Nemrégiben hunyt el Bud Spencer, a nézők kedvence, a kedves bunyós. Filmjei megunhatatlanok. De vajon mi a titkuk a komikus, kamupofozkodós filmeknek? Mennyire nehéz a műverekedés, és mik a kulisszatitkok?
A pszichológusok mellett a társadalomkutatókat is régóta foglalkoztatja az agresszió jelenléte, így több szempontból is vizsgálták, milyen káros hatása lehet például a médiában megjelenő erőszaknak.
Ugyanakkor több szakember felhívta a figyelmet arra a kutatások által igazolt tényre, hogy teljesen máshogyan viszonyulunk a dokumentumfilmekben látott erőszakhoz, illetve ha fikcióként találkozunk vele.
A Bud Spencer-filmek, ahol az úgynevezett “vidám erőszak” dominál, inkább tompítják az agresszív cselekedetek élét, sőt komikusak.
Zoom
Piroch Gábor kaszkadőrszakértő szerint az álerőszakos filmek szórakoztató oldalának titka, hogy koreográfia az egész, nincs vér, a figurák pedig – még ha fegyverrel jelennek is meg – soha nem tükröznek veszélyérzetet.
A jelenetek üdék, viccesek, humorosak, rendkívül látványosak, rengeteg akrobatika van bennük.
Jó kaszkadőrök
A nézők jól mulatnak az imitált bunyókon, az álpofont és álverekedést azonban komoly feladat eljátszani. A sikerhez nagy szükség van a jó kaszkadőrökre. A magyarok munkája egyedülálló a világon.
Piroch Gábor elárulta, a kaszkadőrök technikailag soha nem ütik meg egymást, vagy a színészt, csak úgy néz ki, mintha. A hanggal és a zenével viszont annyira fel tudják turbózni a jelenetet, hogy a néző elhiszi a pofont.
Ezeknél a filmeknél óriási jelentősége van a kameratávolságoknak, a plánoknak, a gyors vágásoknak, és a jól irányzott mozdulatoknak. A fegyverek, eszközök pedig könnyűek, és nem lehet velük sérülést okozni.
Zoom
Tudjuk, hogy ez csak film
Az álerőszakos filmek titka lehet az is, hogy akármennyire is beleéljük magunkat egy-egy jelenetbe, mindvégig tudatában vagyunk annak, hogy ez csak egy film, kitaláció.
Jakab Krisztina pszichológus arról beszélt a Médiaklikk című műsorban, hogy a filmek igen nagy százaléka tartalmaz valamilyen típusú erőszakot, agressziót, verekedést, lövöldözést, vagy robbantást, amelyek alkalmasak arra, hogy félelmet, illetve feszültséget, belső feszültséget keltsenek az emberben.
Szerethető figurák
A szakember a Bud Spencer-filmeket egy teljesen más kategóriába sorolja. Az eltúlzott, szinte már vígjátékszerű mozdulatok abba az irányba tolják el, hogy nem keltenek bennünk igazi feszültséget, nem gondoljuk igazi agressziónak a filmben megjelenő verekedést.
Annak is nagy szerepe van, hogy általában ők a pozitív hősök, könnyebb velük az azonosulás, és egy pozitív hős mindig a pozitív szerepet is hozza magával.
A műfajt és a karaktereket könnyű elfogadni, szerethető figurák.
Az álerőszak több műfajban is megjelenik, például a gyerekbarátnak hitt rajzfilmekben, vagy a sportkategóriába tartozó pankrációban. Ha különbséget tudunk tenni a valóság és a képernyőn látottak között, akkor vicces, szórakoztató jeleneteken nevethetünk.
(Híradó)
Kapcsolódó: