Nem valódi fegyvert, hanem egy játékpisztolyt vett elő egy hallgató szerda délelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen - tudta meg az MTI Lóránt Bálint egyetemi hallgatótól, azután, hogy rendőrök érkeztek ki a helyszínre.
Zoom
Közölte: a vegyészmérnöki és biomérnöki kar egyik előadótermében történt az eset.
A teremben nagyjából százan voltak, amikor a kar egyik hallgatója elővette a játékpisztolyt - mondta Lóránt Bálint.
Hozzátette: úgy tudja, hogy az érintett hallgatót a rendőrök kikísérték az egyetem épületéből.
A rendőrség azután érkezett a helyszínre, hogy bejelentést érkezett: egy férfi bement az egyik előadóba, és egy fegyvert tett az asztalra.
Zoom
Hisztis csoporttárs értesítette a rendőröket
A diákok között elterjedt, hogy fegyveres lehet az épületben, az Index tudósítójának azonban több diák is azt mondta, hogy gólyarendezvények voltak az épületben, úgy tudják, egy forgatásnál egy fürdőköpenyes fiatalnál egy játékpisztoly is volt. Többen arról beszéltek, hogy úgynevezett „gólyacsatára" készültek a forgatással a diákok, ennek része lett volna a jelmezes beöltözés is. Állítólag egy csoporttárs ijedt meg, amikor előkerült a játékpisztoly, kirohant a teremből és értesítette a rendőröket.
A diákok úgy tudják, hogy a fürdőköpenyes fiatalt megbilincselte a rendőrség. Az MTI tudósítója látta, amikor rendőrök autóval elvittek egy fiatalt a a helyszínről.
Zoom
TEK-esek járták az utcát
A kiérkező rendőrök lezárták az utcát, a diákokat kiterelték a Gellért tér felé, többen a közeli kávézóba mentek, de kijönni nem tudtak, az ajtót be kellett zárni. Egyik olvasó elmondta, hogy a TEK-esek járták az utcát, egy fotóstól elvették a fényképezőgépét, és felszólították az embereket, hogy ne fotózzanak.
Zoom
Lézerkard és egyértelműen játék pisztoly
Az Origó tudósítója beszélt olyan diákokkal, akik azon az előadáson voltak, amelyikről elvitték a férfit. A diákok szerint társuk egy gólyafilm forgatásáról érkezett meg kicsit késve az órára, karateruhában volt, egy lézerkard és egy jól láthatóan játék pisztoly volt nála. A diák beült a több száz fős előadóba, kitette maga elé a fegyvereket, és hallgatta a dialízisszintézisről szóló előadást. Az óra végén megjelentek a TEK kommandósai, beszéltek a tanárral, majd elvezették a diákot. A diákok akkor tudták meg, hogy addigra az egész épületet lezárták, és mindenkit kitereltek.
"Bent ültünk, éppen vége volt az órának, amikor bejöttek rohamosztagosok, pajzzsal, fegyverekkel, és mondták, hogy üljünk le, majd elvitték a srácot" - mondta egy másodéves lány, aki bent volt az előadáson. Azt mondta, hogy a srác karateruhában volt, és egy játékpisztoly volt nála, de sem neki, sem a bent ülő, mintegy 150 diák egy részének fel sem tűnt a ruházata. Azt mondta, az óra zavartalanul folyt. "A szaktársam volt, de fogalmunk sincs, hogy mit akart. Normális, átlagos srác, vidám, vékony, nyugodt" - jellemezte az őrizetbe vett fiút. Négy-öt fegyveres jött be a fiúért, többen civilbe öltözve.
A rendőrök megjelenése után az épületet kiürítették, egy utcát lezártak. Az előadásra négy-öt fegyveres rendőr ment be, az utcán több tucat lehetett. A rendőrök a Budafoki út felől mentek be az egyetemre, a TEK terepjárói és több mentő is ott áll az épületnél.
A Gellért téren álldogáló diákok azt mondták, egy rendőr körbejárta a termeket, és mindenkit kiküldött az épületből.
Amikor a rendőrök kiérkeztek, lezárták az utcát, és a diákokat kiterelték a Gellért tér felé, többen a közeli kávézóba mentek, de kijönni nem tudtak, az ajtót be kellett zárni.
Frissítés: Hajdú: Hamarosan kicsöngettek volna
Hajdú János, a TEK főigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, tizenegy után kaptak riasztást arról, hogy egy fiatal fehér fürdőköpenyben ül, és egy fegyvernek látszó tárgyat rakott ki az asztalra az egyik előadóban, ahol rajta kívül kb. 130-an lehetnek.
A TEK-esek és a rendőrök hat-nyolc perc alatt a helyszínre érkeztek, és a kommandósok három perccel később behatoltak az épületbe és a terembe. Hajdú hangsúlyozta, hogy fontos volt gyorsan cselekedni, mert hamarosan kicsöngettek volna.
A fegyverről kiderült, hogy nem éles fegyver volt, a fiatalember szórakozott, mondta Hajdú. A hallgatót előállították, de Hajdú szerint innentől a rendőrség dolga, hogy mivel gyanúsítják meg.
Zoom
Hajdú újságírói kérdésre azt is elismerte, hogy a békés diákot a kommandósok leteperték az előadóban, amikor elfogták. Szerinte erre azért volt szükség, mert nem tudták, hogy éles fegyver van-e nála.
Zoom
A játékpisztoly
Pokol György dékán elmondta, hogy diákoktól úgy tudja, "tréfás filmforgatások voltak". Amikor a fürdőköpenyes hallgató kirakta a "fegyvert", a közelben két diák kijött a teremből, ők értesíthették a hatóságokat.
A dékán elmondta, hogy milyen egyetemi retorziója lehet az esetnek, attól is függ, hogy jogilag minek minősülnek majd a történtek. Ugyanakkor "súlyos fegyelmi ügynek", "nagyon meggondolatlan dolognak" nevezte a történteket, szerinte a diák saját magát is veszélybe sodorhatta volna. "Ez nem játék" - mondta Pokol György.
2. frissítés: Garázdaság miatt indul eljárás a fürdőköpenyes ellen
Garázdaság miatt indít eljárást a XI. kerületi rendőrség azzal az egyetemi hallgatóval szemben, aki egy fegyvernek látszó tárggyal ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem biokémiai előadására - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán az MTI-nek.
Bényi Mónika közölte, hogy miután a férfit az előadóban elfogták a terrorelhárítók, a kerületi kapitányságra előállították, és gyanúsítottként hallgatják ki. A rendőrségi akciónak jelentős anyagi vonzata volt, amelyet egyelőre a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ visel - jegyezte meg a szóvivő.
3. frissítés: Luke Skywalkert állították elő
A forgatás egyik szervezője elmondta, hogy a Star Wars VI. részét akarták újraforgatni, olyan szemszögből, amelyben a birodalom a jó, a lázadók pedig a rossz oldalt képviselik. Az előállított fiatal ebben játszotta Luke Skywalkert. A szervező és a fürdőköpenyes hallgató sem gólya, hanem felsőbbéves diák, de a filmet a gólyabulira készítették.
A szervező elmondta, hogy szerdán főként fénykardos jeleneteket vettek fel. Állítása szerint kaptak forgatási engedélyt az egyetemtől, és szerinte a legtöbben tisztában voltak vele, mit csinálnak. A rendőröket riasztó diákokhoz ugyanakkor nem juthatott el az információ. „Mi is sokkolódva vagyunk" – mondta. A rendőrségnek is megmutatják forgatási engedélyüket.
4. frissítés: Mégis csak tanúként hallgatják ki, pisztolyát is visszakapja
A 22 éves fiút tanúként hallgatják ki, mert nem követett el bűncselekményt. Ez után várhatóan elengedik, és játékpisztolyát is visszakaphatja.
A rendőrségnek minden olyan esetben lépnie kell, amikor fegyver- vagy fegyvernek látszó tárgyról van szó - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Papp Judit, az ORFK kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese. Elmondta, hogy a 22 éves fiatalembert a XI. kerületi rendőrkapitányságon előállították, és tanúként hallgatják ki. A kihallgatás után elengedik, és visszakaphatja műanyag fegyverét is - hangzott el a tájékoztatón.
A rendőrség szerint a játék pisztolyról első ránézésre nem lehet megállapítani, hogy éles lőfegyver-e. Szakács Attila igazságügyi fegyverszakértő elmondta, hogy a pisztoly nem minősül lőfegyvernek, műanyag játékpisztoly, ami külső jegyeiben hasonlít egy fegyverhez.
A 22 éves A. Ádámot tanúként hallgatják ki, a rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt, így hazamehet.
Kapcsolódó:
A korábbi hírek: A Hír24 információi szerint fegyver van az egyik diáknál, emiatt kiürítették a Műegyetem egyik épületét Budapesten. A BRFK-tól megerősítették a hírt a HVG-nek.
Az első hírek szerint a fiatal használta a fegyverét, az újabbak szerint azonban nem lőtt, csak elővette a pisztolyt.
A helyszínre riasztották a Terrorelhárítási Központ kommandósait, a Budafoki út sarkán álló "CH" épületet kiürítették, a szomszédos épületek tetején mesterlövészek vannak. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.
Diákok és tanárok az MTI tudósítójának azt mondták, hogy egy fegyveres van az épületben.
Egy férfi fegyverrel hatolt be egy előadóterembe, a rendőrség jelenleg is intézkedik – mondta el az MNO-nak Bényi Mónika, a BRFK szóvivője.
Több rendőrautó áll az épületnél, és a Terrorelhárító Központ (TEK) emberei is a helyszínen vannak. Két mentőautó és tűzoltók is érkeztek az épülethez.
(MNO - Hír24 - MTI - InfoRádió - Origó - HVG - Index, kép: Index, Origó)