A kijevi parlamentben (Rádá) csütörtökön a képviselők nagy többséggel jóváhagyták az eddigi házelnök, Vologyimir Grojszmann miniszterelnöki kinevezését. Grojszmann az ukrajnai államelnök, Petro Porosenko mellett szintén zsidó. Pontosabban csak a keresztények szemében az, mert a zsidó törvények értelmében zsidó csak az lehet, akinek az anyja zsidó, vagy az ortodox irányzat térítette be. Mivel Porosenkonak és Grojszmannak csak az apja zsidó, ezért ők mindketten gojok a törvényekhez ragaszkodó kiválasztottak szemében. Mindenesetre a tegnap szerzett magas pozíciójának köszönhetően még az ortodox zsidó világban is hajlandók szemet hunyni az új ukrán kormányfő rendezetlen hovatartozása fölött.
Zoom
Petro Porosenko (jobbról) gratulál Vlogyimir Grojszmannak
Az izraeli vezető hírportálok, így az ortodox vallásosok is, szinte ujjongva adják hírül, hogy Ukrajnában tegnap egy zsidóságát nyíltan vállaló politikust választottak meg az ország miniszterelnökévé. De ki tudja miért, szinte minden ortodox irányzatú izraeli hírportál „megfeledkezik” arról az „apró” tényről, hogy Grojszman hivatali elődje, Árszenyij Jácenyuk is kiválasztott. Igaz, az utóbbi ezt nem szokta úton-útfélen hangoztatni, nyíltan vállalni. De annál inkább a politikai ellenfelei. A képmutató izraeli ortodox vallásos portálok azt sem verik most dobra, hogy az új ukrajnai kormányfőnek tulajdonképpen csak az apja zsidó, magyarán a zsidó fajvédelmi törvénykezés, a háláchá értelmében Vologyimir Grojszman egy tőről metszett goj.
Zoom
Petro Porosenko, Ávgdor Lieberman izraeli külügyminiszter és Vologyimir Grojszmann
Most azonban, hogy Vologyimir Grojszmannt, az ukrán parlament eddigi házelnökét a képviselők tegnap „előléptették” kormányfővé, Izraelben azt is „elfelejtik”, hogy ha Grojszman netán az ősatyák földjén szeretne elhalálozni, akkor a zsidó állam mindenható állami, hatósági jogosítványokkal felhatalmazott rabbijai a gojsága miatt nem temetnék el zsidó temetőben. (Többször előfordult, hogy izraeli katona elesett a harctéren, s a temetése katonai tiszteletadás mellett, ám a temetőárokban, vagy a nem zsidók számára kijelölt külön parcellában zajlott le, mert a hősi halottnak csak az apja volt zsidó...) Mindez most egyelőre azonban nem számít, mert Grojszmann magas pozícióba került, s ő maga pedig a jelek szerint még nem ismeri az apja népének a vallástörvények meghatározta rasszizmusát.
Zoom
Vologyimir Grojszmann és Saul Há-Lévi Hurwitz rabbi Vinnicjában
A már említett Báhádréj Hárédim ortodox hírportál azzal is eldicsekszik, hogy „a zsidó Grojszmann jó barátságban van a szülővárosában, Vinnicjában szolgáló Saul Há-Lévi Hurwitz kiküldött vezető Chábád-rabbival.” Mások meg azért dicsérik Grojszmannt, mert korábban, amikor hat esztendőn keresztül a mintegy 350 ezres Vinnicja város polgármestereként funkcionált, kiharcolta, hogy az általa vezetett település az izraeli Bát-Jám testvérvárosa legyen. „A 37 éves Grojszmann, sok ukrán politikussal ellentétben, nem rejti véka alá zsidó mivoltát”, írja az izraeli Má'áriv című napilap világhálós kiadása, majd megjegyzi: „Grojszmann az államelnök, Petro Porosenkohoz közelálló politikusnak számít, aki elkötelezett a jelenlegi ukrán kormány oroszellenes politikája iránt.” (Valószínűleg a Má'áriv megállapításában rejlik a lényeg: Kijevben a főként Moszkva ellen irányuló puccsszerű változás kivitelezői kevés kivétellel zsidók – H. J.)
Zoom
Saul Hurwitz rabbi, Petro Porosenko és Vologyimir Grojsz
Mindenesetre tény az, hogy az ukrajnai államelnök, Petro Porosenko (született Walzmann) is csak apai részről zsidó, magyarán a zsidó fajvédelmi törvények értelmében goj. Porosenko a legutóbbi izraeli látogatásakor még azzal is tetézte a vallási törvényt zsinórmértéknek tekintők szemében elvetendő gojságát, hogy a szezont a fazonnal összekeverve, kipával a fején keresztet vetett a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontban. Grojszmann, a ma megválasztott ukrajnai kormányfő valószínűleg nem követ el hasonló szentségtörést, amire biztosíték a vinnicjai Chábád-rabbi, Hurwitz róla alkotott jó véleménye, ami szintén a fentebb említett ortodox hírportálon jelent meg: „Grojszmann a mi városunkból való, volt itt polgármester is, s ezenkívül holokauszttúlélők unokája. Nagyanyja és nagyapja a Vinnicjával szomszédos 'stettl'-ben (zsidó kisváros – H. J.) már az öldöklés völgyében voltak, amikor a nácik elkezdték lőni a nyájként odaterelt, halálra szánt zsidókat, ám csodálatos módon célt tévesztettek a nekik szánt lövedékek. Egész éjjel magukat halottnak tettetve feküdtek a hullák között. Valójában így menekültek meg” - nyilatkozta Grojszmann nagyszüleiről a Chábád vinnicjai rabbija a Báhádréj Hárédim hírportálnak.
Zoom
Petro Porosenko kipás keresztvetése a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontban
Mi több: „Grojszman melegszívű zsidó, aki mindig segíteni szeretne az embertársain. Amíg Vinnicjában volt, a zsidó ünnepeken állandóan eljött és köszöntötte a zsidó közösséget. Hanuka ünnepén mindenki szeme láttára gyertyát gyújtott a polgármesteri hivatalában”, folytatta az új ukrán miniszterelnök fényezését Saul Há-Lévi Hurwitz rabbi az ortodox hírportálnak adott interjúban. De nem csak a Vinnicja városba „kiküldött” vezető rabbi úszik örömmámorban Grojszmann miniszterelnökké választása miatt, hanem a vallási törvények szerinti zsidó hovatartozást a híveitől számon kérő Chábád irányzat izraeli szócsöve, a Chabad online hírportál is szemet huny az ő mércéjük szerint gojnak számító ukrajnai miniszterelnök rendezetlen hovatartozása fölött: „Történelmi esemény Ukrajnában: Vologyimir Grojszmann személyében Ukrajna új miniszterelnöke vállaltan zsidó, aki nem rejti véka alá a zsidóságát.” A Chábád központi hírportálja természetesen hazudik, mert a saját, közismerten – a szigorú vallástörvényekre alapozva – embereket, még zsidót a zsidótól is megkülönböztető gyakorlatuk értelmében ilyesmit nem írhatnának le. (Ezt az ortodox hírportálok ujjongó közlése nyomán beírt olvasói kommentek is bizonyítják - H. J.) De elképzelhető az is, hogy a magas állami pozícióba került Grojszmann esetében a Chábád most a Talmud megállapítását tartja inkább szem előtt: „Arany és ezüst még a fattyúkat is megtisztítja.”
Hering J. - Kuruc.info