2020. március 30., hétfő, Zalán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:26 Betörtek a debreceni Református Nagytemplomba - imádkozni, majd rongálni22:16 Izraeli lap: Orbán a koronavírus-törvény megszavaztatásához Hitler 1933-as Felhatalmazási törvényéből merítette az ihletet21:58 "Romániában" már csak Hargita megyében nem regisztráltak fertőzöttet21:42 Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a fertőzöttek és az elhunytak száma21:28 Ön szerint kötelezővé kellene tenni a szájmaszk viselését közterületen? - Voksolhat szavazásunkon21:12 Merkelhez még a koronavírusnak sincs gusztusa20:45 Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma Olaszországban20:23 A WHO-álláspont továbbra is az, hogy aki nem beteg, ne viseljen maszkot19:57 Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte maláriaellenes szerek Covid-19 elleni alkalmazását19:44 Netanjahu karanténba került19:27 Drámai pillanatok a SzektATV-n: sajnos nem jut minden családnak a 60 ezer forintos kéztisztító zseléből19:13 Bukarest már most azt nézi, kitől vehetne fel minél több hitelt18:55 Putyin: sikerült megelőzni a robbanásszerű terjedést, de további lépések kellenek18:30 Szirénázó mentőautóval keménykedett a nap tahója17:56 Ezért különbözik országonként a halálos áldozatok aránya: eltérő módon számolnak
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Koronavírus :: :: Hozzászólások

A szervilizmus iskolapéldája

Reklám

Ha fellapozzuk az értelmező kéziszótárt, szervilizmus szó alatt azt olvashatjuk, szolgalelkűség. Ennek a szolgalelkűségnek sajnos igen mélyen gyökerező történelmi beágyazottsága, hagyománya van a magyarság körében (természetesen nem teljes körű), úgy az elmúlt cirka 500 évet alapul véve.
Persze, ennek vannak érthető okai is. És nem állítom, hogy minden kompromisszum vagy alku, egyéb taktikai lépés ide lenne sorolható, ami arra volt hivatott, nyugati és keleti nagyhatalmak között lavírozzunk annak okán, hogy elveszítettük 1526-ban nagy-, de minimum középhatalmi státuszunkat. Viszont minden további nélkül a szolgalelkűség számlájára írható valamennyi olyan tett vagy gesztus, melyet önként követtünk el – nem érdek és parancs diktálta.
Az egészen aprónak tűnők is. Mint például az, hogy a hazai jobboldal egy része szabályszerűen „hasra esik” attól, hogy Kína segélyszállítmányokat küldött nekünk. Sőt, a csomagokra még azt is ráírták, hajrá Magyarország. Hát el kell ájulni tőle, tényleg. Odáig vagyok meg vissza.
Zoom
Kép: masculineepic.com
Az ilyen magatartásformák egyébként ott gyökereznek, hogy, valóban látva a nyugati társadalmak dekadenciáját, romlását, hagyomány- és nemzetellenességét, mintegy automatikusan fordítanak minket keletre, akik elsősorban még csak nem értékrendbeli különbségek folytán, de főként hagyományos geopolitikai stratégiák mentén állnak szemben a nyugattal. Magyarán ez a lelki szervilizmus arra sarkall minket, hogy rögvest új gazdát keressünk, akinek aztán minden értelemben alá is vethetjük magunkat, megteremtvén a hamis biztonság illúzióját.
Teljesen jogos a kérdés és ellenvetés, ha valaki azzal vág vissza, no de jelen pillanatban nem vagyunk nemhogy világot, de istenigazából Európát döntően befolyásoló tényező sem, mégis mi mást tehetnénk? Itt azonban van egy éles határvonal. Ezt semmi esetre sem szabad összemosni, elhomályosítani. Mert a jó értelemben vett „taktikázásba” nem fér bele az önkéntes behódolás.
Miután a kínai igénytelenség a világra szabadította a koronavírust, azok után tapsolni annak, hogy küldenek védőfelszereléseket (nem ingyen!), az én értékrendem szerint szolgalelkűség.
Lényegében az a vicc jut eszembe, amely így hangzik:
Valahol a közel-keleti sivatagban lövi egymást egy izraeli katona és egy palesztin felkelő. A zsidó ezt egy tankban ülve teszi, míg utóbbi egy elnyűtt Kalasnyikovval ad le egy-egy sorozatot. Egy adott pillanatban azonban észreveszi a zsidó, hogy egy ideje már nem lőnek. Ekkor ő is megáll, kinyitja a tank fedelét, látja, ellenfele ott áll vele szemben feltartott kézzel.
Ekkor így szól:
Mi van, Ali? Elfogyott a lőszer? Nálam van ám eladó, ha érdekel!
Nagyon sajnálatosnak tartanám, ha a mostani válságból egyesek azt szűrnék le, hogy lám, lám, az EU nem segített, bezzeg a jóságos Kína igen. Mert ez így megint csak féligazság. Mert az állítás első fele igaz, az EU – nem meglepő – módon valóban gyatrán kezeli egységében a járványt, újra csak az bizonyosodik be, hogy minden tag nemzetállami szinten hoz intézkedéseket, de ebből hadd ne azt szűrjük már le, hogy akkor erre az a válasz, azokat ajnározzuk, akik rászabadították a világra a vírust, és most pénzért cserébe küldenek pár doboz védőmaszkot…
Zoom
Kép: mercurynews.com
Mikor a Liszt Ferenc repülőtérre leszállt a Kínából érkező gép, az ott lévő, a kormányt képviselő illető, már a nevére sem emlékszem, ebből azt szűrte le, s a kamerák kereszttüzében büszkén kijelentette: működik a keletinyitás-politikánk! Na, ja, hát végül is Olaszország is kapott jó pénzért cserébe védőfelszereléseket Kínától, pedig ők nem „nyitogattak keletre”….
Éppenséggel a legnagyobb tanulsága az kell legyen a helyzetnek, hogy Európa részéről végzetes hiba volt kiszervezni mindent Kínába, ennek most isszuk a levét. Hosszú távon markáns fordulatnak kell beállnia, Európának meg kell védenie belső piacát, és Magyarországnak sem kéne a kínai gyarmatosító törekvések európai zászlóshajójának lennie a továbbiakban.
Lantos János – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready