója a rendőrség közlése szerint tagja a Tablighi Jamaat iszlám fundamentalista szervezetnek. Elfogása óta a titkosszolgálat vizsgálja a magyarországi migránsmegmozdulások hangadóit. Terrorszervezetek „küldötteit” keresik köztük.
Kedden a Szegedi Járásbíróság letartóztatta Ahmed H. 39 éves szír állampolgárt, akit szombaton fogtak el a terrorelhárítás kommandósai a győri vasútállomáson. Azzal gyanúsítják, hogy ő volt az egyik szervezője és irányítója annak az agresszív bevándorlócsoportnak, amely szeptember 16-án kövekkel, botokkal felfegyverkezve megtámadta a Röszke 2. határátkelőt védő rendőri egységeket.

Gyűjtőnek is nagy formátumú volt
Hivatalosan Ahmed H.-ról csak annyi tudható, hogy ciprusi, ott munkavállalási engedéllyel is rendelkezik. Továbbá, hogy tagja a Tablighi Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak, amelyet a terrorszervezetek fedőszervként arra használnak, hogy radikális személyeket juttassanak be egyes célországokba.
A Népszabadság rendészeti forrásokból úgy tudja, a férfinál elfogásakor hét különböző útlevelet találtak. Mindben volt érvényes schengeni vízum. Ehhez képest egyelőre rejtély, miért illegálisan lépett Magyarország területére. És persze az is tisztázandó, hogyan szerzett, illetve miképpen szereztek neki hét különböző hamis útlevélbe schengeni vízumot.
A lap forrásai szerint Ahmed H. nem szegény ember. Vállalkozása és halászhajója van Cipruson, öt autója, és épp most készült egy 90 ezer eurós házat építeni. Nős. Állampolgársági kérelmét azonban elutasították a ciprusi hatóságok.
Még nem lehet tudni, hogy volt-e kapcsolat Ahmed H. és a korábban szintén terroristának kikiáltott másik szír állampolgárságú férfi között, aki a szegedi fogdában Jaszír néven bemutatkozott be Tímea Beck tót újságírónőnek. Jaszír lehetett az a piros hátizsákos fiatalember, aki több rendőrségi felvételen látható, amint hangosbeszélőn hergeli (a migránsrajongó Tímea Beck írása szerint viszont csitította) a röszkei határállomást támadó radikális csoportot. És akiről már közvetlenül az elfogása után azt állította a közmédia, hogy azonosított terrorista.
Ezt az információt röviddel később megerősítette Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, majd később maga Orbán Viktor is. A Népszabadság titkosszolgálatokhoz közel álló forrásai szerint azonban ezt a tényt a külföldi partnerszolgálatok még nem igazolták vissza. Egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a Jaszírként említett férfi szimpatizált bizonyos radikális iszlám csoportokkal. (Ami teljesen rendben van, ha a letelepítése a Gyurcsány-villába történik, és emberek közé nem engedik - a szerk.)
A terrorelhárítás, a rendőrség és a titkosszolgálatok vizsgálják Ahmed H. és Jaszír kapcsolatrendszerét, telefonjaik híváslistái alapján megpróbálják azonosítani magyarországi és európai kapcsolataikat. És persze azt is, hogy megbízói akaratából vett részt Ahmed H. a röszkei támadás szervezésében, vagy más volt a feladta.
Repülővel is "menekültek" Európába tömeget hergelő hangadók
Visszamenőlegesen ellenőrzik a titkosszolgálatok, a rendőrség és a terrorelhárítás az elmúlt hetekben Magyarországon lezajlott migránsok szervezte demonstrációk szószólóinak a hátterét és kapcsolatrendszerét is. Olyan információk birtokába jutottak ugyanis a szolgálatok az elmúlt napokban, miszerint a demonstrációk szervezőinek és hangadóinak a többsége nem a menekültekkel jött például a Keleti-pályaudvarhoz vagy a röszkei határátkelőhöz.
Némelyekről állítólag már kiderítették, hogy repülővel érkeztek Európába, s csak itt csatlakoztak a bevándorlókhoz. Ezért kezdték el ellenőrizni azokat, akik a rendőrségi videofelvételek szerint például a Keletinél és Röszkén megafonnal irányították a betolakodók megmozdulásait.
A „nem közülük való”, majd hirtelen „eltűnt” aktivistákról beszéltek munkatársunknak azok a migránsok is, akik korábban a Keletinél táboroztak. Ám ezek a férfiak olykor egyszerűen felszívódtak. Eleinte a "menekültek" azt feltételezték, hogy embercsempészekkel továbbutaztak.
De miután gyors egymásután többüknek is „nyoma veszett” egyre inkább a rendőrségre kezdtek gyanakodni. Hivatalosan sem a rendőrség, sem a terrorelhárítás vagy a titkosszolgálat nem ismerte el eddig, hogy a korábbi tüntetések hangadóit kiemelték volna a tömegből, bár a rendőrség ez irányú gyakorlatát ismerői szerint az logikus intézkedés lett volt a rend fenntartása érdekében.
(Nol nyomán)
2. frissítés: Talán ez lesz a végső szám: a sajátja mellett nyolc hamis útlevelet találtak Ahmednél
A röszkei tömegzavargás egyik, már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjánál a nyomozók a sajátján kívül még nyolc, más ember nevére kiállított útlevelet találtak - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) MTI-nek küldött válaszából.
Zoom
Az MTI azért kereste meg a rendőrséget, mert a Népszabadság arról írt: hét útlevéllel is rendelkezett az a szír férfi, akit a röszkei határátkelő elleni támadás egyik irányítójának tart a rendőrség.
Az ORFK tudatta: az előzetes letartóztatásban lévő szír állampolgárnál a nyomozók a saját útlevelén kívül még nyolc, más nevére kiállított, az előzetes szakértői vélemények szerint nem hamis útlevelet találtak.
A férfi útlevelében volt érvényes schengeni vízum.
(MTI)