Az Iraki Iszlám Ellenállás milíciái a Gázai övezet 2023. október 7-én történt izraeli lerohanása óta rendszeresen drón- és rakétatámadásokat hajtanak végre az amerikai hadsereg térségbeli támaszpontjai, illetve Izrael ellen. Az eddigi, mintegy két tucat támadás egyike sem érte el az izraeli célpontot, de csütörtökön hajnalban egy Irakból indított harci drón a radarrendszert kijátszva a megszállt Golán-fennsíkon becsapódott és felrobbant az egyik izraeli katonai bázis területén – írja a maariv.co.il.
Zoom
Pilóta nélküli légi jármű, azaz drón (fotó: illusztráció)
Az Iraki Iszlám Ellenállás (المقاومة الإسلامية في العراق) valójában az Irakban működő és az Iráni Forradalmi Gárda támogatását élvező síita muszlim felkelő csoportok ernyőszervezete. Ezt a gyűjtőnevet használják a különböző felkelő csoportok a Gázai övezetbeli Hamász és az izraeli hadsereg közti háború 2023. október 7-én történt kitörése óta, amikor a palesztinokkal való szolidaritás jegyében támadásokat hajtanak végre a régióban, elsősorban Irakban, Jordániában és Szíriában tartózkodó megszálló amerikai csapatok ellen.
Az amerikai katonákat azért támadják ezek az iraki ellenállási (mukávámá – مقاومة) milíciák, mert Washington teljes mellszélességgel kiáll a palesztinok ellen népirtó háborút folytató Izrael mellett.
Az első dróntámadást 2023. október 17-én az iraki kurdisztáni Harír városban levő amerikai légitámaszpont ellen hajtotta végre az El-Váriszún (Örökösök - الوارثون) nevű milícia, majd ettől kezdve az Iraki Iszlám Ellenállás csoportjai egymás után hajtották végre a drón- és a rakétatámadásokat az USA iraki, jordániai és szíriai katonai bázisai ellen.
Izrael ellen ezek az iraki síita csoportok 2023. november 2. óta úgy két tucat drón- és rakétatámadást hajtottak végre, de azok többnyire el sem érték Izrael légterét, vagy az izraeli és a jordán (sic!) légvédelem még Jordánia felett hatástalanította őket. Tegnap hajnalban azonban valamelyik iraki síita milícia által indított két drón közül egyet nem tudott lelőni az izraeli légvédelem. A drón még szerdáról csütörtökre virradó hajnalban csapott le a megszállt Golán-fennsíkon levő egyik izraeli katonai bázisra, de a történtekről csak néhány órával ezelőtt adott hírt az izraeli hadsereg szóvivője.
A becsapódás következtében meghalt a Goláni dandár két katonája, 24 további pedig megsebesült, közülük ketten súlyosan. A hadsereg kivizsgálta a történteket, s a jelentésből kiderül, hogy Irak területéről két drónt indítottak, amelyek közül az egyiket az izraeli légvédelem lelőtte, míg a másik becsapódott és fölrobbant a Goláni dandár bázisán. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a radarrendszer nem észlelte a közeledő drónokat, nem lépett működésbe a riasztás, s a légvédelem is csak az egyik drónt lőtte le.
H. J. – Kuruc.info