Bezár!
2020. július 9., csütörtök, Lukrécia, Koppány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:21 Tovább nőtt a cseh fegyverek és hadianyagok kivitele12:58 A belügyminiszter szerint erőszakos hatalomátvételi kísérlet zajlik Szerbiában12:34 A Mi Hazánk már tavaly követelte a most Kocsis Máté által emlegetett pedofil-adatbázist12:10 Lehet ennél betegebb? Szexuálisan bántalmazott gyermekeket segítő egyesület alapító tagja védi Kaletát: "ez nem abúzus"11:16 "Benettkének bekapta a bigáját" - cigánygyerekek elleni szexuális erőszakkal vádolnak egy volt rendőrt11:13 Figyelem, közeleg a kánikula! Így védekezz! (x)10:52 Dúró: az iskolaőrség csak felületi kezelés; képzés formájában sem jogos a kártérítési igény10:50 Meghalt két idős, krónikus beteg, tízzel nőtt a fertőzöttek száma10:40 A Facebok eltávolította Trump egyik korábbi tanácsadója és a brazil elnök fiainak fiókjait10:14 Freund Tamás: az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben09:52 Kötözős rablások és olasz meló - újabb rasszista rendőri intézkedésekre került sor09:04 Az SZDSZ-utódok megnyalták tíz ujjukat - "nácizmusról" való fantáziálgatás a PestiSrácok hasábjain08:16 Járdán (is) menekülő motoros üldözéséről tett közzé videót a rendőrség07:47 Kölcsönös tiszteletről és bizalomról nyilatkozott Trump és a mexikói elnök - a falról nem esett szó07:32 Gázüzemű autóbuszt tesztel a Volánbusz Zalaegerszegen
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Londoni elemzők sem értik Kósáék akciózását

Reklám

Londoni elemzők szerint a rémületkeltés veszélyes játékát játssza a Fidesz, és az évek alatt felépített bizalmat néhány perc alatt lerombolhatja.

A magyar kormány "nagyon veszélyes játékot játszik a befektetői bizalommal" - írta pénteki elemzésében Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) feltörekvő piaci stratégája.
Lehet kísértést érezni a törlesztésképtelenség szóba hozására, a feszes költségvetési politika fenntartásával kapcsolatos hazai várakozások "kezelése" céljából, ez az azonban "nem lel jó fogadtatásra" a befektetők részéről - sem az, ha Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítják -, a befektetők ugyanis ebben az esetben arra éreznek kísértést, hogy szabaduljanak a kockázattól, ami a jelek szerint éppen zajlik is - írta az elemző.
Az RBS vezető térségi elemzője szerint a nem törlesztővé válásra utaló nyilatkozatok így ördögi kört teremthetnek.
A fő probléma ugyanis az, hogy a magas külső kötelezettségek miatt Magyarország nem engedheti meg magának a sokkal gyengébb forintot, mivel a külső adósságszolgálati teher gyorsan tényleg fenntarthatatlanná válhat - áll az elemzésben.

Az RBS szerint a forint tovább fog gyengülni, ha a magyar kormány nem áll elő "a lehető leghamarabb" hiteles gazdaságpolitikai válasszal, bár az elmúlt 24 órában már így is károsodott a magyar gazdaságpolitikai hitelesség, és "a Fideszt az a veszély fenyegeti, hogy a piac fogja megfegyelmezni".
Rettenetes és irracionális
Hasonló következtetésre jutott pénteki elemzésében a 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi tanácsadó csoport. A cég "rettenetesnek" és "sokak számára teljesen irracionálisnak" nevezte a magyar kormányilletékesek legutóbbi kommunikációját.
Az elemzés szerint a kétharmados többségű kormány erőt próbál mutatni "minden fronton", ám a piaci szereplőknek a jelenlegi globális helyzetben "sajnos nem kell túl sok erőt fitogtatniuk ahhoz, hogy hatékonyan tudassák: elég".
Bizalmi sokk
A 4cast szerint "a kormány által összehozott bizalmi sokk" nem fog csak az esetleges válságkezelő intézkedésektől enyhülni, akkor sem, ha a kormány a szükséges intézkedéseket jelenti be. A bizalom felépítése évekbe telik, de percek alatt lerombolható, különösen Magyarország vegyes múltjának ismeretében - áll a 4cast elemzésében.
A JP Morgan bankcsoport londoni részlege által befektetőknek pénteken kiadott napi feltörekvő piaci helyzetértékelés szerint az elmúlt időszak nyilatkozatainak hátterében az állhat, hogy a magyar kormány válságkezelési programja valószínűleg halasztani fogja a Fidesz által a választási kampány során tett, növekedés- és foglalkoztatásserkentő ígéretek valóra váltását. Emellett a Fidesz gazdaságpolitikai rugalmasságot is igyekszik teremteni magának, mielőtt elkezdené a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy új készenléti egyezményről.
A JP Morgan londoni elemzői szerint Kósa Lajos "befolyásos figurája a Fidesznek és nagy tisztelet övezi", a jövőben azonban esetleg "mégsem őt tekintik majd a megfelelő személynek arra, hogy olyan gazdaságpolitikai nézeteknek adjon hangot, amelyekre könnyen ugrik a piac".
A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlege által pénteken kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelés - Kósa Lajos kijelentéseire utalva - azt írta: "tényszerűen hibás, politikailag pedig értelmetlen" Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítani.
A rémületkeltés veszélyes játéka
A cég londoni elemzői szerint a magyar kormány "a rémületkeltés veszélyes játékát űzi".
A BNP Paribas ugyanakkor megállapítja azt is: mindebből gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy nincs mód a gazdaságpolitika lazítására, és a Fidesznek vissza kell lépnie a választások során tett adócsökkentési ígéreteitől. Ez utóbbit a ház elemzői "nagyon kedvező jelnek" tartják a költségvetés szempontjából.
A BNP Paribas szerint is a jelenlegi magyarországi politikai retorika arra szolgál, hogy magyarázatot adjon a választási ígéretekben szereplő adócsökkentések elmaradására, és a jelenlegi kormány várhatóan "a ténylegesnél sokkal rosszabb képet alkot majd a gazdasági helyzetről". Ennek eredményeként viszont feszes marad a költségvetési politika, ami kedvező - jósolják a cég szakértői.
A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői elmondták: a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznap délutáni londoni kereskedésben 423 bázispont körül mozgott, igen meredek, 115 bázispontos emelkedéssel az előző záróról.
A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-díjszabás legutóbb 2009. április 24-én járt 420 bázispont felett.
A pénteken kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente több mint 420 ezer euró törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-ügyletek árazása 10 millió euró adósságonként hozzávetőleg évi 115 ezer euróval emelkedett az előző napi zárás óta.
(MTI)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready