Ausztráliában egy szenátor gyarmatosítás elleni jelszavakat kiabált III. Károly brit király beszédét követően hétfőn a parlamentben.
A szőrmeköpenybe öltözött Lidia Thorpe független őslakos szenátor azt kiabálta: "Ön nem az én királyon, nem a mi királyunk, önök népirtást követtek el a népünk ellen! Adják vissza a földünket, a babáinkat, a népünket, adják vissza, amit elloptak tőlünk!"
A szenátor követelte, hogy az ausztrál kormány kössön megállapodást az őslakosokkal. Tavaly az ausztrálok egy népszavazáson elutasították az ausztrál őslakosok alkotmányban való elismerését és egy őslakos tanácsadó közgyűlés létrehozását célzó intézkedéseket.
Ausztrália több mint egy évszázadon át brit gyarmat volt, amely során ausztrál őslakosok ezreit ölték meg, és egész közösségeket telepítettek ki. Az ország 1901-ben de facto függetlenné vált, de soha nem vált teljes jogú köztársasággá, államfője a mindenkori brit uralkodó maradt.
III. Károly kilencnapos látogatáson tartózkodik Ausztráliában és Szamoán. Ez az első nagyobb tengerentúli körútja azóta, hogy idén bejelentette rákbetegségét.
Thorpe ismert politikai kirohanásairól és a monarchiával szembeni heves ellenállásáról. Amikor 2022-ben letette a hivatali esküt, felemelte a jobb öklét azoknál a szavaknál, hogy II Erzsébet királynőt, Ausztrália akkori államfőjét szolgálja.
"Ünnepélyesen és őszintén esküszöm, hogy hűséges leszek és igaz hűséget fogok tanúsítani a gyarmatosító őfelsége, II. Erzsébet királynő iránt" - mondta, mielőtt megrovásban részesült.
"Thorpe szenátor asszony, az esküt úgy kell elmondania, ahogyan az a nyomtatásban szerepel" - jegyezte meg akkor Sue Lines, a törvényhozás elnöke.
Ausztrália egy 1999-es népszavazáson elutasította az alkotmánymódosítást, hogy köztársasággá váljon. Most sincs ilyen reform napirenden.
(MTI)