Jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt egy magánszemély ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Patay Vilmos dombóvári polgármester által kötött kommunikációs tanácsadói szerződések ügyében. Dombóvár 612 500 forintot fizet havonta pár órás konzultációkért a hűtlen kezelésért korábban jogerősen elítélt volt Fidesz-pártigazgató, Várhegyi Attila cégének.
Bő hatszázer forintot ér Dombóvár első emberének havonta pár órás konzultáció Várhegyi Attilával, avagy a volt pártigazgató cégének együttműködése olyan képviselő-testületi előterjesztések elkészítésében, mint egy hatósági ellenőrzésről szóló beszámoló. A bőkezű szerződések ügyében most feljelentés született.
A korábban mind az első Orbán-kormány kulturális államtitkáraként, mind a Fidesz pártigazgatójaként dolgozó, 2002 októberében hűtlen kezelésért jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Várhegyi Attila cége, a Prestige Media kapós a kommunikáció-marketing piacon, főleg a jobboldali vezetésű önkormányzatok körében.
A Prestige Media Pécsett például a fideszes Páva Zsolt megválasztása után bukkant fel, de nem sokkal később Dombóváron is szerepet vállalt, miután egy időközi polgármester-választás során a Fidesz megszerezte a polgármesteri címet. A legnagyobb falat a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat, ahol a Prestige Media a Stop beszámolója alapján a városmarketinget alakítja a következő öt évben mintegy 100 millió forintért.
A Prestige Media mellett Várhegyi egy egyelőre kevésbé ismert céggel, a Myself Consulting Kft.-vel is nyomul, amely kommunikációs tanácsokat ad meglehetősen magas árszabásért. Így van ez a dombóvári önkormányzat esetében is, ahol a 2009 októberében a polgármesteri címet elnyerő fideszes Patay Vilmos először a Prestige Mediát bízta meg pár munkával, majd ezután szerződtette kommunikációs tanácsadásra a Myself Consultingot.
Ma már az árokkaszálás sem megy kommunikációs tanácsadó nélkül
A Myself Consulting Kft.-vel a kontraktus havi nettó 490 ezer forintról szól. Ezért az összegért a teljesítési jegyzőkönyvek tanúsága alapján a cég igen változatos tevékenységet végez: az egyik hónapban a pénz például ötórás konzultációs időért járt, egy másik jegyzőkönyv szerint pedig a cég a helyi gimnáziumnál tartott hatósági ellenőrzésről és az árkok kaszálásáról szóló képviselő-testületi előterjesztésben működött közre - a felvételek tanúsága alapján az egyik tárgyalása három, a másiké egy percig tartott. A későbbi teljesítési igazolások ennél is szűkszavúbbak, hiszen csupán annyi szerepel bennük, hogy a megbízott a rábízott feladatokat elvégezte.
Az első körben a Népszava által kivesézett tanácsadói szerződések kapcsán most a Hírszerzőhöz eljuttatott dokumentum alapján ismeretlen tettes ellen született feljelentés jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.
A feljelentő indoklása szerint az elvégzett feladatok és az azokért kifizetett megbízási díjak feltűnően aránytalanok, ráadásul a megbízó, azaz Patay Vilmos polgármester anélkül fizetett az adófizetők pénzéből, hogy a Myself Consulting a szerződések 3. pontjában foglalt beszámolási kötelezettségének maradéktalanul eleget tett volna. Eme pont szerint a "teljesítési igazolás elfogadásának feltétele, hogy a Megbízott jelen szerződés alapján végzett tevékenységéről a Megbízó részére - az elvégzett tevékenység részletes bemutatásával - írásban beszámoljon". Mindezzel a feljelentő szerint jelentős, 3 675 000 forint összegű vagyoni hátrány érte a dombóvári önkormányzatot.
Többször kerestük a feljelentés kapcsán Patay Vilmost, ám nem sikerült elérnünk. A Dombóvári Rendőrkapitányság szóvivője kérdésünkre arról számolt be, hogy a feljelentést még nem kapták kézhez, viszont amint beérkezik, megteszik a szükséges lépéseket - írja a Hírszerző.
(Hírszerző)
Kapcsolódó: