Négy alkalommal követtek el támadást idős emberek ellen az elmúlt fél évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, három esetben az áldozat a bántalmazás következtében meghalt; a nyomozások részleteiről a rendőrség csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be Nyíregyházán.
A négy büntetőeljárásban közös, hogy mindegyik támadást idős emberek sérelmére, nyereségvágyból, brutális módszerrel követték el, s a tettesek szinte mindegyike az adott településről vagy az áldozatok közvetlen lakókörnyezetéből került ki - mondta Tarcsa Csaba megyei rendőrfőkapitány. Az ezredes hozzátette: Nyírmadán, Máriapócson és Rakamazon a támadás áldozata belehalt a bántalmazásba, míg Kocsordon életveszélyes sérülést szenvedett a megtámadott 78 éves férfi. Előbbi három esetben a rendőrség már megtalálta a feltételezett elkövetőket, a máriapócsi ügyben még ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.
Bukovenszki Zoltán megbízott alosztályvezető közölte, hogy a Nyírmadán és a Máriapócson történt gyilkosság felderítésére külön nyomozócsoportot hozott létre a megyei főkapitányság. Az őrnagy felidézte: Nyírmadán egy 57 éves asszonyt találtak a lakásában holtan 2010. december 17-én; az elkövetők nyújtófával bántalmazták az asszonyt - aki később a helyszínen belehalt sérüléseibe -, s értéktárgyakat vittek el. A gyilkossággal gyanúsított 40 éves és 23 éves helybéli férfit kedden fogták el és vették őrizetbe a rendőrök, s kezdeményezik az előzetes letartóztatásukat. A kihallgatásakor mindkét gyanúsított részletes beismerő vallomást tett. Máriapócson tavaly szeptemberben találtak holtan az otthonában egy 75 éves férfit, aki szintén bántalmazás következtében vesztette életét. Az esetről - a nyomozás érdekeire hivatkozva - nem közölt részleteket Bukovenszki Zoltán, azt azonban elmondta, hogy az elkövetőket még nem találták meg. Az ügyben egymillió forintos nyomravezetői díjat is kitűzött a szabolcsi rendőr-főkapitányság.
A rakamazi és a kocsordi bűncselekmény esetében sikerült megtalálni az elkövetőket. Béres József alezredes, a megyei kapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: az idén februárban egy 77 éves nőt találtak vérbe fagyva rakamazi lakásában, a gyilkossággal gyanúsítható négy embert néhány nappal később állították elő a rendőrök. Az adatok szerint ketten vettek részt a tényleges elkövetésben, a másik két gyanúsítottnak bűnpártolásért kell felelnie, mivel segítettek társaiknak a gyilkosságnál használt ruháikat megsemmisíteni - mondta az alezredes. Mint hozzátette, hárman a gyanúsítottak közül jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrök megtalálták az asszony házából ellopott arany ékszereket is, amelyeket egy háznál rejtettek el a gyanúsítottak.
Márciusban Kocsordon egy korábban a településen élő 43 éves hajléktalan ment be egy 78 éves férfihoz pálinkavásárlás ürügyén, majd szóváltást követően a lakásban talált tárgyakkal súlyosan bántalmazta az idős embert. A sértett ezután 34 ezer forint készpénzt adott át bántalmazójának - közölte Béres József. Az elkövetőt másnap fogták el a rendőrök, a férfi beismerő vallomást tett. Az ügyet a rendőrség vádemelési javaslattal már megküldte az ügyészségnek - tette hozzá az alezredes.
(MTI)