Elhamarkodottnak tartja az RMDSZ és EMNT közötti megállapodást, az összefogás listájának létrehozatalát Kovács István unitárius lelkész, az MPP sepsiszentgyörgyi frakcióvezetője. Semmilyen szoros határidő nem indokolta a sietséget, az MPP márciusi kongresszusa után akár új helyzetben lehetett volna egy teljesebb összefogást kialakítani — vélekedett.
Kovács István úgy látja, Tőkés László, a jobboldal emblematikus figurája nem tudta elkerülni az RMDSZ által állított csapdát. Tőkés László a megállapodás megkötése után a sepsiszentgyörgyi tiltakozó nagygyűlésre hivatkozott, ha annak mintájára születik meg az egyezség, akkor nem lenne kifogásuk, hisz ott mindenki egyenlő félként vett részt, és találta meg azt a nemzeti minimumot, amelyben együtt, egyenlően munkálkodni kell — fejtette ki Kovács István.
Tőkés nyilatkozataira utalva pontosított: Sepsiszentgyörgyön a városi tanácsban nincs koalíció az RMDSZ- és az MPP-frakció között, együttműködés létezik a város érdekében, de anélkül, hogy egyik párt beleolvadna a másikba.
Sértőnek nevezte, hogy alig egy évvel az MPP létrejötte után az RMDSZ vezetője arról nyilatkozik, az új párt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Több mint ötszáz önkormányzati képviselőjük van, aki dolgozik, több településen nekik köszönhető, hogy elfogadták az autonómia-népszavazásról szóló határozatot.
„Másfél évvel ezelőtt, az EP-választásokon teljes mellszélességgel kiálltam Tőkés László mellett, most is ugyanilyen elkötelezettséggel támogatom, de meggyőződésem, hogy a teljes összefogást, a nyugvópontot az RMDSZ—MPP lista jelentette volna" — hangsúlyozta Kovács István. Csak remélik, hogy ebből a válsághelyzetből a jobboldal nem vesztesen kerül ki, másfél évvel ezelőtt Tőkés indulása megerősítette táborukat, a mostani lépés azonban gyengülésükhöz vezet. „Hisszük, hogy lesz kellő bölcsesség, összefogva, és az RMDSZ által felállított csapda miatt nem egymásra mutogatva megtaláljuk azt a közös hangot, amellyel a legfontosabb célt, az autonómiát és nemzeti közösségünk létét megfelelőképpen képviselhetjük" — emelte ki Kovács István.
(Háromszék)

Alább található az EP-képviselő szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalása.
Az elmúlt napokban publicisztikák, elemzések sora vizionálta az erdélyi nemzeti-polgári oldal politikai kimúlását. Az „ellenérdekelt” újságírók majdhogynem ujjongva mutattak rá a polgári oldal gyengeségeire, barátaim és eszmetársaim egy része másfelől pedig egyenesen engem tett felelőssé mindezért, különböző belső levelezőlistákon igaztalan vádakkal illetve engem és közvetlen munkatársaimat.
Mélyen elgondolkodtatott a „szelektív logikák” ilyenforma megerősödése, az „egydimenziós” világlátás térnyerése. Merthogy hamis a kiindulópont.
Lássuk be: az egyik fél egyoldalú igazsága akkor is csak féligazság, ha tudója meg van győződve arról: csak az az igazság – sőt, éppen így, ebben a formában veszélyes, ráadásul monomániásan ismételgetve csak súlytalanodik.
Nincs két Erdély, mint ahogyan nincs két Anyaország, két Kárpát-medence sincsen. Nincs két magyarság (vagy hét), a be nem avatkozás átkos doktrínája – a kommunizmus egyik legsúlyosabb öröksége! – nem véd és nem biztosít egészséges jövőképet.
Csak ellehetetlenít.
„Minden magyar felelős minden magyarért” – idéztük Szabó Dezsőt február 21-én, a nagyváradi Csángó Nap alkalmából kiadott Nyilatkozatunkban. „…azoknak a társadalmaknak, amelyek elhanyagolják a múltat, nincs jövőjük…” – idéztük a 2008-as Prágai Nyilatkozatot a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, február 25-én.
Amennyiben nem nézünk őszintén szembe a múltunkkal, gyógyító módon nem számoljuk fel Trianon és a kommunista diktatúrák örökségét, akkor nemhogy jövőnk, hanem egészséges jelenünk sem lehetséges. Hamis és torz „mostjainkban” politikai programokat építhetnek hazugságbeszédekre, becsapott anyaországbéliek tagadhatják meg nemzettársaikat, felelőtlenül elfeledkezhetünk a már identitásukban is veszélyeztetett csángómagyarjainkról, magukra hagyhatjuk a káprátaljai, délvidéki tesvéreinket – a globális „háttérzaj” elfedi a „kiáltó szavakat”.
Amit egyen-egyenként erőnknek gondolunk, az európai optikával nem is látszik. A közel félmilliárd lakosú Európai Unióban csakis akkor van esélyünk kollektív jogaink érvényesítésére, ha nem romániai, szlovákiai, ukrajnai, szerbiai, horvátországi magyarokról beszélünk külön-külön, hanem a magyar ügyet mutatjuk fel.
Szűkebb hazánkra nézve Makkai Sándorral együtt vallom: Erdély ügye elsősorban nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. És Kós Károly óta tudva-tudjuk, hogy számunkra, erdélyi magyarok számára a nemzeti autonómia az egyetlen elfogadható megoldás – az autonómia közös ügye legyen hát a „nemzeti minimum”.
Ehhez pedig az kell, hogy ne legyőzni, hanem megnyerni akarjuk egymást. Ezt jelenti az összefogás. Nem a szűkkeblű és kirekesztő egységet, és nem az elvtelen megalkuvást.
Így gondolom most, és így gondoltam az RMDSZ-szel kötött megegyezés aláírásakor is.
Zárásképp idézzük Kós Károly „egyszerű” igazságát: „Dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk.” Ezt ő már 1921-ben tudta.
Nagyvárad, 2009. február 27.
Tőkés László püspök, EP-képviselő,

az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke