Jogerős döntést hozott a marosvásárhelyi ítélőtábla arról, hogy a Városháza feliratot el kell távolítani Csíkszereda polgármesteri hivatalának épületéről. Ezt a pert is, akárcsak a Községháza felirat ellenieket, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nevű magyarellenes gittegylet kezdeményezte még tavaly.
Zoom
A marosvásárhelyi ítélőtábla december 6-ai döntése megerősítette a Hargita megyei törvényszék alapfokú ítéletét, alaptalannak minősítve és elutasítva a Csíkszereda polgármestere és a helyi önkormányzati képviselő-testület által benyújtott fellebbezést. A jogerős ítélet most arra kötelezi a helyi önkormányzatot és a polgármestert, hogy a Városháza feliratot távolítsák el a hivatali épület homlokzatáról.
„Nincs olyan, hogy városháza"
A Dan Tanasa vezette egyesület a törvényszéken tavaly novemberben iktatott beadványában úgy fogalmazott: „a Városháza (románul: Casa Orasului) felirat elhelyezése törvénytelen, mert nem a primaria román kifejezés magyar megfelelője", és ilyen intézmény nincs a román közigazgatási rendszerben. Az indoklás szerint a 2001-ből származó 215-ös, helyi közigazgatásra vonatkozó törvény értelmében a helyi tanács megnevezést először román, majd alatta magyar nyelven lehet kifüggeszteni egy táblán, és a megyeszékhely esetében Csíkszereda Municípium Polgármesteri Hivatal formában kell magyarra fordítani a román megnevezést egy másik névtáblán.
A kereset szerint a városháza megnevezés a magyarországi közigazgatás egyik intézményét jelenti, amelyet „mesterséges módon vettek át, és törvénytelenül használnak egyes helyi hatóságok, köztük a csíkszeredaiak is", mert a román közigazgatásban nincs olyan intézmény, amely megfelelne ennek az elnevezésnek. „A Városháza felirat nem egy helyi hatóságot vagy ennek intézményét jelenti Csíkszeredában, ezt csak a polgárok megtévesztése érdekében helyezték ki" – olvasható a dokumentumban.
Az alpolgármester közbelép
Akárcsak a korábbi, a városháza tanácstermében lévő zászlók miatt indult per esetében, Füleki Zoltán alpolgármester csíkszeredai polgárként kérte perbe való beavatkozásának elfogadását az ítélőtáblától, de ezt nem vették figyelembe. Ezért most is, ahogy a másik esetben, rendkívüli perorvoslati eljárást kezdeményez, a jogerős ítélet megsemmisítését kérve. A beavatkozás kérdése azért is fontos, mert ha a hivatal jogerősen veszít a perben, nem fordulhat fellebbezéssel európai bíróságokhoz, de egy polgári személy ezt megteheti. Amíg nem dönt az ítélőtábla a kérésről, addig a jogerős ítélet végrehajtását felfüggesztik.
Az alpolgármester elmondta, a fellebbezés során az összes elérhető román–magyar szótár vonatkozó szócikkeit idézték, amelyekből kitűnik, hogy a városháza megnevezés a román primarie magyar megfelelője. Ezt a bíróság nem vette figyelembe, ahogy azt a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóságtól származó dokumentumot sem, amelyből kitűnik, a hivatal épülete műemlék épület, ezért nem szabad változtatni rajta.
Furfangos székelyek: marad a Községháza
Közben továbbra sem tervezik levenni a Községháza feliratot a Hargita megyei, felsőboldogfalvi polgármesteri hivatalról, noha jogerős ítéletet hozott a táblabíróság ez ügyben. „A végrehajtó még nem jött, én pedig saját erőmből nem fogom levenni a magyar községháza feliratot a hivatalról. A végrehajtó jöjjön, s vegye le, de én ezzel nem foglalkozom" – jelentette ki szerdán Sándor József felsőboldogfalvi polgármester, aki a községházát továbbra is a román primaria megnevezés jó fordításának tartja.
Arra az esetre, ha jönne a végrehajtó, egy olyan megoldást „fundáltak ki", hogy egy reklámcégnek bérbe adnák azt az épületfelületet, amelyen a feliratok vannak, akkor pedig olyan írás kerül oda, amit a vállalkozás szeretne – ez akár a községháza szó is lehet . Közben Korondon, ahol a magyarellenességéről elhíresült Dan Tanasa blogger pereskedése miatt már eltávolították a feliratot, új, törvényes megoldáson dolgoznak, hogy visszahelyezhessék a kerámiabetűket az épületre. Az ötletük már megvan, de egyelőre titokban tartják.
(Krónika nyomán)