Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) pénteken elítélte az izraeli erőknek a megszállt Ciszjordániában alkalmazott "háborús taktikáját", amely a hivatal közlése szerint egy hét alatt kilenc palesztin életébe került.
Az OCHA továbbá aggodalmának adott hangot az izraeli telepesek palesztinok elleni támadásai miatt az olajfaültetvények őszi szürete alatt, és kiemelte, hogy a telepesek palesztin családok tízezreinek megélhetését sodorják veszélybe.
"Az izraeli erők emberi életeket követelő, háborús helyzethez hasonló taktikát alkalmaznak Ciszjordániában, amely aggodalomra ad okot a túlzott erőszak alkalmazása miatt, és tovább növeli az ott élők humanitárius szükségleteit" - mondta az OCHA szóvivője, Jens Laerke egy genfi sajtótájékoztatón.
A szóvivő elmondása szerint október 8. és október 14. között az izraeli erők kilenc palesztint öltek meg az Izrael által megszállt területen, köztük egy gyermeket is. Hozzátette, hogy a megölt embereket az izraeli erők előzőleg azzal vádolták meg, hogy izraeliekre támadtak.
A szóvivő kitért arra is, hogy az izraeli telepesek októberben több tucat esetben támadtak palesztinokra az olajbogyószüret idején. Az OCHA-hoz eljutott jelentésekben egy olyan palesztin nőt is megemlítenek, akit olajbogyószedés közben öltek meg Dzseninben - tette hozzá.
"Rendkívül aggasztó, hogy már nemcsak az embereket, de az olajfaligeteket is megtámadják" - emelte ki Laerke. Elmondása szerint az izraeli telepesek több száz olajfát és facsemetét rongáltak meg, vágtak ki, illetve loptak el.
(MTI)