Egy muzulmán nő lehet Romániai miniszterelnöke, miután a december 11-i parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) Sevil Shhaideh volt fejlesztési minisztert javasolta a kormányfői posztra Klaus Iohannis államfőnek. A jelölttel kapcsolatban aligha lesz kifogása az elnöknek, hiszen a törvényhozásban többséget alkotó PSD a kis liberális ALDE párttal közös támogatását élvezi.
Zoom
Sevil Shhadeh a Victor Ponta vezette kabinetben volt tárcavezető, 51 éves közgazdász. 2012-ben kapott először magas rangú kormányzati funkciót, államtitkár lett a PSD jelenlegi elnöke, Liviu Dragnea által vezetett fejlesztési minisztériumban, majd 2015 májusában főnöke lemondása után átvette a minisztérium vezetését.
A jelölést követő sajtótájékoztatón a szociáldemokrata vezér elmondta, a választásokon szerzett több mint 45 százalékos támogatás nyomán legitim módon magának kérhette volna a posztot, de tekintettel arra, hogy ebben egy hatályos törvény (amely tiltja a priusszal rendelkező jelöltek jelölését a miniszterelnöki posztra, márpedig Dragneat egy választási csalási ügyben elítélték, felfüggesztett börtönbüntetést kapott) miatt az államfő ellenkezése megakadályozza, olyan személyt jelölt, akinek a kormányzati tevékenységéért pártelnökként felelősséget tud vállalni.
„Miért jelölt egy olyan személyt, aki nem román nemzetiségű, miután többször kifogásolta a kampányban, hogy Dacian Ciolos miniszterelnök Julien névre is hallgat, s az országot idegenek vezetik?” – tette fel a kérdést egy újságíró Dragneanak, aki erre idegesen csak egy kérdéssel válaszolt: „Ön úgy gondolja, hogy Shhadeh nem román állampolgár?".
Miután Románia államelnöke szász származású és evangélikus, leendő miniszterelnöke pedig nagy valószínűséggel török nemzetiségű muzulmán lesz (akinek a férje szíriai állampolgár, a házasságkötésekor Liviu Dragnea PSD-elnök volt az egyik tanú - a szerk., forrás itt), az elkövetkező években nehezen érheti majd Bukarestet kritika a kisebbségek ügyében. Csak a magyarok helyzetéről ne essen szó...
(MNO nyomán)