Őrizetbe vettek pénteken az olasz hatóságok egy afrikai származású olasz állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy július végén meggyilkolt egy fiatal nőt, az ügy újabb hangos politikai vitát robbantott ki a migrációról.
Bergamo ügyészségének közlése szerint a 31 éves Moussa Sangare első meghallgatásán bevallotta, hogy ő ölte meg Sharon Verzenit július 30-án éjszaka a lombardiai Terno d'Isola nevű kisvárosban. A 33 éves nő sétára indult otthona közelében, de nem tért haza.
A hatóságok az utóbbi egy hónapban több mint nyolcvan térfigyelő kamera felvételeit ellenőrizték, így sikerült azonosítani az afrikai származású férfit, aki a gyilkosság időpontjában kerékpárral haladt át Terno d'Isola utcáin. Azonosításában két marokkói bevándorló is segített a hatóságoknak.
Zoom
Moussa Sangare egy Maliból származó, Olaszországban letelepedett családban született, olasz állampolgár. Büntetett előéletű, korábban az anyja és lánytestvére tett feljelentést ellene családon belüli erőszak miatt. Sangare egy üresen álló, elfoglalt épületben élt Terno d'Isola közelében.
A hatóságok közlése szerint a férfi nem tudott magyarázatot adni tettére. A meggyilkolt nőt nem ismerte, soha nem látta korábban. Meghallgatásán annyit mondott, hogy azt érezte, muszáj rátámadnia valakire. Azon az éjszakán négy késsel felfegyverkezve járta az utcákat. Sharon Verzeni előtt két fiatal fiúra támadt rá, de ők el tudtak menekülni előle. A csendőrség megtalálta a gyilkossághoz használt kést, és a férfi véres ruháit.
Ez a kultúrszenny is részben az ő lelkén szárad
A Salis-félék hozták a formájukat
A bűncselekmény széles politikai visszhangot kapott Olaszországban, ahol a pártok éppen az országban született vagy ott felnőtt, bevándorló hátterű gyerekek és fiatalok esetleges állampolgárságáról vitáznak.
Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője közösségi oldalán példás büntetést sürgetett az afrikai származású olasz állampolgárnak. Salvini a La7 televízió csatornának péntek este úgy nyilatkozott, hogy Moussa Sangare lehet hogy olasz, de nem jól integrálódott.
A Liga esélyegyenlőségért felelős politikusa, Laura Ravetto azt kérdezte, "valóban ezek az új olaszok, akiket szeretnénk?".
Luana Zanella, a Zöldek és a Baloldal Szövetségének (AVS) (nekik lett az EP-képviselőjük Ilaria Salis - a szerk.) képviselőházi frakcióvezetője elítélte Matteo Salvini szavait, azt hangoztatva, hogy a nők elleni erőszaknak nem lehet etnikai színezetet adni, mivel a jelenség nem társadalmi osztálytól, bőrszíntől vagy származási országtól függ.
(MTI)