Azt állítják, semmi köze a tegnapi tisztújításhoz, de azért a karrieristák helyett bölcs vezetőket kívánnak, és visszatalálást az elhagyott útra. Kocziha Tünde, a békéscsabai Jobbik (volt) elnöke írja a Sokkaljobb Nemzeti Hírportál nevű Fb-oldalon:
Kedves Barátaim, Ismerőseim, volt Tagtársaim!
Tájékoztatni szeretnélek benneteket, hogy 12 év után, a mai napon feloszlattuk a Jobbik Magyarországért Mozgalom Békéscsabai Alapszervezetét a jelenlévő tagok egyhangú szavazatával, és mindannyian kilépünk a pártból is. Ezt a döntést a tegnapi tisztújítás semmilyen módon nem befolyásolta, mert az elhatározás már jóval előtte megszületett, viszont nem szerettük volna, hogy a feloszlatás híre bármilyen módon befolyásolja a tegnapi szavazások kimenetelét.
Barátsággal távozunk. Köszönetünket fejezzük ki a Jobbik mindazon vezetőjének, tagjainak és munkatársainak, akik a 2008. márciusi megalakítása óta segítették a munkánkat, bajtársaink, barátaink voltak. Bízunk abban, hogy a párt visszatalál arra az útra, amelyen egykor közösen elindultunk!
Ehhez kívánunk tiszta lelkű, bölcs vezetőket, akiknek a Haza sorsa fontosabb a saját karrierjüknél, és ezáltal képesek lesznek a „nemzeti ügy” valós képviseletére!
Zoom
Innen már nincs visszaút - az emlékezetes hűségeskü Jákobbal és Fletóval
Frissítés: Jákob belső ellenfeleit teljesen kiszorították a rekordhosszú kongresszuson
A Jobbik történetében először - a sokat emlegetett átláthatóság ellenére - elejétől a végéig zárt ajtók mögött tartotta szombaton tisztújító kongresszusát a Jobbik. Ráadásul szintén soha nem húzódott még el ennyire a szavazatszámlálás: a délelőtt kezdődött kongresszus végére meghirdetett sajtótájékoztató - nem tévedés - majdnem 4 órás késéssel, pár perccel este kilenc előtt kezdődött. Ekkor jelentették be, hogy kik fogják végleg beteljesíteni a Gyurcsánnyal való összefogást. A szekértáborok jelenlétét és éles szembenállását mutatja, hogy csak jákobinusokat választottak meg, a Jobbik zsidó elnöke tehát kiütéssel legyőzte a zsidó nő megverésével való kérkedése miatt mandátumáról már lemondatott Szávay Istvánt, illetve csapatát.
Minden Gyurcsány Ferenc kénye-kedve szerint alakult a ballib tömbbe tagozódott és a parlamenti bejutási küszöb közelébe zsugorodott, egykor nemzeti párt tisztújításán: a balliberálisokkal való teljes összeolvadást még ellenzők brutális vereséget szenvedtek, a hatalomtechnikai játszmákat egyébként imádó Szávaynak egyetlen emberét sem sikerült bejuttatnia az elnökségbe Jákobbal szemben. Korábban, az országos választmány ülésén még meg tudták hekkelni a zsidót, hiszen abban a testületben sokkal nagyobb számban vannak jelen a fizetett alkalmazottak, akik zsebeiket féltik - Szaszival együtt. De most döntöttek a küldöttek: a pártigazgató így ezután egy hazug, "veterán koldus" lehet helyette.
Zoom
(Fotó: Jani Martin / Népszava)
Kiesett az elnökségből Stummer János, akit korábban még elnökjelöltnek is esélyesnek tartottak - most már a hatba sem fért be a tagság szavazatai alapján. Ugyanúgy nem kértek Bundás Andi alelnökségéből sem, ugyanakkor a mindig mindenkivel jópofizó, a mindig a két álláspont közt elhelyezkedő, semmit sem képviselő, álradikális Z. Kárpát befért. Úgy látszik, neki minden mindegy, csak ő alelnök lehessen - oda se neki, hogy öt éve még éppen az ellenkezőjét képviselte a pártja és ő maga is.
A pártban uralkodó állapotokat mutatja ugyanakkor, hogy öt nappal a választás előtt akadályozta meg a régi, Szaszi-Szávay-tengely által irányított elnökség, hogy Jakab vétózhasson, de a trükkök százai is kevésnek bizonyultak. A választási szabályzat módosítása következtében 16 jelöltet legalább hagynia kellett volna Jakabnak, ám csak 14 induló volt. Így a legnagyobb balfasz szerepét kétségtelenül Bana Tibor nyerte el, aki nem cáfolta, hogy azért nem indult, mert a modern kori Kun Béla vétózta volna, ám a szabálymódosítás miatt nem tehette volna végül, de mivel Bamba Tibi nem indult, késő mentség volt. Így az ő alelnöksége egy szürke kis epizód lesz csupán a párt egyre ocsmányabb történetében. 2018-ig hiába indult mindig a tisztújításokon a középszerű Bana, másodvonalbeli jelöltként soha nem rúghatott labdába, csak a 2018-as pártszakadás után. Most viszont már jöhetnek a harmadvonalbeli "tehetségek".
Sokan azzal vádolják Jakab Pétert, hogy „gyurcsányista fordulatot” hajt végre. A Népszava által megkérdezett jobbikosok szerint nem erről szól a vita, hanem arról, hogy míg a belső ellenzék szerint a jövőben is markánsan jobboldali pártként kellene megjeleníteni a Jobbikot, Jakab egy pragmatikus, az ideologikus elemeket háttérbe szorító „se jobb-, se bal” irányzatot képvisel.
A pártigazgató kilétéről majd az új elnökség dönt. Sneider Tamás korábban megerősítette a Népszava információját, hogy kész pártigazgatóként folytatni. Kifejtette, úgy érzi, hogy alkalmas a feladatra: „Sokrétű személyiség vagyok, mondhatnám azt is, hogy valamilyen szinten mindenhez értek.” Szombat esti sajtótájékoztatóján Jakab Péter ugyanakkor arra utalt, hogy lehetnek más jelöltek is. Így lehet, hogy a havi kétmilliós fizetéséből tengődő Sneider ismét koldulni kényszerül, magát megint akár veterán katonának hazudva.
(Kuruc.info)