Londoni elemzők szerint a rémületkeltés veszélyes játékát játssza a Fidesz, és az évek alatt felépített bizalmat néhány perc alatt lerombolhatja.

A magyar kormány "nagyon veszélyes játékot játszik a befektetői bizalommal" - írta pénteki elemzésében Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) feltörekvő piaci stratégája.
Lehet kísértést érezni a törlesztésképtelenség szóba hozására, a feszes költségvetési politika fenntartásával kapcsolatos hazai várakozások "kezelése" céljából, ez az azonban "nem lel jó fogadtatásra" a befektetők részéről - sem az, ha Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítják -, a befektetők ugyanis ebben az esetben arra éreznek kísértést, hogy szabaduljanak a kockázattól, ami a jelek szerint éppen zajlik is - írta az elemző.
Az RBS vezető térségi elemzője szerint a nem törlesztővé válásra utaló nyilatkozatok így ördögi kört teremthetnek.
A fő probléma ugyanis az, hogy a magas külső kötelezettségek miatt Magyarország nem engedheti meg magának a sokkal gyengébb forintot, mivel a külső adósságszolgálati teher gyorsan tényleg fenntarthatatlanná válhat - áll az elemzésben.

Az RBS szerint a forint tovább fog gyengülni, ha a magyar kormány nem áll elő "a lehető leghamarabb" hiteles gazdaságpolitikai válasszal, bár az elmúlt 24 órában már így is károsodott a magyar gazdaságpolitikai hitelesség, és "a Fideszt az a veszély fenyegeti, hogy a piac fogja megfegyelmezni".
Rettenetes és irracionális
Hasonló következtetésre jutott pénteki elemzésében a 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi tanácsadó csoport. A cég "rettenetesnek" és "sokak számára teljesen irracionálisnak" nevezte a magyar kormányilletékesek legutóbbi kommunikációját.
Az elemzés szerint a kétharmados többségű kormány erőt próbál mutatni "minden fronton", ám a piaci szereplőknek a jelenlegi globális helyzetben "sajnos nem kell túl sok erőt fitogtatniuk ahhoz, hogy hatékonyan tudassák: elég".
Bizalmi sokk
A 4cast szerint "a kormány által összehozott bizalmi sokk" nem fog csak az esetleges válságkezelő intézkedésektől enyhülni, akkor sem, ha a kormány a szükséges intézkedéseket jelenti be. A bizalom felépítése évekbe telik, de percek alatt lerombolható, különösen Magyarország vegyes múltjának ismeretében - áll a 4cast elemzésében.
A JP Morgan bankcsoport londoni részlege által befektetőknek pénteken kiadott napi feltörekvő piaci helyzetértékelés szerint az elmúlt időszak nyilatkozatainak hátterében az állhat, hogy a magyar kormány válságkezelési programja valószínűleg halasztani fogja a Fidesz által a választási kampány során tett, növekedés- és foglalkoztatásserkentő ígéretek valóra váltását. Emellett a Fidesz gazdaságpolitikai rugalmasságot is igyekszik teremteni magának, mielőtt elkezdené a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy új készenléti egyezményről.
A JP Morgan londoni elemzői szerint Kósa Lajos "befolyásos figurája a Fidesznek és nagy tisztelet övezi", a jövőben azonban esetleg "mégsem őt tekintik majd a megfelelő személynek arra, hogy olyan gazdaságpolitikai nézeteknek adjon hangot, amelyekre könnyen ugrik a piac".
A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlege által pénteken kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelés - Kósa Lajos kijelentéseire utalva - azt írta: "tényszerűen hibás, politikailag pedig értelmetlen" Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítani.
A rémületkeltés veszélyes játéka
A cég londoni elemzői szerint a magyar kormány "a rémületkeltés veszélyes játékát űzi".
A BNP Paribas ugyanakkor megállapítja azt is: mindebből gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy nincs mód a gazdaságpolitika lazítására, és a Fidesznek vissza kell lépnie a választások során tett adócsökkentési ígéreteitől. Ez utóbbit a ház elemzői "nagyon kedvező jelnek" tartják a költségvetés szempontjából.
A BNP Paribas szerint is a jelenlegi magyarországi politikai retorika arra szolgál, hogy magyarázatot adjon a választási ígéretekben szereplő adócsökkentések elmaradására, és a jelenlegi kormány várhatóan "a ténylegesnél sokkal rosszabb képet alkot majd a gazdasági helyzetről". Ennek eredményeként viszont feszes marad a költségvetési politika, ami kedvező - jósolják a cég szakértői.
A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői elmondták: a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznap délutáni londoni kereskedésben 423 bázispont körül mozgott, igen meredek, 115 bázispontos emelkedéssel az előző záróról.
A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-díjszabás legutóbb 2009. április 24-én járt 420 bázispont felett.
A pénteken kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente több mint 420 ezer euró törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-ügyletek árazása 10 millió euró adósságonként hozzávetőleg évi 115 ezer euróval emelkedett az előző napi zárás óta.
(MTI)