Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, és önmérsékletre, valamint a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán közzétett üzenetében indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen, és arra szólította fel az iráni vezetést, hogy "haladéktalanul hagyjon fel az ellenségeskedéssel".
"Minden szereplőnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke.
Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: mindent meg kell tenni a regionális helyzet elmérgesedésének megelőzésére. "A további vérontást el kell kerülni" - jelentette ki.
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében arra figyelmeztetett, hogy Irán "példátlan drón- és rakétacsapása" Izrael ellen komoly eszkalációt jelent. Ez - mint kiemelte - újabb ellenségeskedést robbanthat ki a Közel-Keleten.
"Az EU a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy enyhítse és megállítsa további vérontást" - fogalmazott Metsola.
Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elfogadhatatlannak nevezte az Izrael elleni iráni támadást, ami - mint kiemelte - a helyzet példátlan eszkalációját jelenti, és súlyos fenyegetést hordoz a regionális biztonságra nézve.
A NATO önmérsékletre szólított fel annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus ne váljon ellenőrizhetetlenné. Farah Dakhlallah, a NATO illetékes szóvivője közleményében azt írta, a szövetség elítéli Irán éjszakai támadását Izrael ellen, és szorosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. "Létfontosságú, hogy a közel-keleti konfliktus ne fajuljon el, és ne kerüljön ki az irányítás alól" - fogalmazott a NATO szóvivője.
Annak ellenére, hogy Irán már korábban figyelmeztetett, hogy megtorolja az ellenük irányuló zsidó agressziót, a dekadens politikai elit mégis elítéli őket, amikor Izrael mészárol válogatás nélkül, ugyanezek csendben vannak.
(MTI nyomán)