Ön terhes? - Immár minden röntgenvizsgálat előtt felteszik ezt a kérdést a brit férfiaknak, ugyanis a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) erre vonatkozó rendeletet adott ki, amint erről a Telegraph, a LifeSiteNews és a kath.net is beszámol.
Zoom
Néhány ilyen szörnyeteg miatt zaklatják gyomorforgató kérdésekkel az agymosottak a normális embereket
A rendelet heves reakciókat váltott ki: a férfiak dühösen kiviharzottak az orvosi rendelőkből, mert abszurdnak találták, hogy egy ilyen kérdésre kell válaszolniuk. A rendelet kiváltó oka egy olyan eset volt, amikor egy "magát férfiként azonosító nőnél" CT-vizsgálatot végeztek, és kiderült, hogy az illető terhes, és a baba veszélyes sugárzásnak van kitéve.
Az új irányelveket a Radiográfusok Társasága dolgozta ki. A röntgenállomások dolgozói szerint azonban ezek inkább kockázatot jelentenek az egészségre, mert egyre több férfi nem hajlandó válaszolni a kérdésekre, és inkább nem megy el röntgenvizsgálatra. "Szükségtelen kockázatot jelent ezekre a betegekre nézve, ha annyira bosszúsak, hogy nem csináltatják meg a vizsgálatot" – mondta egy radiológus.
A feltett kérdések között szerepel a "születéskori nem" és a "preferált név és személyes névmás" is.
A szülők is dühösek, mert kiskorú gyermekeiktől szintén megkérdezik, hogy milyen névmást preferálnak. Nincs kivétel: az új irányelvek szerint minden pácienstől meg kell kérdezni, hogy milyen névmással szeretné, ha megszólítanák.
Dr. Louise Irvina háziorvos úgy véli, hogy az iránymutatások szükségtelenek. "Mivel lehetetlen, hogy egy férfi teherbe essen, nincs szükség arra, hogy megkérdezzük a férfiakat, hogy terhesek lehetnek-e."
Fiona McAnena, a Sex Matters nevű emberi jogi szervezet munkatársa a Telegraphnak úgy fogalmazott, hogy ez a politika "az egyik legrosszabb példa arra, amikor a szakmai testületek elveszítik az eszüket, és az ideológiát helyezik előtérbe a biológiai tényekkel szemben. Nem helyénvaló és megdöbbentő időpocsékolás az egészségügyi szakembereket és a férfi pácienseket kitenni ennek a megalázó bohózatnak, amely a terhességi űrlapok kitöltéséből, a terhesség valószínűségére vonatkozó kérdésekből és a névmásukról való érdeklődésekből áll."
McAnena ezért az új irányelvek visszavonását kéri.
(Zarándok ma nyomán)