Az amerikai hadsereg hírhedt guantánamói táborának két egykori afgán foglyát hétfőn hazaszállítják Ománból Kabulba - jelentette be afgán belügyminisztérium vasárnap.
Abdul Karimot és Abdul Zahir Szabert 2002-ben tartóztatták le, majd a guantánamói bázisára szállították őket, ahol 14 évet töltöttek - áll a tárca közleményében.
Az afgán fővárosban működő egyik politikai elemzőközpont közlése szerint az Egyesült Államok azzal vádolta az egykoron Hosztban művirágboltot vezető Karimot, hogy az al-Kaida terrorhálózat robbanószerkezeteket készítő egyik csoportjának vezetője. Szabert pedig, aki portásként dolgozott, azzal vádolták, hogy az al-Kaida egyik parancsnokának tolmácsolt.
A két foglyot 2017-ben kiszabadították és átszállították Ománba azzal a kikötéssel, hogy nem utazhatnak Afganisztánba. A tárca közlése szerint az Afganisztánban hatalmon lévő tálib kormány járt közben a két férfi most megvalósuló hazatelepítésének érdekében.
A guantánamói börtön utolsó két afgán foglyának egyike, Aszadullah Harún 2022-ben térhetett vissza Afganisztánba, miután egy amerikai bíróság kimondta, hogy jogtalanul tartották fogva. Harún úgy nyilatkozott, hogy a szigeten töltött 15 év alatt többször is megkínozták.
(MTI)