Ördögi játéknak vagy a külföldi titkosszolgálatok által kreált titkos fegyvernek tartja a Pokémon GO nevű mobiltelefonos játékot az orosz politikusok egy része. Az okostelefonra írt applikáció használatáért akár börtön is járhat.
"Úgy tűnik, maga az ördög érkezett el hozzánk ezzel a játékkal, a cél az, hogy belülről semmisítsék meg a lelkünket. Úgy érzem, hogy valakik kívülről erőltetik ránk ezt az egészet, és tudják, két év eltelik, s a következmények már visszafordíthatatlanok lesznek” – így fogadta az Oroszországba hivatalosan július 18-án megérkezett Pokémon GO játékot Franc Klincevics, az orosz parlament felsőházában működő védelmi bizottság alelnöke.
Zoom
Nyikolaj Nyikiforov távközlési és tömegtájékoztatási miniszter már meg is nevezte, kik azok a valakik. "Néhány ügyes gyerek megalkotta ezt az ötletes játékot. Az a gyanúm, hogy a fejlesztésben részt vettek a titkosszolgálatok is, amelyek videós információkat gyűjtenek a világ minden tájáról” – magyarázta. A miniszter párttársa, a kormánypárti Egységes Oroszország parlamenti képviselője azt is tudni véli, hogy az okostelefonra írt, s a virtuális környezetet a fizikai valóval ötvöző játék végső célja az oroszországi helyzet destabilizálása.
„A játék a választások közeledtekor jelent meg nálunk. A fejlesztők külföldön vannak, s bizonytalanságot akarnak kelteni Oroszországban” – magyarázta Jevgenyij Fjodorov, aki szerint a Pokémon GO nem egyéb, mint a Moszkvára kifejtett nemzetközi nyomás újabb eszköze.
Közben az állami televízió hírcsatornája, a Rosszija 24 máris közölte, börtönbüntetésre számíthat, aki választási helyiségben, más lakásában, vagy egy templomban próbálja befogni a pokémonokat. „Ha valaki más lakásában vagy a választási helyiségben használja a játékot, néhány tízezer rubeles büntetésre számíthat, míg ha valaki a határon vagy egy templomban veszi elő a Pokémon GO-t, akár két-három évre is rács mögé kerülhet. Utóbbi esetben a vádpont „más személyek vallási érzelmének megsértése” lesz.
(HVG nyomán)