Hétfőn a szövetségi bíróságon ártatlannak vallotta magát Ryan Wesley Routh, aki szeptember 15-én több mint tíz órán át várakozott Donald Trump golfpályája közelében, hogy merényletet kísérelhessen meg a republikánus elnökjelölt ellen.
Zoom
Fotó: Efrem Lukatsky / AP
Az amerikai ügyészség merényletkísérlettel vádolta meg Ryan Wesley Routht egy nappal azután, hogy egy bírósági beadványból kiderült, a férfi hónapokkal ezelőtt megfogalmazott egy üzenetet, amelyben azt írta, hogy meg akarja ölni Donald Trumpot.
Az 58 éves férfi hétfőn jelent meg egy szövetségi bíróságon, ahol, miután minden egyes vádpontot felolvastak neki, megrázta a fejét. Ügyvédjei esküdtszéki tárgyalást kértek. A meghallgatás körülbelül öt percig tartott – írja a BBC nyomán az Index.
A férfi szeptember 15-i letartóztatása óta egy floridai börtönben van. Ha elítélik a merénylet vádja miatt, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat.
Zoom
Fotó: Alex Babenko / AP
"Mindent megpróbáltam"
Mint arról beszámoltunk, a Donald Trump elleni júliusi merényletkísérlet után ismét támadást terveztek a Republikánus Párt elnökjelöltje ellen. Ryan Wesley Routh közel 12 órán át táborozott egy floridai golfpálya előtt, felszerelkezve élelemmel és egy puskával, lesben állva az elnökjelöltre. Végül a titkosszolgálat egyik ügynöke meghiúsította a lehetséges támadást, és tüzet nyitott.
Szeptember 23-án új bírósági iratokat hoztak nyilvánosságra, amelyek arra utalnak, hogy a férfi hónapok óta tervezte a támadást. Egy előre megírt levélben Ryan Wesley Routh előrevetíti a republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merényletkísérletet.
"Mindent megpróbáltam, és mindent beleadtam, amit csak tudtam" – olvasható a levélben, amelyben pénzjutalmat ajánlottak fel annak, "aki befejezi a munkát".
Zoom
Fotó: AP
A szeptember 24-én nyilvánosságra hozott nyolcoldalas vádirat a merényletkísérlet vádja mellett a férfit a következőkkel is vádolja:
  • lőfegyver birtoklása erőszakos bűncselekmény elkövetése céljából,
  • lőfegyver birtoklása bűnözőként,
  • törölt sorozatszámú lőfegyver birtoklása,
  • szövetségi tisztviselő megtámadása.