Idézet Ladányi János ismert cigányfajvédő, cociológus, Hell István és Horváth Áládár jóbarátja és harcostársa, a balliberálisok kedvenc megmondóembere a következőt volt képes nyilatkozni az InfoRádiónak:

“A magyar társadalom cigányellenessége olyan irracionális méreteket ölt, hogy polgárháború veszélye fenyeget, ha nem állítjuk meg a többségi társadalom és a romák szembefordulásának folyamatát - mondta Ladányi János.

A szociológus szerint az olaszliszkai és a veszprémi esetekből nem szabad általánosító következtetéseket levonni. Nagyon rossz állapotban van a magyar társadalom - jelentette ki az InfoRádiónak Ladányi János, aki szerint a cigánykérdés is ennek a része.

A szociológus hozzátette: a romák területileg koncentráltan laknak, márpedig ha gettókörülmények között él egy társadalmi csoport, akkor ott nem a többségi társadalom normái érvényesülnek, nem a jogkövető magatartás lesz az uralkodó, hanem a gettótörvények veszik át az irányítást.


Nem tiszták, nem dolgoznak, agresszívek, félelmet keltenek - ezek az uralkodó sztereotípiák a romákkal kapcsolatban, ám a szociológus szerint ezek a sommás megállapítások ostobaságok és nem igazolhatók. (Kuruc.info: ugyan, mit fogadnál el bizonyítéknak?!) Hangsúlyozta: a magyar cigány társadalom erősen rétegzett: közel 40 százalékuk él rendkívül rossz körülmények között, de nagyjából 15 százalékuk elindult a polgárosodás útján.”

(C-PRESS)