Jelentős győzelmet aratott a floridai kormányzóválasztáson Ron DeSantis, akit Donald Trump legesélyesebb kihívójának tartanak a 2024-es republikánus előválasztáson. Bár még egyik politikus sem jelentette be indulását, napokon belül sor kerülhet erre, írja a Portfólió.
Zoom
Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója felesége, Casey DeSantis és gyermeke társaságában ünnepel újraválasztása után Tampában 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén (fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)
98 százalékos feldolgozottság mellett 59,4 százalékos eredménnyel győzött a republikánus Ron DeSantis demokrata riválisával, Charlie Christtel szemben a floridai kormányzóválasztáson, amelyet az amerikai félidős választások keretében tartottak. DeSantis több mint másfél millió szavazatot vert rá ellenfelére, és már egy órával az urnazárás után be lehetett jelenteni győzelmét.
A Financial Times beszámolója szerint DeSantis, aki az előző négy évben is a délkeleti állam élén állt, „történelmi, földcsuszamlásszerű győzelemről” beszélt, hozzátéve:
Többet értünk el, mint amennyit bárki lehetségesnek gondolt volna négy évvel ezelőtt. De még nagyon sok dolgunk van, és épp hogy csak elkezdtem a küzdelmet.
Bár DeSantis nem jelentette ki, hogy indulna a 2024-es republikánus előválasztáson az elnökjelölti pozícióért, szavai ekként is értelmezhetők. A kormányzó el is mosolyodott, amikor a választás estéjén hívei azt kiabálták „Még két évet!”, utalva arra, hogy csak két évig maradjon kormányzó, utána induljon el az Egyesült Államok legfontosabb posztjáért.
A volt elnök, Donald Trump, aki napokon belül bejelentheti, hogy indul a republikánus elnökjelöltségért, nem sokkal DeSantis győzelme előtt azt mondta, a kormányzó nagyon csúnyán megütheti magát, ha elindul a versenyben. Trump ennek ellenére maga is DeSantisra adta a szavazatát.
A volt elnök egy ideje már csak gúnynévvel illeti lehetséges ellenfelét, a „DeSanctimonius” nevet aggatva rá, ami DeSantis nevének és az álszent szónak az egybegyúrása.
Trump egyébként két éve csak 3 százalékpontot vert rá Bidenre Floridában, DeSantis viszont most majdnem 20 százalékpontot demokrata ellenfelére. A két politikus potenciális elnökjelöltségi népszerűségét mérő közvéleménykutatások szerint Trumpot minimálisan többen szeretnék elnöknek, mint DeSantist, de könnyen lehet, hogy a floridai kormányzó nagy győzelme fordulatot hoz.
David Jolly korábbi republikánus floridai képviselő azt mondta, arra számít, DeSantis hamarosan bejelenti elnökjelölti ambícióit.
DeSantis felkészült egy fej fej melletti előválasztásra, és várhatóan ő vagy a csapata jelezni fogja ezt az elkövetkező napokban. Úgy gondolják, hogy elegendő delegáltat nyerhetnek ahhoz, hogy megszerezzék a jelöltséget és legyőzzék Trumpot – mondta Jolly.