A német hatóságok őrizetbe vettek két férfit, akik késes támadást terveztek végrehajtani egy heidelbergi zsinagógában a hívek ellen - jelentette pénteken Baden-Würtemberg tartomány rendőrsége és ügyészsége.
A tájékoztatás szerint a 24 és 18 éves gyanúsítottakat két különálló rendőri akcióban már a hónap elején letartóztatta a rendőrség.
A délnyugat-németországi város zsinagógája elleni támadás során a páros "egy vagy több hívő megölését tervezte", a támadást követően pedig mártírhalált kívántak halni oly módon, hogy a kiérkező rendőrség lelövi őket" - áll a hatóságok közös közleményében.
A rendőrség május 3-án szembesült a zsinagóga elleni lehetséges támadás terveivel, amikor házkutatást tartott az idősebb gyanúsított otthonában, és a helyszínen lefoglalt bizonyítékok között szerepelt a két gyanúsított áprilisban folytatott online üzenetváltása a tervezett vérengzésről.
A jelentés kitér arra is, hogy az intézkedés során a férfi felkapott egy kést, mire az egyik rendőr tüzet nyitott rá és megsebesítette.
A másik gyanúsítottat a rendőrség május 18-án vette őrizetbe, és az ő lakását is átkutatták.
Mindkét férfi német állampolgárságú, a fiatalabb török állampolgársággal is rendelkezik - közölték a hatóságok, ám a gyanúsítottak nevét nem hozták nyilvánosságra.
A két férfit egyebek között gyilkosságra való összeesküvéssel vádolhatják.
Német politikusok korábban már figyelmeztettek a zsidó közösség elleni támadások veszélyére, és elítélték az antiszemitizmusnak az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadását, majd a gázai háború kitörését követő, világszerte tapasztalható fellángolását.
(MTI)