Bár Kim Dzsong Il lassan egy hónapja halott, az észak-koreai Kedves Vezető dicsőítése azóta is megállás nélkül zajlik hazája államilag irányított tévéiben, rádióiban és újságjaiban.

Halottról jót, vagy semmit – tartja a mondás és az észak-koreai tömegtájékoztatás abszolút eleget is tesz ennek. Halála óta özönlenek az elképesztő történetek Kim Dzsong Ilről, azt bizonyítandó, micsoda fantasztikus ember irányította a totális diktatúrát. A személyi kultusz életében is dübörgött: életrajza szerint születésekor dupla szivárvány jelent meg az égen. Halála után azonban további, még nagyobb szenzációkra derült fény.

A Rodong Szinmun című újság például hosszasan értekezett Kim Dzsong Il golftudásáról. A lap azt írta, még a sportág világsztárja, Tiger Woods is gratulált Kimnek, és elismerte, hogy a hatvanas éveiben járó vezér nagyobb játékos, mint ő. De nem csak az úri sportban volt világklasszis Kim Dzsong Il elvtárs – licitált erre egy másik forrás, amely szerint bowlingban is verhetetlen volt, első játéka alkalmával 300 fát gurított. Aki nem tudná: ennél többet nem is lehet.
A lapok a magánember Kimről is csodákat regélnek. Egy cikk szerint Kim Dzsong Il soha életében nem ment vécére, ugyanis biológiailag nem volt erre szüksége. A Minju joson nevű észak-koreai lap megállapítása pedig szinte magától érthetődő: Kim Dzsong Il találta fel a hamburgert. Nem is csoda, hogy egy ilyen embert így szeretett a népe. Az agymosásra szakosodott KCNA hírügynökség történetéből kiderül, hogy a Kedves Vezető egyszer balesetet szenvedett, de nem csak ő vett be fájdalomcsillapítót, hanem a tábornoki kar is, mert nekik is fájdalmaik támadtak, látván-érezvén Kim szenvedését.
Egy ilyen ember halála sem maradhatott esemény nélkül: abban a pillanatban amikor a diktátor szíve megállt, hóvihar támadt a Paektu nevű hegyen és a friss havon megjelent a kézjegye. Legalábbis az észak-koreai média szerint.
(Bors nyomán)