Nyársapát polgármestere, Kis Miklós exkluzív interjút adott a MiAbonyunk.hu-nak egy olvasói levél kapcsán. Kiderült, hogy a falu első embere már nem bírta tovább egy Ceglédről Nyársapátra betelepült testvérpár, pontosabban két család ténykedését, és végső megoldásként a ceglédi vajdához fordult.
Lassan már mindent visznek, ami vihető, rettegésben tartják a békés lakosságot. A felháborodás hatalmas a faluban. Kis Miklósnak nem azzal van baja, hogy nagy a rendőri jelenlét a faluban, ilyet ő soha nem is mondott. A polgármesternek az a fő problémája, hogy a zsaruk büntetni jönnek a településre, és nem tudnak rendet tenni. Mindezt a kapitánynak és a megyei főkapitánynak is megmondta. A hó végi képviselő testületi ülésen tárgyalják a rendőrség beszámolóját, a polgármester ennek számait még nem ismeri, így nem is tudja, hogy azt elfogadják-e vagy sem.
Az olvasó levele, mellyel kapcsolatban a lap a polgármestert megkereste:
Kedves Veronika! Ehhez a rendőrösdihez csak egy példát tudok mondani a falunkból, Nyársapátról. A mi polgármesterünk is "rászólt" a rendőrökre, hogy túl sok a rendőr a faluban, túl sok az ellenőrzés. Mi, lakosok örülünk a rendőri jelenlétnek, főleg mióta beköltöztek a romániai cigányok a faluba. Az addigi nyugodt kis falunak vége. Lopások, betörések sorozata, hétvégeken a diszkó miatt a hangoskodás, verekedés, zűrzavar. Azok viszont nem örülnek a rendszeres járőrözésnek, akik száguldoznak a faluban, motorral, autóval, rendszám nélküli traktorokkal, ittasan vezetnek, lámpa nélküli biciklikkel járkálnak stb. Erre most mit mondjak? Nem hogy örülne, hogy ebben a zűrzavaros világban legalább próbálnák megőrizni a rendet! A polgármester az egyik falugyűlésen is kijelentette, hogy sok a rendőr…
Kis Miklós, Nyársapát polgármestere:
- Soha nem mondtam ilyet, hogy túl sok a rendőr a faluban, ez valótlan. Azt kérném, hogy a rendőrség a lakossággal működjön együtt. A rendőrök ide csak büntetni járnak, ezt megmondtam a főkapitánynak is. A lakosság részéről teljes a bizalomvesztés a rendőrség irányába. Inkább hozzám fordulnak segítségért. Azt is tudtam, hogy mikor mennek lopni, szóltam a rendőrségnek, és második éjjel meg is fogták a tolvajokat. A felderítések száma is egyenlő a nullával, csak akkor van, ha bejelentjük! Ha mi nem lennénk, és nem segítenénk, semmi nem derülne ki. Volt egy eset a közelmúltban, 500 ezer forint értékben loptak el egy asztalosműhelyből szerszámokat. A nyomravezetőnek pénzjutalmat ajánlottunk fel. Egy hirdetményt tettem közzé ezzel kapcsolatban a helyi önkormányzati lapban, így lett meg a tettes. Falopások esetén is mi segítettünk a felderítésben. Egy ceglédi cigány család költözött ide, tehetetlenek vagyunk, én már a cigányvajdát is kihívtam. Elmentünk a lakására, délelőtt tízkor még aludt a családfő. Nyilván, mert éjszaka lopni jár. A vajda is fel van háborodva, és egy lakást ajánlott fel nekik, hogy menjenek vissza Ceglédre. Igaz, ott is bűnözésből éltek.
Sajnos a lopások száma a településen ugrásszerűen megnőtt. Ezt a rendőrség is tudja. Nincs is lakhatási engedély azon a házon, ahol a ceglédi romák laknak, de lakásfenntartási támogatást igényeltek volna. A tulajdonos sajnos kiadta nekik a házat. Nem a romániai betelepülőkkel van baj, ők dolgoznak, gazdaságokban. A rendőri intézkedésekre meg jellemző, hogy megállnak, elbújnak a vasúti átjáró közelében, és sebességet mérnek. 60-nal én is kétszer beleszaladtam, ki is fizettem kétszer 30 ezer forintot. Mintegy 30 kerékpárost jelentettek fel a rendőrök mostanában kisebb vétségek miatt. Egy lovaskocsinál meg azt mondták, hogy kopott a gumija, és megbüntették 90 ezer forintra, szerintem soha nem tudják majd befizetni… Egyszerűen már nem bíznak a rendőrökben a lakosok. Nekem mondják el inkább a sérelmeiket. Csakis név nélkül mernek panaszt tenni az emberek, vagy bejelenteni valamit, mert amikor a rendőrség kiadott egy nevet, akkor az illetőt a cigányok megfenyegették. A vajda sem örül ennek az egésznek. Nálunk eddig nem volt cigánykérdés! Ha ez így marad, akkor a lakosság részéről nagyon nagy problémák lesznek. Egy- két család megkeseríti az itt élők életét, sajnos Törtelről is járnak már át hozzánk lopni. Nekem jó a kapcsolatom a rendőrséggel mindezek ellenére, hiszen benzinpénzt is adunk a Körzeti Megbízottnak, de őt sajnos mindig elvezénylik innen. Két éve vettünk neki egy laptopot azért, hogy helyben is tudjon jegyzőkönyvet felvenni, ne kelljen utaznia a lakosságnak. Ezzel szemben sajnos már nem veszi fel helyben. Sajnos nálunk a polgárőrség sem működik. Szerintem nincsenek száguldozók a településen.
A cigányok garázdálkodásának maga a polgármester is károsultja lett, hiszen kétszer is ellopták földje mellől azt a trafót, mely az öntözőrendszert táplálná be. Ezért nem is vett harmadikat, inkább nem locsolja a 2,5 Ha-os területet. Kis Miklós szerint olyan profik már az elkövetők, hogy tíz perc alatt képesek mindezt megcsinálni. A polgármesternek már mintegy 4 Ha erdejét vágták ki, lopták el, tették tönkre. Van, aki azt mondja a lakosok közül, hogy fogjanak össze tízen, és lássák el a bajukat a bűnözőknek, de mivel ez önbíráskodás lenne, így sajnos szóba sem jöhet. Kis Miklós még 1 Ha földet is felajánlana nekik, hogy gazdálkodjanak, de tudja, hogy felesleges lenne.
A polgármester szerint a probléma alapvetően a törvénnyel van és nem a rendőrökkel. Egyébként neki meg azt mondták a cigányok, ha nagyon feszeleg, akkor felgyújtják a házát. Három bizonyított ügyben folyik az eljárás a jómadarak ellen, de sajnos szabadlábon védekezhetnek. A lakosság mélységesen fel van háborodva. A ceglédi cigány vajda azt ígérte, hogy pénteki határidővel elhagyja a falut a két problémás család. Ők egyébként fél éve vannak itt. A vajdától és embereitől elsápadtak, jól ismerik őket. „Nem akarom, hogy az egész falut tönkretegye, leamortizálja ez a két család” – mondja zárszóként a polgármester.
Közben az április végi üléseken a kocséri és a nyársapáti önkormányzat képviselő-testülete is egyhangú szavazással elfogadta a Nagykőrösi-rendőr Kapitányság 2011-es beszámolóját és további sikereket és jó munkát kívánt nekik.
(Lőrinczy Veronika Mi Abonyunkban megjelent írása nyomán)