Halálra késeltek egy transznemű influenszert Georgiában, néhány órával azután, hogy az ország parlamentje széleskörű LMBTQ+-ellenes törvényt fogadott el – írja az International Business Times nyomán a Telex.
Zoom
Ez a fénykép (j) vetett véget a romantikus kapcsolatnak
A 37 éves Kesaria Abramidzet több szúrt sebbel, holtan találták meg tbiliszi lakásában. A gyanú szerint a modell-influenszert barátja ölte meg egy veszekedés hevében, miután Abramidze egy közös képet osztott meg a közösségi médiában. Ezzel ugyanis nyilvánossá tette kapcsolatukat, amelyet a férfi titkolni akart.
A rendőrség a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították a férfit: ezeken látszik, ahogy a gyilkosság estéjén elhagyja "barátnője" lakását. A férfit csütörtökön hajnalban, a Kutaiszi nemzetközi repülőtéren letartóztatták és őrizetbe vették. Abramidze halálát a rendőrség "különös kegyetlenséggel és nemi alapon, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságként" vizsgálja.
Kesaria Abramidze 2018-ban ötödik lett a Miss Trans Star International nevezetű versenyen, és elnyerte a népszerűségi díjat, ekkor szerzett nagyobb ismertséget.
Grúziában kedden fogadta el a parlament az LMBTQ-propagandát és a "nemváltó műtéteket" tiltó törvényt. A tbiliszi törvényhozás korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormányzó Georgiai Álom párt által beterjesztett – és jelentős többséggel elfogadott – törvény egyebek között tiltja az azonos neműek "házasságát", örökbefogadását és a "nemváltó műtéteket".
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán X-oldalán felszólította Grúziát, vonják vissza a törvényt, mivel az "aláássa az emberek alapvető jogait, fokozza a diszkriminációt és a megbélyegzést".