Új videó jelent meg a normandiai papgyilkosok egyikéről, Abdel-Malik Petitjeanról, aki a templomi támadás előtt egész Franciaországot megfenyegette és bosszút esküdött, az iszlamista ideológiát képviselő "franciákat" pedig tömeggyilkosságra biztatta. A 19 éves mohamedán egy francia reptéren dolgozott, ahol senki sem gondolta volna szegényről, hogy veszélyes lehet.

"Támadjatok, öljétek őket tömegével!" - biztatja övéit Abdel-Malik Petitjean
A normandiai papgyilkos, Abdel-Malik Petitjean Francois Hollande francia elnökhöz és Manuel Valls miniszterelnöknek címezte fenyegető üzenetét – írta a Sky News az éjjel közzétett videó lefordítása után.
A csíkos pólót viselő fiatal terrorista főként franciául beszél a felvételen, de arab kifejezéseket is használ. A háttér alapján otthon készítette a videót.
“Testvérek, késekkel felszerelkezve menjetek ki az utcákra, és tegyétek, amit tennetek kell. Támadjatok, öljétek őket tömegével!” – biztatja a Franciaországban élő igaz hitűeket.
Egy korábbi videón tettestársa, Adel Kermiche is összefoglalta, hogyan képzeli el a merényleteket: “Levágsz két vagy három fejet és kész.”
"Leromboljuk az országotokat!"
“Változnak az idők. Úgy fogtok szenvedni, ahogy a mi testvéreink is szenvednek. Leromboljuk az országotokat” – fenyegetőzött a normandiai templomi támadás előtt készített második videón Abdel-Malik Petitjean, akit a merénylet előtt pár nappal már kerestek a francia hatóságok.
Az előző felvételhez hasonlóan ezt a videót is az Iszlám Állam hivatalos hírügynöksége, az AMAQ tette közzé.
Zoom
Jacques Hamel atya 84 évesen vált vértanúvá
Ő is egy reptéren dolgozott
Pénteken az is kiderült, hogy Petitjean a brüsszeli robbantókhoz hasonlóan egy reptérnél dolgozott. Érettségi után rögtön a Chambery repülőtéren kezdett, nem messze otthonától. Úgy tudni, a rendőrségi és pszichológiai ellenőrzésen is problémamentesen átment, keményen dolgozó, barátságos fiatal fiúként beszéltek róla munkatársai.
Áprilisban mondott fel, júniusban pedig már úton volt Szíria fele, de a török titkosszolgálatok feltartóztatták. Múlt pénteken riasztották a rendőröket, hogy Petitjan visszatért Franciaországba, de nem sikerült időben elkapni.
A csütörtökön közzétett videón az a két mohamedán látható, akik kedden késsel felfegyverkezve megtámadtak egy észak-franciaországi kisváros templomát, ahol túszokat ejtettek, egyik foglyuknak – egy 84 éves papnak – pedig elvágták a torkát. A felvételen az elkövetők a támadást megelőzően hűséget fogadnak az Iszlám Államnak.
(Híradó - Sky News - Daily Mail nyomán)
Előzmények: