Katolikus, református és evangélikus egyházi vezetők közös állásfoglalásban utasították el csütörtökön, hogy nemrég Baráth Zsolt jobbikos képviselő felszólalásában "felidézte a tiszaeszlári vérvádat", "amelynek felemlegetése egyedül az indulatkeltés eszköze lehet". A dokumentumot Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia zsidó elnöke, Bölcskei Gusztáv besúgó püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, a volt izraeli főrabbi egyik rajongója írta alá.

Így tagadják meg Krisztus egyházának Krisztus gyilkosait (ma is büszkék rá!) szolgáló vezetői Krisztus gyermekét, az ártatlanul meggyilkolt keresztény magyar kislányt harminc ezüstért (olvasónk korábbi alkotása)
Úgy fogalmaztak: egyházi vezetői szolgálatuk kötelezi őket arra, hogy szót emeljenek a "gyűlöletkeltés ellen" (de a magyarellenes zsidó vagy cigány gyűlöletkeltés ellen soha nem emelnek szót - a szerk.). Emlékeztettek Krisztus tanítására: "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!" (ami viszont senkit sem akadályoz meg az igazság kimondásában - a szerk.), hozzátéve: "hitünk, emberségünk semmilyen körülmények között nem fér össze az antiszemitizmussal, a vallási közösségek, népcsoportok elleni gyűlöletkeltéssel".
Az egyházi vezetők "különösen is aggasztónak" találják, hogy a gyűlöletkeltő beszéd a Parlament falai között hangzott, hangozhatott el. Hangsúlyozták: a magyar törvényhozásnak, a politikai közbeszédet meghatározó képviselőknek, politikusoknak fokozott felelősségük van a "gyűlöletkeltéssel való szembeszállásban" (kivéve persze, ha az magyarok ellen irányul, csonka határokon innen és túl - tehetjük hozzá).
(MTI nyomán)
A teljes nyilatkozat:
A katolikus, református és evangélikus egyházi vezetők állásfoglalása a tiszaeszlári vérvád parlamenti emlegetése ellen
Egyházi vezetői szolgálatunk kötelez minket, hogy szót emeljünk a gyűlöletkeltés ellen. Így utasítjuk el, hogy nemrégiben a Parlament falai között egy képviselői felszólalásban felidéződött a szégyenletes tiszaeszlári vérvád, amelynek felemlegetése egyedül az indulatkeltés eszköze lehet.
Ebben a helyzetben is emlékeztetnünk kell Krisztus tanítására: "Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!" Hitünk, emberségünk semmilyen körülmények között nem fér össze az antiszemitizmussal, a vallási közösségek, népcsoportok elleni gyűlöletkeltéssel.
Különösen is aggasztónak találjuk, hogy a gyűlöletkeltő beszéd a Parlament falai között hangzott, hangozhatott el. A magyar törvényhozásnak, a politikai közbeszédet meghatározó képviselőknek, politikusoknak fokozott felelősségük van a gyűlöletkeltéssel való szembeszállásban. A tiszaeszlári vérvádat és az általa keltett gyűlöletet elutasítva együtt hívunk mindenkit a szeretet és az elfogadás krisztusi parancsának követésére és hirdetésére, az igazi emberi értékek alapján álló alkotó együttműködésre.
Budapest, 2012. április 19.
Erdő Péter, bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
Bölcskei Gusztáv, püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke