2019. december 6., péntek, Miklós, Gyopár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:30 Orosz hackerek ellen emeltek vádat Amerikában - csak éppen azt nem tudják, hol vannak22:18 Az érdi rendőröknek sem kell érzékenyítés, tisztában vannak a cigány népszokásokkal21:51 Netanjáhu neje szerint Bibi és ő az izraeli igazságszolgáltatás inkvizíciójának áldozatai21:30 Diák késelt tanárt egy győri iskolában21:10 Nem csak a székelyeknél, Csukcsföldön is baj van a medvékkel20:52 Megállt az élet Franciaországban20:23 Medvegyev: az EU-nak kellene fegyvernyugvást hirdetnie Moszkvával szemben19:30 Egy tábornok emlékére18:40 A Keleti pályaudvar volt egy német- és nemzetellenes Meki-propagandafilm helyszíne18:17 Felvidéken is lecsapnak a "rasszistákra" - de persze nem a magyarellenességük, hanem a cigányterror nevén nevezése miatt17:28 Szólás- és véleményszabadság vagy terror? Mi jellemzi ma Merkelisztánt?16:51 Készül a vádirat Trump ellen - persze csakis a demokrácia védelmében16:14 Amatőr vesztegető: betette a húszezrest egy borítékba, és elküldte a katasztrófavédelemnek15:50 Ilyen egy haladó ország gyöngédsége: szülei feljelentették a dzsihadistát, de az osztrákok megszüntették a nyomozást15:35 Családi kör rokoni pofonokkal Vértesszőlősön
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Londoni elemzők sem értik Kósáék akciózását

Reklám

Londoni elemzők szerint a rémületkeltés veszélyes játékát játssza a Fidesz, és az évek alatt felépített bizalmat néhány perc alatt lerombolhatja.

A magyar kormány "nagyon veszélyes játékot játszik a befektetői bizalommal" - írta pénteki elemzésében Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) feltörekvő piaci stratégája.
Lehet kísértést érezni a törlesztésképtelenség szóba hozására, a feszes költségvetési politika fenntartásával kapcsolatos hazai várakozások "kezelése" céljából, ez az azonban "nem lel jó fogadtatásra" a befektetők részéről - sem az, ha Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítják -, a befektetők ugyanis ebben az esetben arra éreznek kísértést, hogy szabaduljanak a kockázattól, ami a jelek szerint éppen zajlik is - írta az elemző.
Az RBS vezető térségi elemzője szerint a nem törlesztővé válásra utaló nyilatkozatok így ördögi kört teremthetnek.
A fő probléma ugyanis az, hogy a magas külső kötelezettségek miatt Magyarország nem engedheti meg magának a sokkal gyengébb forintot, mivel a külső adósságszolgálati teher gyorsan tényleg fenntarthatatlanná válhat - áll az elemzésben.

Az RBS szerint a forint tovább fog gyengülni, ha a magyar kormány nem áll elő "a lehető leghamarabb" hiteles gazdaságpolitikai válasszal, bár az elmúlt 24 órában már így is károsodott a magyar gazdaságpolitikai hitelesség, és "a Fideszt az a veszély fenyegeti, hogy a piac fogja megfegyelmezni".
Rettenetes és irracionális
Hasonló következtetésre jutott pénteki elemzésében a 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi tanácsadó csoport. A cég "rettenetesnek" és "sokak számára teljesen irracionálisnak" nevezte a magyar kormányilletékesek legutóbbi kommunikációját.
Az elemzés szerint a kétharmados többségű kormány erőt próbál mutatni "minden fronton", ám a piaci szereplőknek a jelenlegi globális helyzetben "sajnos nem kell túl sok erőt fitogtatniuk ahhoz, hogy hatékonyan tudassák: elég".
Bizalmi sokk
A 4cast szerint "a kormány által összehozott bizalmi sokk" nem fog csak az esetleges válságkezelő intézkedésektől enyhülni, akkor sem, ha a kormány a szükséges intézkedéseket jelenti be. A bizalom felépítése évekbe telik, de percek alatt lerombolható, különösen Magyarország vegyes múltjának ismeretében - áll a 4cast elemzésében.
A JP Morgan bankcsoport londoni részlege által befektetőknek pénteken kiadott napi feltörekvő piaci helyzetértékelés szerint az elmúlt időszak nyilatkozatainak hátterében az állhat, hogy a magyar kormány válságkezelési programja valószínűleg halasztani fogja a Fidesz által a választási kampány során tett, növekedés- és foglalkoztatásserkentő ígéretek valóra váltását. Emellett a Fidesz gazdaságpolitikai rugalmasságot is igyekszik teremteni magának, mielőtt elkezdené a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val egy új készenléti egyezményről.
A JP Morgan londoni elemzői szerint Kósa Lajos "befolyásos figurája a Fidesznek és nagy tisztelet övezi", a jövőben azonban esetleg "mégsem őt tekintik majd a megfelelő személynek arra, hogy olyan gazdaságpolitikai nézeteknek adjon hangot, amelyekre könnyen ugrik a piac".
A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlege által pénteken kiadott felzárkózó piaci helyzetértékelés - Kósa Lajos kijelentéseire utalva - azt írta: "tényszerűen hibás, politikailag pedig értelmetlen" Magyarország helyzetét Görögországéhoz hasonlítani.
A rémületkeltés veszélyes játéka
A cég londoni elemzői szerint a magyar kormány "a rémületkeltés veszélyes játékát űzi".
A BNP Paribas ugyanakkor megállapítja azt is: mindebből gyakorlatilag egyértelművé vált, hogy nincs mód a gazdaságpolitika lazítására, és a Fidesznek vissza kell lépnie a választások során tett adócsökkentési ígéreteitől. Ez utóbbit a ház elemzői "nagyon kedvező jelnek" tartják a költségvetés szempontjából.
A BNP Paribas szerint is a jelenlegi magyarországi politikai retorika arra szolgál, hogy magyarázatot adjon a választási ígéretekben szereplő adócsökkentések elmaradására, és a jelenlegi kormány várhatóan "a ténylegesnél sokkal rosszabb képet alkot majd a gazdasági helyzetről". Ennek eredményeként viszont feszes marad a költségvetési politika, ami kedvező - jósolják a cég szakértői.
A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői elmondták: a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznap délutáni londoni kereskedésben 423 bázispont körül mozgott, igen meredek, 115 bázispontos emelkedéssel az előző záróról.
A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-díjszabás legutóbb 2009. április 24-én járt 420 bázispont felett.
A pénteken kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente több mint 420 ezer euró törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-ügyletek árazása 10 millió euró adósságonként hozzávetőleg évi 115 ezer euróval emelkedett az előző napi zárás óta.
(MTI)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready