Ian F. Hancock az egész világon legtöbbet idézett, a zsidók, cigányok által legnagyobb becsben tartott cigányfajvédő. Ő volt az, aki durván felemelte a cigány "holokausztban" megöltek számát (eredeti cikk itt), immár másfél milliósnak hazudva azt. Érdemes egy külön cikket szentelni neki, hogy tudjuk, kivel állunk szemben, kire hivatkoznak mohácsiviktóriáink, horvátáládárjaink, amikor rá, mint megfellebbezhetetlen szaktekintélyre utalnak, amikor például több és még több kárpótlásért ajvékolnak (amit persze konzekvensen le is nyúlnak).
Az itteni Wiki oldala, miközben túlzottan negatív értékelésbe nem megy (nem mehet – okok itt) bele, egy-két érdekes tényt azért közöl róla: “Krio nyelvismerete és tudományos kapcsolatai lehetővé tették számára, hogy beiratkozzon a londoni egyetemre. Egyedül ketten tudták kihasználni a pozitív diszkriminációt.(Látható, a réti négerek Angliában sem tolonganak az egyetemek kapujában. Nyilván az angol fasiszták miatt - a szerk.) A cikk megemlíti azt is, hogy Hancock volt az első roma, aki (bár ma már főleg Amerikában rontja a levegőt) Nagy-Britanniában Ph.D. fokozatot szerzett. De a sorok közt hamar kiderül, miféle tudományos teljesítmény áll emögött: "Ph.D.-vel végzett, bár nem volt se középiskolai érettségije, se semmiféle diplomája.
Mintha csak az itthoni cigányvezetők életrajzát olvasnánk. A Kolompár Orbán-féléknek jobb esetben a 8 általánosa megvan (ami sok esetben persze nem nyolc, csak annak a PC megfogalmazása, hogy jártak elemi iskolába), és aztán valami gyorstalpalón szerzett “diploma”. Nem merész feltételezés, hogy Hancock doktori fokozatát pár összelopkodott, szívbemarkolóan cigánysajnáltató és nácizgató tanulmány mixelésével szerezte.
De ne foglalkozzunk olyan csekélységekkel, hogy egy középiskolát nem végzett, diplomát nem szerzett embernek hogy lehet Ph. D.-je. Tekintsük át inkább pályafutása jellemzőit.
Több cikkünkben is foglalkoztunk már Dennis Marlock rendőr és Dr. John Dowling könyvével, amelynek címe: “Tolvajlás-engedély: a vándorló [cigány] átverőművészek játékai, szabályai, az Ön pénze”. Most nézzük meg, hogy milyen nemtelen eszközökkel próbált meg fellépni Hancock a szerzők ellen. Teljes egészében idézzük (magyarul) az itt található írást:
“Ha az ember a “cigány” szót a pozitívon kívül bármilyen más módon merészeli használni, azonnal megkapja a bigott, rasszista címszót; olyanét, akinek célja az USA-ban élő cigányság életének megnehezítése. Ez különösen igaz a rendőrség, ill. igazságszolgáltatás kötelékében dolgozókra, a médiamunkásokra, illetve a politikusokra.
Ezek a megbélyegzések igazak lennének akkor, ha azoknak lenne valamiféle igazságtartalma. De nincs. Ahelyett, hogy a problémákat őszintén, szemtől szembe megbeszélnék, számos magukat romavédőnek kijelölt aktivistacsoport és személy kifejezetten hazugságokkal és hasonló, nemtelen támadásokkal operál azok ellen, akik megkérdőjelezi az ő sokszor illogikus gondolataikat. Annak oka, hogy miért használnak ilyen taktikát, ezen cikk tárgya.
A roma emberjogi aktivisták eltökélt célja, hogy emeljék az ázsiójukat: a többségi nemzet elismerje a romák a társadalomhoz való pozitív hozzájárulását, hogy ellentételezéseket kapjanak a múlt ellenük irányuló bűneiért, és hogy megakadályozzanak mindennemű, a romák ellen irányuló erőszakot, illetve a személyiségi jogok megsértését. Az ellenség, ahogy ők látják, a rendőrség, és mindazok, akik nem értenek teljesen egyet a nézeteikkel.
Amíg magával a céllal semmi baj nincs, az alkalmazott eszközökkel annál inkább. Miközben csökkenteni kívánják a romák ellen irányuló, szerintük létező gyűlöletet és igaztalan tulajdonságokkal való felruházást, aközben a saját tetteik éppenhogy növelik azt. Az a tény, hogy írtam pont erről egy könyvet, gyűlöletük tárgyainak listáján előkelő helyezésre predesztinált.
Annak érdekében, hogy bemutassam, ezek a roma aktivisták milyen gyalázatos lépésekre képesek, kiválasztottam egy romának, Dr. Ian Hancock-nak, a bohóckodását. Ezt két célból teszem. Egyrészt, nagyon jól ismerem a taktikáját, mivel már jó ideje célpontjuk vagyok, és az is maradok. Másrészt, Hancock a roma jogvédők körében felettébb utánozott és követett személyiség. Miközben sok embernek lehet, hogy ugyanazok a gondolatai, kifejezetten kétlem, hogy ugyanazokkal a szavakkal fogalmaznák meg ezeket. Tehát, ha az embert vagy kéttucat roma aktivista szekálja, és a leveleik szinte szóról szóra ugyanazok, feltételezhető, hogy azok eredetije Hancock-tól származik, és gondolatainak szinte fénymásolatai.
Van-e a következőkben igazság?
A rendvédelmi szerveket nem érdekli, hogy egy bizonyos bűnözőcsoport hogy nevezi magát. A bűnözésük a szervek vizsgálatának tárgya, és nem az, hogy hogyan nevezik magukat. Jelenleg, az USA-ban nagyon sok szervezett bűnözői csoport van, akik magukat cigánynak nevezik. Ezek védőfalat húznak maguk köré megvesztegetéssel, fenyegetésekkel, ál-panaszokkal és korrupcióval. A rendőrségi akták egyértelműen leszögezik, hogy az amerikai cigánybűnözés dollármilliárdokat “forgalmaz”, nagyon jól szervezett és hihetetlenül hatékony. Bár a romajogi aktivisták azt szeretnék velünk elhitetni, hogy a romák azért lopnak, mert nincs más lehetőségük [vö. mélyszegénység, megélhetési bűnözés], az igazság mást mond.
Egészen mostanáig, a rendvédelmi és igazságszolgáltatási szerveknek nem sikerült ezeket a csoportokat igazán fülön csípnie. A sikertelenségnek számos oka van; a legáltalánosabbak a következők:
  •  A cigánybűnözés tényeit sokszor rosszul interpretálták. A feltételezett elkövetőket olasz, mexikói vagy indiai bevándorlóként regisztrálták. (Kuruc.info: amire, névválasztásukkal, névváltoztatásaikkal a cigányok erősen rá is játszanak. Lásd pl. a Rosie Marie és Pete Costello-sztorit itt.)
  • A legtöbb bűnüldöző nem ismerte azokat a könnyen felismerhető metódusokat, amiket ezek a csoportok használnak, és emiatt nem tudja azt sem, hogy az ilyen típusú bűnügyeket hogy vizsgálja ki.
  •  Mivel ezek a bűnözői csoportok nagyon könnyen átalakulnak, a helyi [államon belüli] bűnüldöző szerveknek nagyon nehéz őket feltérképezni. Emiatt azok egyszerűen ignorálják a dolgot. Ami pedig a szövetségi államokon átívelő (az USA államairól van szó] bűnözést illeti, az arra hivatott FBI is mindent megtett, hogy ne kelljen cigánybűnözéssel foglalkoznia, tudván, hogy nagyon nehéz őket elkapni.
Különös eredmények
Miután belefáradtak az addigi, felettébb hatástalan, az állandóan át- meg átalakuló bűnözői csoportokat üldöző módszerekbe, a bűnüldözők összehangolták erejüket. Figyeltek arra, hogy átadják [a cigánybűnözéssel kapcsolatos] tudásukat többi kollégájuknak. Mindez azt eredményezte, hogy az addig szinte gond nélkül tevékenykedő bűnözői csoportok falba ütköztek, és sokkal keményebb, hatékonyabb  rendőri fellépéssel találták szembe magukat.
Elismerés helyett a bűnüldöző szervek és a média azon munkatársai, valamint azon szakírók, akik a cigányokkal foglalkoztak, fenyegető leveleket kezdtek kapni olyan hangzatos nevű szervezetektől, mint például a Roma Unió, az Ügyvédi Szövetség a Roma Jogokért és Elismerésért, és a Roma Rágalmazás Ellenes Szövetség. Minden esetben rasszistának és bigottoknak nevezték ezeket az embereket, és elmondták, hogy jogi lépéseket is tesznek. Ez utóbbiak természetesen soha nem történtek meg, de a fenyegetések elérték céljaikat: sok embert megfélemlítettek, és megfogadtatták velük, hogy soha többé nem ejtik ki a félelmetes 6-betűs szót: CIGÁNY.
A következőkben egy példát mutatok be arra, hogy ezek a roma aktivistacsoportok milyen módszereket használnak – immár rutinból.
1990-ben, a társszerzőmmel, Dr. John Dowling-gal, a Geraldo Rivera show-beli fellépésemben a cigány jövendőmondók által elkövetett bűnökről (Kuruc.info: hogy képben legyünk, ilyenekre egy példa itt) beszéltünk. Ezután azonnal levelek és fenyegetések özönét kezdtem el kapni a fent felsorolt szervezetektől. Az egyik ilyen levél, amely a magát Yanko le Redzosko-nak nevező, Roma Unió-s embertől érkezett, nagyon komolyan megfenyegette kettőnket (engem és Dr. Dowling-ot), amiért felléptünk a programban. Egy másik levél, egy bizonyos Dr. Ian Hancock-tól, azt bizonygatta (és ezt a mai napig teszi), hogy én a következőt mondtam:
“Egy Illinois-beli rendőrfelügyelő, Dennis Marlock, elmondta a köztévében az egész nemzetnek, hogy az amerikai cigányok genetikailag nem fejlettek annyira, hogy megkülönböztessék a jót a rossztól. Ebben a hónapban könyve jelent meg ugyanerről a témáról. Már a könyv címe is elképesztő: “Senki sincs biztonságban a cigányoktól”. Mit gondol, én, egy egyetemi professzor és egy roma, hogy érzem magam az után, hogy így leír? Mit mondok a gyerekeimnek?
Ian Hancock”
Ahogy Hancock is tudja, nem gondolom azt, hogy a cigányoknak a génjeikben van a bűnözés, és soha nem mondtam még csak közel sem olyat, mint amit állít. Úgy tűnik, mivel nem talált abban semmi rasszistát, amit a műsorban mondtam, szükségesnek látta, hogy valamit kitaláljon, ami mégis rasszistának hangzik.
Hancock elvárja mindenkitől, hogy abszolút pedáns legyen, hogy minden apróságot tárgyaljon és ellenőrizzen; ezt önmagával szemben viszont nem teszi. Ha ez nem így lenne, akkor észrevette volna, hogy soha nem éltem és/vagy dolgoztam Illinois-ban. Továbbá, mivel nem tudta bizonyítani azt, hogy rasszisták vagyunk, “látens rasszistának” nevezett el bennünket. Ez a sületlenség azt jelenti, hogy bár nem igazán akarunk rasszisták lenni, de azért rasszista cselekményt hajtunk végre. Ha ez nem jó példája annak, hogy egy adott szó jelentését hogy nyújthatja ki az ember úgy, hogy az általa belemagyarázottak is beleférjenek, akkor nem tudom, micsoda.
Amikor Redzosko-tól megkaptam a levelet, észrevettem, hogy aláírása furcsán hasonlít Dr. Hancockéra. Egy levélváltásunk során Hancock egyenesen azt mondta, hogy egy Redzosko-nak írt levelemet neki adták tovább, hogy további megjegyzéseket fűzhessen hozzá. Hamarosan rájöttem, hogy Hancock ugyanazon személy, mint Redzosko.  Ezután Hancock azt kezdte magyarázni, hogy "Redzosko" az ő cigány neve.
Redzosko (azaz Hancock) levele azt is megemlítette, hogy a műsorról készült felvételt elpostázta a (Kuruc.info: a magyarok számára is közismert) B'nai B'rith – A Szövetség fiainak. Mivel ezzel a szövetséggel a múltban együtt dolgoztam, és nem akartam, hogy rasszistaként tekintsenek rám, kapcsolatba léptem velük, és megkérdeztem, mit tudnak Hancock-ról. Ahogy a Kedves Olvasó valószínűleg kitalálta, soha semmilyen levelet nem kaptak Hancock-tól. Amikor elmondtam ezt nekik, írtak Hancock-nak, és megkérték, küldjön egy másolatot a Geraldo-műsor videofelvételének másolatából, amelyen a rasszista megjegyzéseket tettem.
Hancock titkára jónéhány héttel a kérésük előtt biztosított arról, hogy Hancock texasi előadása idején ezt a felvételt postára adják. Most, hogy ekkora hazugságon kapták, Hancock a hazugságát egy még nagyobb hazugsággal fejelte meg. A B'nai B'rith-nek írt válasza így hangzott:
“Nagyon köszönöm az aug. 21-én kelt levelüket,  amely a becsületsértésre módot adó Geraldo Rivera show videokazetta másolatát kérte. Úgy tűnik, a show-ból kétféle verzió létezik. Az ország egyes részein egy olyan verziót vetítettek, amelyből az adott részt kiszedték. Minél előbb megpróbáljuk beszerezni a teljes verziót, és eljuttatjuk Önökhöz. Tisztelettel, Ian Hancock.”
Ezt a levelet 1990 aug. 27-én írta. Ma, 2005. aug. 25-én, a B'nai B'rith még mindig nem kapta meg a nemlétező szalagot. És mind a mai napig Hancock és munkatársai terjesztik a hazugságaikat.
Van egy dolog, ami összezavarja a téma iránt érdeklődőket: Ha a romák a “cigányt” pejoratívnak tartják, akkor, mégis, miért próbálják tisztára mosni ezt a negatív képet? Miért gondolják azt, hogy meg kell védeniük azokat a bűnözőket, akik magukat cigánynak hívják, és akik azt vallják, hogy aki a lopásra és mások átverésére alapuló életstílusukat nem folytatja, az nem is igazi cigány? Nehéz erre magyarázatot találni, különösen annak a fényében, hogy szinte mindenki ismeri a “cigány” szót, míg a “romát” lényegesen kevesebben. Ami azt illeti, néhány roma egyenesen azt merészeli, hogy a kriminalizáltságot a maga javára fordítsa.
Mivel senki se ébreszti rá a romákat a saját problémáikra, viszont a romáknak igenis ellenségképre van szükségük, a cigány származású bűnözők lefülelése elleni küzdelem teszi ki a jogvédők cselekményeinek jó részét. Ez az eleve rossz irányba menő törekvés működhetne is, ha nem lenne benne egy végzetes hiba: az, hogy a cigány származású bűnözők semmi jelét nem mutatják annak, hogy felhagynának a bűnözéssel. Épp ellenkezőleg: a roma jogvédő aktivisták segítsége pont jól jön nekik ahhoz, hogy elkerüljék bűntetteik számonkérését.”
Kuruc.info: Ha Ön Hancockban Horváth Áládárra, Mohácsi Viktóriára vagy Száva Vincére ismer, az nem a véletlen műve. Tevékenységükre jó példa a Hepatitisz-A ügy és Mohácsi-féle Lenin fiú akciócsoport, alacsonyabb megmondóemberi szinten LIFE / szegedi roma az Index cigánytopicjában. Ezeknek egyszerűen minden szava hazugság.
Kuruc.info – A.S.
Melléklet: az eredeti cikk
Let there be no mistake, if you dare to use the word "GYPSY" in anything but a complimentary fashion you will immediately be classified as a bigot, racist, or someone intent on making life miserable for Romani Americans. This is especially applicable if you are a law enforcement officer, member of the news media, or a politician. Such allegations and accusations would in themselves be understandable if they were somehow based on an accurate or otherwise truthful foundation. But they are not. Rather than discussing the issues in an honest and forthright fashion, many self-appointed Romani activist groups and individuals have resorted to using lies, and ad homonym attacks against anyone who questions their often illogical views. Why such tactics are used is the topic of this article.
It seems that every cause needs a purpose and an enemy. With the Romani groups, the stated purpose is to gain recognition for their contributions to our society, obtain reparations for past wrongs committed against them, and prevent all occurrences of persecution or violations of civil rights from affecting their people. The enemy, as they see it, are the police and all who don't agree wholly with their personal appraisal of the perceived problems.
Although there is certainly nothing sinister with the stated purpose, the same cannot be said about the tactics. While professing a desire to make life better for all Romani by eradicating the hate and improper characterizations they feel exist, these activists frequently become the purveyors of the hate and intolerance they claim to detest. That I have written a book on this very topic places me high on the list of people to hate.
To illustrate just how outrageous these Romani activists can get, I've chosen to document the antics of a Rom named Dr. Ian Hancock. I do this for two reasons. For one, I am very familiar with his tactics because I have been, and continue to be, on the receiving end of them. For another, Dr. Hancock appears to be a highly respected spokesman for many activist groups, and his words, deeds, and thoughts, are mimicked by nearly all the Romani/Gypsy organizations. Although many people can share the same beliefs, I rather doubt they would each use the identical wording to convey those beliefs. So when one is chastised by two dozen activists, and their letters are nearly carbon copies, it would be safe to attribute the words to Hancock.
Reality Check
Law enforcement could care less what any particular criminal group calls itself.  It's their criminal activity and not their name that become the target of all law enforcement efforts. With the present case, there exist a large number or highly organized criminal groups in America who call themselves Gypsies.  They protect themselves through bribery, intimidation, false complaints, and corruption.  Police records document emphatically that Gypsy crime is a multibillion-dollar enterprise, one that is exceedingly well organized and extremely efficient.  Although the activists would have us believe these criminal perpetrators are victims, who steal because they have no other choice, the truth says otherwise.
Until recently law enforcement has failed in their efforts to hold these groups accountable for their unlawful activities. The reasons for this ineffectiveness were many, but here are the most notable:
•       Crimes committed by criminal Gypsies were being misreported. Suspects were often being listed as Hispanics, Italians, or Indians.
•       Most officers had no knowledge of the highly identifiable method of operation used by such criminal groups, and as a result did not know how to properly investigate such offenses.
•       The transient nature of these criminal groups made it difficult for local officers to identify, locate, or apprehend them.  This in turn led officers to ignore such criminal activity whenever possible. For them, such was a waste of precious time. Then, too, interstate crime was within the realm of the Federal Bureau of Investigation.  Unfortunately, the FBI was also doing their utmost to avoid investigations involving Gypsy suspects because they were just too difficult to catch.
Curious Results
Tired of their ineffectiveness in coping with all transient criminal groups, including con artists and Gypsies, many officers throughout the United States combined their efforts in an attempt to hold such thieves accountable.  Through educating their fellow officers, and sharing criminal intelligence information among themselves, the ease by which such groups operated came to an abrupt end. 
Rather than receiving accolades for a job well done, law enforcement officers, the media, and authors writing on the topic of Gypsies, began receiving threatening letters from impressive sounding organizations like the Romani Union, Lawyers' Committee for Roma Rights and Recognition, and the Romani Anti-Defamation League. In all cases, the people were called racists and bigots, and told that legal action was forthcoming. Such action, of course, never happened, but the initial threats sent many a person back into the shadows vowing never again to utter the dreaded 5-letter word GYPSY.
Here’s an example of the method of attack these Romani activist groups use with routine consistency.
After an appearance I made, along with my coauthor, Dr. John Dowling, on the Geraldo Rivera show, (in 1990) which was devoted to the crimes committed by Gypsy fortunetellers, I immediately began receiving letters from all of the previously listed organizations. One such letter, from someone identifying himself as Yanko le Redzosko, from the Romani Union, severely chastised Dr. Dowling and me for appearing on the program.  Another letter, from a Dr. Ian Hancock, claimed (and to this day continues to claim) that I had said the following:
"[A]n Illinois police unit detective, Dennis Marlock, told the nation on public television that American Gypsies had not yet developed genetically, like other people, to the point of being able to distinguish right from wrong. This month, his book on the same subject has just been published, on the cover of which is the warning that no one is safe from my people. How do you imagine that I, as a university professor and a Rom, feel when I hear myself being described in this way? What do I tell my children?”
 
  Ian Hancock
As Hancock already knows, I neither believe that Gypsies are born to a life of crime, nor did I ever say anything even remotely close to what he claims I said. Apparently unable to find anything racist with what I did say, he found it necessary to concoct something that did.  Being a stickler for accuracy is apparently something that Hancock expects from others but fails to use on himself.  If not, then he might have noticed that I never lived in Illinois, nor am I a member of an Illinois police unit. Further more, unable to support his claim that I, or my fellow law enforcement officers, are racists, his colleagues have now decided that we are “unintentional racists.” According to this half-baked theory, we really don't intend to be racists but are nevertheless engaged in racist conduct. If this is not a good example of stretching a definition to suit one's beliefs, then no such example exists.
In receiving the letter from Redzosko I noted a strange similarity between his signature and that of Dr. Hancock. In one piece of correspondence, Hancock even said that my letter to Mr. Redzosko had been passed on to him for further comment. I soon discovered that Hancock is Redzosko.  He now says that Redzosko is his Gypsy name.
Also within Redzosko's (aka Hancock) letter was mention that he had forwarded a copy to the B'nai B'rith, Anti-Defamation League.  Having worked with this organization in the past, and having no desire to have them think of me as a racist, I contacted them and asked that they conduct an investigation into Hancock's allegations.  As you might have guessed, no such letter was ever received from Hancock. When told of the situation they wrote to Hancock and asked that he send them a tape of the Geraldo program wherein I made the racist remarks.  Several weeks before their request Hancock's secretary advised me that the tape would be aired during a presentation to be held at Texas University. Now caught in a big lie, Hancock compounded his deceit with yet another big lie.  His response to the B'nai B'rith went as follows:
"Very many thanks for your letter of August 21st regarding the defamatory content of the Geraldo Rivera show, in which you requested a copy of a videotape of that program. There seems to have been two versions of that show aired in different parts of the country, some with content deleted.  We are trying to obtain the full version to send to you, and shall do so as soon as possible.  Sincerely Ian Hancock."
That letter was written on August 27, 1990. As of August 25, 2005, the B'nai B'rith has yet to receive a copy of the non-existent tape.  To this day, Hancock and his associates insist on spreading this lie to support their unwarranted allegations.
What confuses those who happen upon this topic is this: If the Romani people consider Gypsy a pejorative term, then why do they insist on trying to sanitize or otherwise salvage such a negative image?  Then, too, why do they find it necessary to defend criminals who insist on calling themselves Gypsies, and who claim that anyone who does not follow their lifestyle of thievery and deception are not true Gypsies?  Absent any sensible explanation might I suggest that it is because few people have ever heard of the Romani while most everyone is familiar with the Gypsies. As such, some Romani have taken it upon themselves to use the criminal element to their advantage.
As I stated earlier, ever cause needs an enemy, and since no one is demeaning the Rom, then using the arrests of criminal Gypsies to promote their cause appears to be a logical choice. This wrongheaded effort might even work were it not for one fatal flaw.  Criminal Gypsies show no desire to bring their criminal activities to a halt anytime soon.  Conversely, the sudden help from the Romani activists has made it easier for them to escape being held accountable for their misdeeds.