Letartóztatta a pénzért, védőoltás beadása nélkül védettséget igazoló szabolcsi háziorvost és társát a Nyíregyházi Járásbíróság szombaton - közölte a Nyíregyházi Törvényszék az MTI-vel.
A megalapozott gyanú szerint A. A. egy Szabolcs megyei településen látott el háziorvosi tevékenységet, így jogosult volt a koronavírus elleni védőoltás beadására és a védettségi igazolvány kiállításához szükséges adatok jogszabály szerinti rögzítésére.
Zoom
Fotók: Police.hu
Ezt kihasználva megállapodott vele K.D. másodrendű gyanúsított abban, hogy közvetítőként olyan embereket fog szállítani hozzá, akik szeretnének védettségi igazolványhoz jutni, de nem kívánják beadatni maguknak az ehhez szükséges védőoltást.
Zoom
A gyanúsítottak megállapodtak abban is, hogy a hozzájuk fordulóktól fejenként 50 ezer forintot fognak kérni azért, hogy a háziorvos az adataikat mint beoltottak adatait a központi rendszerbe rögzítse, és így védőoltás nélkül jogosultakká váljanak védettségi igazolványra. A kifizetett pénzen megosztoztak.
Zoom
Májusban ketten jutottak ily módon védettségi igazolványhoz jogosulatlanul. A másodrendű gyanúsítottat felbujtóként hallgatták ki a nyomozók.
Mivel a két férfit kiemelt tárgyi súlyú bűncselekménnyel - vesztegetés elfogadása és védettségi igazolással való visszaélés - gyanúsítják, a bíróság szerint feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén elszöknének, elrejtőznének vagy újabb bűncselekményeket követnének el, ezért elrendelték letartóztatásukat.
A végzés nem végleges, gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, a kényszerintézkedésről másodfokon a Nyíregyházi Törvényszék fog dönteni.
(MTI)
Frissítés: Olvasónk beazonosította az orvost
A fent említett cikkben lévő háziorvos szerintem dr. Alshahshoh Akeef, a település pedig amiről szó van Kótaj - írja.
Zoom
A videó mellett ezen a rendőrségi fotón is látszódik a helyszín
A NEAK weboldalán fent van a háziorvosok listája: Háziorvosi szolgálatok
Zoom
Több mint hasonlóság (forrás: Google Maps)
Ezt leszűrve három olyan háziorvos van Szabolcs megyében, akiknek a neve a cikkben szereplő A. A. monogrammal megegyező. Egyébként a rendőrség le szokta hozni a keresztneveket, szóval már innen gyanús volt, hogy most miért nem tették.
Zoom
Forrás: Google Maps
Rákerestem mindhárom település háziorvosi rendelőjének címére, ami Kótaj esetén 4482 Kótaj, Árpád u. 6., itt Google Mapsen látszik, hogy a rendelővel szemben egy fodrászat van, ugyanez a "Fodrászat" tábla látható a rendőrségi videó legelején is az autó mögött, szóval biztos, hogy Kótaj van a videóban.
Zoom
Forrás: NEAK