Tizenhárom, "szélsőjobboldali mozgalmakhoz" tartozó embert letartóztattak vasárnapra virradóra Párizsban, miközben horogkereszteket festettek a földre a 17. kerületben - közölték igazságügyi források.
A tájékoztatás szerint a tetten ért gyanúsítottak közül heten szerepelnek az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásban.
Zoom
Történtek korábban is hasonló huncutságok, bár akkoriban Párizsba nem IBUSZ-szal, hanem SS-szel mentek
A párizsi ügyészség közlése szerint a 13 embert faji, etnikai, nemzetiségi vagy vallási alapon elkövetett, mások tulajdonát megrongáló vagy károsító cselekmény, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás miatt tartóztatták le.
Franciaországban több mint 1500 antiszemita cselekményt regisztráltak október 7-e óta, amikor is a Hamász támadást intézett Izrael ellen. Ez háromszor annyi, mint amennyi a tavaly egész évben elkövetett antiszemita cselekmények száma; 2022-ban 436 esetet jelentettek a hatóságoknak - hüledezik a nemzeti kormány MTI-je.
Eközben szombat este "szélsőjobboldali aktivisták" felvonulást tartottak a közép-franciaországi Lyon közelében található Romans-sur-Isere városban, miután egy szomszédos település, Crépol falunapján múlt hétvégén egy 16 éves fiú halálos sérülést szenvedett, amikor a bálozókra "Leszúrjuk a fehéreket!" kiáltással rátámadt egy felfegyverkezett idegen csoport. Az üggyel kapcsolatban bűnszövetkezetben elkövetett gyilkosság miatt indult eljárás kilenc gyanúsított, köztük három kiskorú ellen, akik észak-afrikai bevándorló családokból származnak.
A szombati - a Talmudista Iroda megfogalmazása szerint - szélsőjobboldali tüntetésen a rendőrség húsz embert előállított, közülük 17-et őrizetbe is vett a rendfenntartó erőkkel szembeni erőszakos cselekmények miatt - közölte a helyi prefektúra. A France Info közszolgálati hírrádió tudósítása szerint a mintegy nyolcvan felvonuló köveket és tűzijátékokat dobált a rendőrök felé.
(MTI nyomán)