Kínának nincs joga Tajvan képviseletére, mivel "nem alárendeltjei egymásnak" - jelentette ki csütörtökön Laj Csing-tö köztársasági elnök a Tajvan nemzeti ünnepe alkalmából tartott beszédében.
A tajvani elnök hangsúlyozta, hogy kész "ellenállni az annexiónak" vagy a tajvani szuverenitás megsértésének. Ugyanakkor hozzátette: kormánya továbbra is támogatni fogja a Tajvan és Kína közötti párbeszédet és cserekapcsolatokat, mivel a Tajvani-szoroson átívelő béke és stabilitás fenntartására törekszik.
Tajvanon a kínai császárság végét jelentő 1911-es felkelés kitörésének évfordulója, október 10. nemzeti ünnep. A sziget 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánnyal rendelkezik, Peking ugyanakkor Kína részének, szakadár tartománynak tekinti Tajvant.
Laj megválasztása utáni első hivatalos ünnepi beszédében kiemelte: megszívlelte a leckét, amit a korábbi nemzedékektől tanult, akik "legyőzték az önkényuralmat, áldozatot hoztak a demokráciáért, és elkötelezték magukat mellette". Elnöksége egyik fő küldetésének nevezte, hogy egyesítse a 23 millió lakosú Tajvant.
A kínai külügyminisztérium csütörtökön Laj szavait visszautasítva leszögezte, hogy Tajvan "nem rendelkezik úgynevezett szuverenitással", mivel Kína része, és hangsúlyozták, hogy Laj a Peking és Tajpej közötti történelmi kapcsolatok "szándékos megszakítására" törekszik.
Laj beszéde "megint arról árulkodott, hogy makacsul ragaszkodik a tajvani függetlenséghez, és hátsó szándékához, hogy politikai előnyszerzés céljából növelje a feszültséget a Tajvani-szorosban" - mondta Mao Ning, a pekingi külügyminisztérium szóvivője a szokásos sajtótájékoztatóján.
(MTI)