Az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel sújtott orosz és észak-koreai pénzügyi műveletekben részt vevő szervezeteket, valamint egy magánszemélyt - közölte az amerikai külügyminisztérium csütörtökön.
A közlemény szerint a büntetőintézkedéseket az amerikai pénzügyminisztérium hajtja végre, és azok indoka, hogy az érintettek által működtetett pénzügyi hálózat segítette Észak-Korea (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) fegyverprogramját, ami tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták kifejlesztésére és gyártására irányul, valamint ami segíti Oroszország Ukrajna elleni háborúját.
Az amerikai közlemény közvetlen fenyegetésnek nevezi a nemzetközi biztonságra és a globális pénzügyi rendszer számára Oroszország és Észak-Korea szélesedő pénzügyi együttműködését. Az amerikai értékelés szerint "Oroszország növekvő mértékben válik függővé Észak-Koreától, miközben a harcmezőn veszteségeket szenved, és nemzetközileg egyre inkább elszigetelődik".
A szankciókkal kapcsolatban az amerikai külügyminisztérium megállapította, a szankciók rámutatnak arra, hogy Oroszország törvényellenes hálózatokat használ fel, amelyek lehetővé teszik az olyan államok, mint Észak-Korea számára, hogy elérjék a nemzetközi bankrendszert, ezzel megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsa által korábban hozott szankciós határozatokat.
(MTI nyomán)