A párhuzamos importrendszernek köszönhetően az orosz fogyasztóknak is lehetőségük lesz megvásárolni az Apple legújabb okostelefonjait - mondta Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek csütörtökön.
Az Apple éves őszi termékbemutatóján szerda este négy új iPhone-t, valamint az Apple Watch okosóra és az AirPods fülhallgató új verzióit mutatták be.
Oroszország ukrajnai inváziója után számos nyugati cég fordított hátat az orosz piacnak és állította le termékeinek bevitelét az országba.
Az Apple márciusban, pár héttel a háború kirobbanását követően állította le termékeinek exportját. Ennek ellenére számos fogyasztási-, elektronikai- és luxusárucikk továbbra is elérhető a boltok polcain, az úgynevezett párhuzamos importnak köszönhetően.
Az orosz törvényhozás májusban elfogadott rendelete lehetővé tette a fogyasztási termékek behozatalát a védjegytulajdonosainak engedélye nélkül, hogy ezzel enyhítsék a nyugati cégek kivonulása után hagyott űrt.
Becslések szerint az engedély nélküli import értéke Oroszországan az év végére 16 milliárd dollárra rúghat, ami a teljes tavalyi behozatal négy százaléka. Május és július között a párhuzamos import 6 milliárd eurót ért el.
Oroszország legnagyobb mobilszolgáltatója, az MTS csütörtök reggel már megkezdte az előrendelések felvételét az új iPhone 14-es csúcsmodellekre. A 128 gigabites modell ára 84 990 rubeltől (556 620 forint) kezdődik.
Közölték: a szállítás akár 120 napot is igénybe vehet, és fenntartották a jogot a rendelésék törlésére, amennyiben az import nehézségekbe ütközik vagy meghiúsul.
(MTI)