Szuromi Rita (megint) korrekt cikkel lepett meg bennünket a kiskörei cigányhelyzet kapcsán.
Különösen a bűntény leírását (utolsó rész) érdemes elolvasni. Ha valakinek esetleg HEOL-os, nem "nácifasisztarasszista" forrásból származó infó kellett az eseményekről, mert nekünk, ill. a jobbikos forrásoknak nem hitt… Jellemző, hogy az ilyen és ehhez hasonló leírások az országos, balliberális, fajvédő lapokból mind hiányoznak. Azokban csak (lásd pl. a Népszabadság mocskát) az adott cigócsalád mentegetése, sajnáltatása kaphat szót; az okok feltárása nem.
Lássuk az anyagot:
Kisköre | Tehetetlenek a kisköreiek azzal a roma családdal szemben, amelynek tagjai a közelmúltban súlyosan megvertek egy helyi fiatalembert, s folyamatosan rettegésben tartják a várost.

Nem akarunk félelemben élni, nem akarunk gyermekeinkért, életünkért rettegni! Többek közt ez a mondat is olvasható abban a petícióban, amit a képviselőtestület ülésén adtak át Kisköre vezetőinek a helybéliek. Mint ismert: szombaton hajnalban a szabadvizű strand egyik szórakozóhelyiségében egy helyi család tagjai olyan brutálisan megvertek egy fiatalembert, hogy őt azóta is kórházban ápolják.

A tisza-tavi településen rég látott összefogás érezhető az eset óta, romák és nem romák, öregek és fiatalok egyaránt követelik: költözzön el a problémás család, amely rettegésben tartja a várost. Az önkormányzat által összehívott nyílt testületi ülésre is több mint százan mentek el véleményt nyilvánítani. Volt, aki úgy fogalmazott: eddig az utak állapota miatt nem jött a turista, most a közbiztonság riasztja el őket. Utóbbi kijelentést azzal indokolták, hogy az ominózus eset után több kiránduló is összepakolt, s távoztak a városból, még a felajánlott ingyenes kemping sem tartotta őket vissza.

A megoldást akarják, nem a jogi útkeresést

A nyilvános testületi ülésen öt pontban megfogalmazott petíciót adtak át a felháborodott városlakók Szén József polgármesternek. Ebben olvasható, hogy a biztonság állampolgári jog, s ragaszkodnak ahhoz, hogy akik erre veszélyt jelentenek, azok ellen a legszigorúbban lépjenek fel. Kérik, hogy azokat, akik nem képesek elfogadni a közösségi normákat, s az együttélés szabályait többször is megszegik, tiltsák ki a közösségből, a város közigazgatási területéről.

Úgy hírlik, a helyi romák közössége is kiveti magából a bűnözésből élő családot. A kisköreiek ezúttal nem azt akarják, hogy keressék meg a jogi lehetőséget a család eltávolítására, hanem azt, hogy távoltsák el őket.
Csakhogy a családnak esze ágában sincs elköltözni.

Szén József polgármester több órán át is egyeztetett a család asszonytagjával.
– Szerettem volna megkérni őt, hogy jobb a békesség alapon költözzenek el, hiszen senkinek sem jó ez az állapot – mondta Szén József –, ám azt a választ kaptam, hogy ők nem akarnak költözni, vegyen nekik lakást az önkormányzat. Mindig is a békés megoldások híve voltam, ám ez esetben nem találtam fogadókészséget.

A polgármester az eset után Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult segítségért. Mint közölte, jogállamban a kényszerkiköltöztetés intézménye ismeretlen, ám a helység békéje érdekében a bűnözőket sem lehet védeni. Erre az anomáliára kell törvényi megoldást találni, s ehhez egy kisváros kevés.

Brutális volt a támadás

Közben nevüket nem vállaló szemtanúk a részleteket is megosztották velünk. A fiatalember a szabadvízű strand egyik diszkójában szórakozott. Ide érkezett láncokkal, botokkal felszerelkezve a támadó család. A beléptető kapun átgázolva egyenesen a fedett szórakozó helyre mentek. A későbbi sértett, látva a támadást, a pult mögé ugrott. Ekkor egy láncfűrész láncát dobták a nyakába, ezzel húzták ki onnan. A helyiségben tartózkodókat megfenyegették, ne merjenek rendőrért telefonálni. A sértettet még földön fekve is rugdosták, ütlegelték. A család nőtagjai a háttérben biztatták a férfiakat tettük elkövetésére.

A petíció aláírói a Hevesi Városi Ügyészséghez és a megyei főügyészséghez is eljuttatták kérelmüket, a városvezetés pedig az igazságügyi és rendészeti minisztériumtól kért jogi segítséget.
(HEOL)