A Néppártban folyamatosan baráti tűz alatt voltunk, az egész olyan volt, mint egy toxikus munkahelyi környezet, ahol – miközben a versenytársakkal küzdesz a piacon – a kollégáidtól sokkal durvább támadásokat kapsz, mint az ellenfeleidtől – mondta az Indexnek adott interjújában Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője.
Zoom
Fotó: Papajcsik Péter / Index
A kilépés szerint szélesítette, bővítette a mozgásterüket. Mint mondta, úgy érezték magukat, mint "a Kádár-korszakban, ahol a folyamatos öncenzúra teljesen szétzilálta a rendszerkritikus értelmiséget".
Megjegyezte: egy új, "jobboldali" frakció létrehozatala folyamatosan napirenden van, ám eközben a két, Néppártól jobbra helyezkedő uniós frakcióval, vagyis a Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR), illetve az Identitás és Demokrácia képviselőcsoporttal (ID) is "erős és jó" a viszonyuk a fideszes EP-képviselőknek.
A jövő évi európai parlamenti választásokon Varga Judit vezeti majd a Fidesz EP-listáját, aki Deutsch szerint "egészen kiváló felkészültségű szakértőből lett rátermett szakpolitikussá".
Deutsch egykori képviselőtársa, Szájer József visszatéréséről is szót ejtett. A Fidesz alapító tagja 2020. december 31-ei hatállyal mondott le az európai parlamenti képviselői helyéről, a döntését november végén jelentette be. Nem sokkal ezután egy belga lap írt arról, hogy egy magyar EP-képviselő az ereszen keresztül menekült el egy brüsszeli homokos orgiáról, amiért a rendőrök igazoltatták, és drogokat találtak nála. Hamar kiderült, hogy Szájerről van szó.
Zoom
Az eset után mémek százai születtek a keresztény, konzervatív, nemzeti, családpárti stb. Fidesz EP-képviselőjének esetéről
– Szájer Józsefnek szerintem már újra játékban kellene lennie, mert szükség van a tudására és a tapasztalatára, de az esetleges visszatérése az ő személyes döntése. Józsi helyzetét leginkább egy olyan sportolóéhoz lehet hasonlítani, akinek volt egy súlyos sérülése, de már újra teljes értékű edzésmunkát végezhet – vélekedett Deutsch, hozzátéve, hogy azt pontosan nem tudja, hogy mi lehetne a feladata, de szeretné, ha visszatérne.
Zoom
– Józsi soha nem tagadta a szexuális irányultságát, de valóban nem tett a nagy nyilvánosság előtt manapság oly divatos bejelentést, coming outot. (…) Kíváncsi leszek majd, hogy az LMBTQ-közösséggel egyébként oly annyira rokonszenvező liberális és baloldali politikusok és megmondóemberek hányszor fogják majd őt – nyilvánvalóan az európai értékek nagyobb dicsőségére – simán lebuzizni – mondta a kormánypárti politikus.
Zoom
(24 nyomán)