A magyargyűlölő munkácsi parlamenti képviselő is megszólalt a turulmadár eltávolításának ügyében. Viktor Baloga szerint Magyarország rosszul vizsgázott jószomszédi viszonyból és barátságból, amikor vezetői felemelték szavukat a munkácsi várból eltávolított turulemlékmű miatt.
Zoom
A politikus szerint ez a szobor a magyar nagyhatalmi álmok, Kárpátalja visszaszerzésének volt a szimbóluma, a mai magyar vezetés pedig Putyin európai védőügyvédjeként díszeleg.
A magyar politikai elitet azzal vádolja a munkácsi politikus - egyébként alaptalanul -, hogy minden eszközzel igyekszik gátolni az Oroszország elleni szankciókat, szándékosan és módszeresen akadályozza Ukrajna európai integrációját, ugyanakkor folyamatosan támogatja a Kreml urait.
Baloga szerint semmi kétség nem fér hozzá, hogy Putyin győzelme esetén Magyarország jutalomként megkapná Moszkvától Kárpátalját, ezt a vágyat testesítette meg a magyarok turulmadara, aminek semmi keresnivalója a várban. Ott csakis ukrán szimbólumoknak van helyük, állítja Baloga.
Véleménye szerint a magyarok feldughatják maguknak egy helyre a tiltakozásaikat. A mai magyar vezetőket Horthy Miklóshoz és korához hasonlította, aki szerinte Hitler csatlósaként kaparintotta meg Kárpátalját - ismerteti a mukachevo.neten megjelent magyerellenes fröcsögést a Kárpáthír.