"A holokausztipar dübörgése közben hiába szorgalmazzuk évek óta magyar történelmi filmek készítését" - kezdte véleménye kifejtését Orbán Viktor Saul fiát ajnározó Fb-bejegyzése alatt Novák Előd. A holodogmatika természetesen nem tűr olyan eretnekséget, ami az ún. holokauszt és a haszonszerzés (bár mindkettő szinte kizárólagos zsidó monopólium) fogalmakat egymással párosítaná, így - ahogy az ilyenkor lenni szokott - beindult a fajtársi média rettegőshow-ja.
Zoom
A Saul fia kapcsán egyébként Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője korábban azt nyilatkozta a Híradónak, hogy a párt véleménye a holokausztipar kifejezés kivételével megegyezik Novák Elődével. „A Jobbiknak határozott álláspontja, hogy vannak a magyar történelemnek számos más olyan sokkal szebb, vagy dicsőségesebb pillanatai, amit ugyanúgy illene támogatni. De ugyanakkor természetesen mi is gratulálunk az alkotóknak, mert nem látunk ebben semmi problémát” - jegyezte meg. Mi persze látunk, igaz, mi kevésbé vagyunk cukorfalatok, de most térjünk vissza a szókincsbővítésre.
Az ATV megkeresésére a Jobbik sajtófőnöke, Pál Gábor azt mondta, hogy a holokausztipar kifejezés nem egy új keletű dolog, hiszen egy korábbi interjújában Kertész Imre is holokausztbizniszről beszélt. „Nincs nálunk letiltva ez a kifejezés. Ha Kertész Imre használhatja, akkor bárki” – tette hozzá.
"Na tessék: még a bookline.hu oldalán is megrendelhető A Holokauszt-ipar című leleplező könyv, amit ugyebár a zsidó származású Finkelstein írt (holokauszt-túlélő szülők gyermekeként). Akkor én miért ne használhatnám e szót olykor?" - írja Fb-oldalán Novák Előd. Ráadásul nem polgárpukkasztási céllal tettem - folytatja -, hanem az Andrew G. Vajna (üzleti megfontolásból jelenleg Vajna András György - a szerk.) vezette magyarországi filmipar jogos kritikájaként, figyelemfelhívó jelleggel, ami így sikerült is. Egyébként Imre Kertész is joggal minősítette holokausztiparnak az "emlékezet kultúráját" - mutat rá a bejegyzés.
Sőt Imre Kertész a hivatkozott interjúban használja az igazán találó holokausztbohóc kifejezést is, vagyis akár ezen hivatalossá vált terminus technicus átültetése a közbeszédbe is áldásos hatással lehet a holokausztmisztérium kibeszélésének egyébként törvényi tiltások miatt meglehetősen szűkre szabott szótárában.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: