"A DNR legfőbb ügyészsége kémkedés vádjával eljárást indított az EBESZ-adatok Kijevbe történő továbbítása miatt" - mondta Denisz Pushilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője.
Zoom
"A nyomozás jelenlegi adatai szerint az EBESZ munkatársai adatokat gyűjtöttek a DNR területén és a harcvonalban a szeparatisták csapatainak helyzetéről, az egyes egységek fegyverzetéről és számáról, amely információkat továbbították Ukrajna különleges szolgálatainak" – jelentette ki Pushilin a Rosszia 1TV orosz csatornán.
A nyomozás során az ügyészség olyan technikai eszközöket foglalt le, beleértve a laptopokat is, amelyek az EBESZ kameráiról levéve rögzítették az adatokat, és azokat az ukrán erőknek továbbították, akik a belövések korrekciójára használták az információkat.
Korábban az LNR és a DNR rendőrsége kijelentette, hogy több egykori EBESZ-megfigyelőt is őrizetbe vettek a két szakadár köztársaság területén.
A nyomozók hivatalosan is bejelentették az EBESZ különleges megfigyelő missziója és az ukrán védelmi minisztérium képviselői közötti szoros kommunikáció tényeit igazoló dokumentumok felfedezését.
Az EBESZ-misszió feladata volt ellenőrizni a szembenálló feleket a Donbaszban, hogy azok betartják-e a harcok és a tűzszünetek idején a nehézfegyverzet és más, a nemzetközi egyezmények által tiltott fegyverrendszerek használatát.
Zoom
Az információk elsődleges forrásai az EBESZ által a harcvonalon és az mögött felállított 25-30 méter magas megfigyelőtornyok voltak, amelyek zárt, sifrírozott láncon a misszió kijevi központjába juttatták a kamerák képeit, amelyek körkörösen és ráközelítve is pontos adatokat szolgáltattak a „megrendelőknek” a szembenállók mintegy 8-10 kilométeres körzetéről.
Dmitrij Poljanszkij, az Orosz Föderáció állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese is beszámolt a szervezet ülésén arról, hogy az EBESZ munkatársai Kijev számára kémkedtek az LNR és a DNR területén.
(Olvasónktól, forrás itt)