Az izraeli hadsereg különleges erői a Gázai övezet nyugati részén található Sifa Kórház körül tevékenykednek - jelentette az izraeli média pénteken
Az izraeli csapatok csatákat (amely természetesen nem alkalmaz terrort soha, hiszen a világ legerköolcsösebbje... - a szerk.) vívnak az iszlamista terroristákkal a Sifa kórház környékén. "Az orvosi személyzet nem hagyja el a kórházat, nem hagyjuk sorsára a betegeket" - nyilatkozta a kórház igazgatója. Eközben tankok és a gyalogsági erők, valamint csapatszállító páncélosok közelítik meg a Sifát és más kórházakat a Gáza város szívében zajló harcok előrehaladásával.
A hadsereg szóvivói közölték, hogy a katonaság a Sin Bet belbiztonsági szervezet útmutatásai alapján likvidálta a Hamász elit kommandós csapatának, a Nuhba több terroristáját, köztük olyanokat, akik részt vettek az október 7-i mészárlásban az övezet szomszédságában.
Zoom
"Terrorista" a Sifa Kórházban (fotó: AFP)
Gáza északi részén, Dzsabálíjában ölték meg közülük Ahmed Muszát, a Nuhba egyik vezetőjét, a Zikim laktanya, a Zikim kibuc és a Jiftah izraeli katonai-előőrs elleni Hamász-támadás parancsnokát.
Végeztek a Hamász északi hadosztálya mesterlövész egységének vezetőjével, Mohamed Kahlottal is. Tartalékosok egyik egysége csütörtök este megölt tizenkilenc, ellenük támadásra készülő Hamász-fegyverest, egy másik izraeli különítmény pedig megsemmisített egy konténert a tengerparton, amelyben mintegy húsz rakétavető volt.
Az UNRWA, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete bejelentette, hogy a háború kezdete óta 1 600 000 ember kényszerült elhagyni otthonát a Gázai övezetben. Az övezetben mintegy 2,3-2,4 millió ember él.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön megbeszélést folytatott a ciszjordániai telepesek önkormányzati vezetőivel. Tanácskozásukon részt vettek a háborús kabinet tagjai, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője is.
"Van egy maroknyi szélsőséges, akik nem képviselik az ott élő közösségeket, és nagy károkat okoznak Izrael államnak" - mondta a miniszterelnök utalva a ciszjordániai palesztinok helyzetére, ahol a háború kitörése óta fokozódtak a telepesek palesztinok ellen elkövetett atrocitásai, melyeket az Egyesült Államok is elítélt (az a kérdés, hogy egyáltalán minek küldték oda ezeket a telepeseket - a szerk.).
Az izraeli kormányfő a Fox News hírcsatornának adott interjújában azt mondta, hogy kiválóan működik az izraeli hadsereg, mely mindent megtesz annak érdekében, hogy civileknek ne essen bántódásuk. Azt is kijelentette, hogy a Hamász gázai vezetői, - köztük Jahíja Szinvár, a szervezet gázai vezetője - még mindig Gázában, vagy az alatta lévő alagútrendszerben tartózkodnak. "Ott vannak. Majd eljutunk hozzájuk" - ígérte.
Izraelben újabb, 21 éves katona elestét tudatták a hatóságok. A Gázai övezetben a szárazföldi csaták kezdete, október 28. óta 37 izraeli katona esett el.
Frissítés: Már több mint száz ENSZ-alkalmazott halt meg
Már több mint 100 ENSZ-dolgozó halt meg munka közben a Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború kitörése óta - közölte Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője pénteken az X-en.
"Le vagyok sújtva. Egy hónap alatt az UNRWA több mint 100 kollégájának halálát erősítették meg. Szülők, tanárok, ápolók, orvosok, segítők. Az UNRWA gyászol, a palesztinok gyászolnak, az izraeliek gyászolnak" - mondta Lazzarini, aki ismételten humanitárius tűzszünetre szólított fel.
Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pedig pénteken bejelentette, hogy a Gázai övezet északi részében található Sifa kórház "bombázás alatt áll" és az övezetben már 20 kórház vált teljesen működésképtelenné.
"Nem kaptunk még részletes tájékoztatást a helyzetről, de azt tudjuk hogy a Sifa kórház bombázás alatt áll" - közölte Harris, hozzátéve hogy a helyszínen tartózkodó munkatársaik "nagyfokú erőszakról" számoltak be.
A palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy a kórházat izraeli légitámadás érte.
A Reuters hírügynökség pedig egy közösségi oldalakon megjelent videó hitelességét erősítette meg, amelyen a Sifa kórház területén több halott és sebesült, köztük számos gyermek is látható.
Az izraeli média pénteken számolt be arról, hogy az ország hadseregének különleges erői a Sifa Kórház körül tevékenykednek és harcolnak a terroristákkal. Eközben tankok és a gyalogsági erők, valamint csapatszállító páncélosok közelítik meg a Sifát és más kórházakat a Gázaváros szívében zajló harcok előrehaladásával.
Az UNRWA közleménye szerint a háború kezdete óta 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a Gázai övezetben. Az övezetben mintegy 2,3-2,4 millió ember él.
António Guterres ENSZ-főtitkár pedig hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a hadműveletek nyomán Gáza "nemsokára gyerekek temetőjévé válik".
(MTI)